«Μας παρατηρούν, άρα υπάρχουμε» – Ποια είναι τα ψυχολογικά κίνητρα που ωθούν τους ανθρώπους να κάνουν τατουάζ, piercings και έντονα χρώματα στα μαλλιά; – Κατά πόσο οι άντρες έλκονται από γυναίκες με τατουάζ και piercings;

Όλοι μας έχουμε την ανάγκη να αναγνωριστούμε στα μάτια των άλλων και να νιώσουμε υπαρκτοί και αξιοπρόσεχτοι. Είτε έχουμε τατουάζ και σκουλαρίκια, είτε όχι!

Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους κάνουμε ότι κάνουμε στον εαυτό μας, από άποψη εξωτερικής εμφάνισης. Θέλουμε να τραβήξουμε τα βλέμματα και να εντυπωσιάσουμε τους άλλους. Μας παρατηρούν, άρα υπάρχουμε.

Τα τατουάζ, τα piercings και τα έντονα χρώματα μαλλιών έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες μορφές αυτοέκφρασης στη σύγχρονη κοινωνία. Η πλειονότητα των ανθρώπων, διαθέτει έστω και ένα μικρό, διακριτικό τατουάζ.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σύνολο παραγόντων που αλληλεπιδρούν και μας ωθούν σε συγκεκριμένες πράξεις, όπως αυτές που συζητάμε εδώ για τα τατουάζ, τα piercings και τα πολύχρωμα μαλλιά.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κίνητρα και οι ψυχολογικοί μηχανισμοί που ωθούν τους ανθρώπους στα τατουάζ, τα piercings και την έντονα χρώματα στα μαλλιά;

1. Προσωπική ταυτότητα και έκφραση του εαυτού:

Ένα από τα κύρια κίνητρα πίσω από τα τατουάζ, τα piercings και τα έντονα χρώματα στα μαλλιά είναι η επιθυμία για αυτοέκφραση και η δημιουργία μιας μοναδικής ταυτότητας.

Για πολλά άτομα, αυτές οι πρακτικές χρησιμεύουν σαν ένας τρόπος που τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν οπτικά τις αξίες, τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες τους στον κόσμο. Τα τατουάζ, ειδικότερα, επιλέγονται συχνά για τη συμβολική τους σημασία, αντιπροσωπεύοντας σημαντικά γεγονότα της ζωής, προσωπικές πεποιθήσεις ή έχουν να κάνουν με την πολιτιστική κληρονομιά.

Ομοίως, τα piercings και τα πολύχρωμα μαλλιά μπορούν να θεωρηθούν ως εξωτερικές εκφράσεις της ατομικότητας, επιτρέποντας στα άτομα να επιβεβαιώσουν την αυτονομία και τη διεκδικητικότητά τους μέσα στην κοινωνία.

Οι άνθρωποι, μάλιστα, κάνουν τατουάζ και piercing επειδή θεωρούν τη διακόσμηση του σώματός τους τέχνη. Συχνά αναφέρουν ότι εθίζονται στο να κάνουν όλο και περισσότερα τατουάζ και piercing, καθώς η έμπνευσή τους συνεχίζεται.

2. Eξουσία και έλεγχος:

Τα τατουάζ, τα piercings και τα έντονα χρώματα μαλλιών, πολύ συχνά, παρέχουν στα άτομα την αίσθηση ότι έχουν την εξουσία και τον έλεγχο του σώματός τους.

Σε έναν κόσμο όπου οι εξωτερικές πιέσεις και οι κοινωνικές προσδοκίες μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή στην αίσθηση του εαυτού του ατόμου, αυτές οι πρακτικές προσφέρουν ένα μέσο ανάκτησης της ιδιοκτησίας και της αυτονομίας.

Επιλέγοντας ενεργά να παρέμβουν και να αλλάξουν κάπως την εμφάνισή τους, τα άτομα διεκδικούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και αμφισβητούν τα συμβατικά πρότυπα ομορφιάς και συμμόρφωσης.

Με αυτόν τον τρόπο, τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια και τα πολύχρωμα μαλλιά λειτουργούν ως συμβολικές πράξεις ενδυνάμωσης, επιτρέποντας στα άτομα να επαναπροσδιορίσουν τα πρότυπα ομορφιάς και να διεκδικήσουν την ταυτότητά τους με τους δικούς τους όρους.

Επιπλέον, ο σωματικός πόνος που συνδέεται με την απόκτηση τατουάζ ή piercing μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συναισθημάτων άγχους ή κατάθλιψης.

3. Κοινωνική ένταξη και ομαδική ταυτότητα:

Πέρα από την ατομική έκφραση, τα τατουάζ, τα piercings και τα πολύχρωμα μαλλιά μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως δείκτες κοινωνικού ανήκειν και ομαδικής ταυτότητας.

