Αυτή είναι η πιο νόστιμη συνταγή με χταπόδι που μπορείς να δοκιμάσεις την Καθαρά Δευτέρα

Συστατικά:

  • 1.100 γραμμάρια χταπόδι, καθαρισμένο
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 100-120 ml λευκό ξηρό κρασί (1/2 φλιτζάνι)
  • 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι
  • 3 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Οδηγίες προετοιμασίας:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε τα πλοκάμια του χταποδιού, μαζί με το ξύδι από κόκκινο κρασί, το κρασί και τα φύλλα δάφνης και αφήστε τα να πάρουν μια βράση.
  2. Βράστε με το καπάκι, σε μέτρια χαμηλή φωτιά, για 40-60 λεπτά. Μην προσθέσετε καθόλου νερό, γιατί το χταπόδι, θα συρρικνωθεί και θα εκπέμψει αρκετό νερό. Προσέξτε να μην προσθέσετε καθόλου αλάτι, γιατί το χταπόδι είναι αρκετά αλμυρό και να μην το βράσετε υπερβολικά, γιατί θα χυλώσει. Όταν μαγειρευτεί καλά, το χταπόδι θα πρέπει να είναι τραγανό.
  3. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το χταπόδι από το τηγάνι και κρατήστε τα υγρά του σε ένα μπολ.
  4. Σε ένα πολύ καυτό τηγάνι, προσθέστε το χταπόδι, χωρίς τα υγρά του, και αφήστε να πάρει χρώμα για 1 λεπτό. Αυτό θα επιτρέψει στο χταπόδι να γίνει τραγανό εξωτερικά.
  5. Προσθέστε στο τηγάνι τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και τις ντομάτες ψιλοκομμένες, μαζί με 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το σκόρδο και ανακατέψτε. Αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
  6. Σβήνετε με το βαλσαμικό ξύδι και περιμένετε να εξατμιστεί. Ρίξτε μέσα τους χυμούς από το βράσιμο του χταποδιού, που κρατήσατε στην άκρη, και 2 κουταλιές της σούπας μέλι. Αλατοπιπερώνετε καλά με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πασπαλίζετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαγειρεύετε για 3-5 λεπτά.
  7. Σερβίρετε με λίγο ψωμί με κρούστα και ούζο ή τσίπουρο.

Πηγή: mygreekdish.com

Σχετικά άρθρα