Σε πολλές υποκουλτούρες και κοινότητες, αυτές οι παρεμβάσεις στην εξωτερική εμφάνιση φέρουν συγκεκριμένα νοήματα και συσχετισμούς, σηματοδοτώντας την ένταξη σε συγκεκριμένες ομάδες ή ιδεολογίες.

Για παράδειγμα, τα τατουάζ μπορεί να υποδηλώνουν την ένταξη σε μια συγκεκριμένη φυλή ή κοινωνική ομάδα, ενώ τα piercings και τα πολύχρωμα μαλλιά μπορεί να συνδέονται με συγκεκριμένα μουσικά είδη, τρόπους ζωής ή πολιτικά κινήματα.

Υιοθετώντας αυτά τα εξωτερικά σύμβολα, τα άτομα ευθυγραμμίζονται με ομοϊδεάτες τους και δημιουργούν μια αίσθηση του ανήκειν στις κοινότητες που έχουν επιλέξει.

4. Πολιτιστικές επιρροές και τάσεις:

Η επικράτηση των τατουάζ, των piercings και των πολύχρωμων μαλλιών στη σύγχρονη κοινωνία διαμορφώνεται επίσης από ευρύτερες πολιτιστικές επιρροές και τάσεις.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ταχεία παγκοσμιοποίηση και ψηφιακή συνδεσιμότητα, οι πολιτιστικές πρακτικές και οι αισθητικές προτιμήσεις είναι όλο και πιο ρευστές και δυναμικές. Η λαϊκή κουλτούρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διάσημοι που τα προωθούν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων των ανθρώπων για την ομορφιά και την ελκυστικότητα, επηρεάζοντας την υιοθέτηση ορισμένων παρεμβάσεων στο σώμα.

Στα social media, οι άνθρωποι, είτε έφηβοι είτε ενήλικοι, εκτίθενται σε ένα σορό διαφορετικά ερεθίσματα και ιδέες που τους δίνουν την αφορμή να πειραματιστούν και να κάνουν τατουάζ, piercing και ιδιαίτερα χρώματα στα μαλλιά. Μάλιστα, η κανονικοποίηση των τατουάζ και των piercings στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχει συμβάλει στην αυξανόμενη αποδοχή τους.

5. Αίσθηση αυτοπεποίθησης και ελκυστικότητας:

Σε πολλούς ανθρώπους τα τατουάζ που έχουν πάνω τους ή τα σκουλαρίκια και τα έντονα χρώματα στα μαλλιά, ακριβώς επειδή τραβάνε την προσοχή των άλλων ανθρώπων, τους κάνουν να αισθάνονται ξεχωριστοί και μάλιστα αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους και τους δίνει μία αίσθηση σιγουριάς για τον εαυτό τους.

Παράλληλα, όσον αφορά το πώς βλέπουν τον εαυτό τους όσοι έχουν τατουάζ και σκουλαρίκια φαίνεται πως θεωρούν τον εαυτό τους πιο ελκυστικό από τους άλλους που δεν έχουν τατουάζ και επίσης αρκετοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν μεγαλύτερη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα ψυχολογικά κίνητρα πίσω από την υιοθέτηση των τατουάζ, των σκουλαρικιών και των έντονων χρωμάτων στα μαλλιά από τους εφήβους:

Η εφηβεία είναι μια περίοδος σημαντικής εξερεύνησης και αυτοέκφρασης, κατά την οποία τα παιδιά προσπαθούν να εδραιώσουν την ταυτότητά τους και να διαφοροποιηθούν από τους άλλους. Τα τελευταία χρόνια, η επικράτηση των τατουάζ, των piercings και των αντισυμβατικών χρωμάτων μαλλιών μεταξύ των εφήβων έχει αυξηθεί δραματικά.

– Επιρροή από συνομήλικους

Η πίεση των συνομηλίκων μπορεί να παίξει, επίσης, έναν σημαντικό ρόλο για να αποκτήσει ένας έφηβος τατουάζ, piercing ή πολύχρωμα μαλλιά. Πολλές φορές, τα καλοκαίρια, παρέες αγοριών και κοριτσιών πηγαίνουν τις διακοπές τους και αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί το ίδιο τατουάζ ή piercing, έτσι για την εμπειρία.

Όταν είσαι με την παρέα, δυσκολεύεσαι να διαφοροποιηθείς και να πεις «όχι, εγώ δεν θα το κάνω», γιατί μετά όλοι θα το έχουν κι εσύ θα αισθάνεσαι άβολα και ότι εκτός.

Οι έφηβοι, λοιπόν, συχνά αναζητούν την επικύρωση και την αποδοχή από τους συνομηλίκους τους και η συμμετοχή σε τέτοιου είδους τροποποιήσεις του σώματος μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας τρόπος για να ενταχθούν σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες ή υποκουλτούρες.

Επιπλέον, οι έφηβοι μπορεί να επηρεάζονται από διασημότητες, από influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τη λαϊκή κουλτούρα, όπου προωθείται η ιδέα ότι τα τατουάζ, τα piercings και τα αντισυμβατικά χρώματα μαλλιών είναι της μόδας, επιθυμητά και ελκυστικά.

– Συναισθηματική ρύθμιση και διαμόρφωση της ταυτότητας:

Τα παιδιά στην εφηβεία ψάχνουν να βρουν την ταυτότητά τους. Τα τατουάζ, τα σκουλαρίκια και τα αντισυμβατικά χρώματα μαλλιών μπορούν να χρησιμεύσουν ως εξωτερικές εκφράσεις της ταυτότητας του ατόμου, επιτρέποντας στους εφήβους να επικοινωνήσουν πτυχές της προσωπικότητας, των ενδιαφερόντων και των αξιών τους στους άλλους. Είναι σαν μία μορφή εξέγερσης ενάντια στους κοινωνικούς κανόνες και προσδοκίες, καθώς και ένα μέσο διεκδίκησης της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας.

Μερικοί έφηβοι μπορεί να στραφούν στα τατουάζ, τα piercings και τα έντονα χρώματα μαλλιών ως μέσο αντιμετώπισης της συναισθηματικής δυσφορίας ή της ψυχολογικής δυσφορίας. Η ενασχόληση με όλα αυτά μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ελέγχου και ενδυνάμωσης, επιτρέποντας στα άτομα να αλλάξουν την εμφάνισή τους με τρόπους που τους κάνουν να αισθάνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους.

– Περιπέτεια και προσέλκυση των εντυπώσεων των συνομηλίκων

Κατά την εφηβεία τα άτομα αναζητούν νέες και διεγερτικές εμπειρίες. Για ορισμένους εφήβους, το να κάνουν τατουάζ, piercing ή έντονα χρώματα μαλλιών μπορεί να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη για ενθουσιασμό και περιπέτεια.

Αυτού του είδους οι παρεμβάσεις στο σώμα μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση συγκίνησης και ενθουσιασμού, καθώς και την αίσθηση ότι είναι μοναδικοί και διαφορετικοί από τους άλλους.

Επιπλέον, οι έφηβοι μπορεί να βλέπουν τα τατουάζ, τα piercings και τα έντονα χρώματα μαλλιών ως έναν τρόπο να ξεχωρίζουν και να συγκεντρώνουν την προσοχή των συνομηλίκων τους.

Τα τατουάζ και τα σκουλαρίκια κάνουν τους ανθρώπους πιο ελκυστικούς;

Μια μελέτη που διεξήχθη από τον Guéguen, το 2013 ζήτησε από διάφορους άνδρες συμμετέχοντες σε μια παραλία να βαθμολογήσουν μια γυναίκα σχετικά με το πόσο εύκολο πιστεύουν ότι θα ήταν να κάνουν σεξ μαζί τους στο πρώτο ραντεβού. Τις μισές φορές η γυναίκα είχε ένα προσωρινό τατουάζ πεταλούδας και τις άλλες μισές είχε καθαρό δέρμα, χωρίς τατουάζ. Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα. Η γυναίκα θεωρούνταν πολύ πιο εύκολο να προσεγγιστεί όταν είχε τατουάζ, αλλά δεν είχε καμία επίδραση στο πόσο ελκυστική την αξιολογούσαν.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι τα αρσενικά είναι πολύ οπτικά πλάσματα όταν πρόκειται για σεξουαλική έλξη και το τατουάζ ή το piercing θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα μήνυμα σεξουαλικής διαθεσιμότητας. «Της αρέσει να πειραματίζεται και να κάνει ιδιαίτερα πράγματα στον εαυτό της, άρα ίσως και να προσπαθεί να προσελκύσει κάποιον», θα μπορούσαν να είναι οι σκέψεις κάποιου άντρα.

Βέβαια, το πόσο ελκυστικός θεωρείται ένας άνθρωπος εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις καθενός. Συχνά είναι πιο πιθανό οι γυναίκες με τατουάζ να βρίσκουν τους άνδρες με τατουάζ πιο ελκυστικούς, επειδή έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους.

Τα σκουλαρίκια σε διάφορα σημεία του σώματος δείχνουν μια ορισμένη επαναστατική φύση που ενθαρρύνει το στερεότυπο του «κακού αγοριού», από το οποίο έλκονται αρκετές γυναίκες. Αντίστοιχα και ορισμένοι άντρες, βρίσκουν σέξι και ελκυστικό το piercing στις γυναίκες.

Όπως είπαμε και στην αρχή, όλοι μας θέλουμε να αναγνωριζόμαστε στα μάτια των άλλων και να νιώθουμε πως είμαστε ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι. Γι’ αυτό πολύ συχνά κάνουμε πράγματα που μας διαφοροποιούν από τους άλλους και που νομίζουμε ότι θα μας αναδείξουν σε πολύ καλύτερους και ωραίους. Κάπως έτσι, λοιπόν, εξηγούνται τα πράγματα.

Σχετικά άρθρα