Μπορούν οι πολυβιταμίνες να βελτιώσουν τη μνήμη; – Τι είναι το “ginkgo biloba” και γιατί θεωρείται το «βότανο του εγκεφάλου»

Για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να βοηθήσει στην επιβράδυνση της σχετιζόμενης με την ηλικία γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s/Harvard στη Βοστώνη, ΜΑ.

Πώς οι πολυβιταμίνες βελτιώνουν τη μνήμη;

«Οι πολυβιταμίνες περιέχουν περισσότερες από 20 βασικές βιταμίνες και μέταλλα και το συγκεκριμένο μικροθρεπτικό συστατικό που προσδίδει γνωστικά οφέλη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς όταν χορηγείται ένα δισκίο που συνδυάζει πολλές βιταμίνες μαζί», εξήγησε ο Δρ Μάνσον.

Ο Dr. Pase σημείωσε ότι εάν ένα άτομο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μια βιταμίνη και ένα άλλο άτομο στερείται μια άλλη βιταμίνη, μια πολυβιταμίνη θα μπορούσε να βοηθήσει και τους δύο.

«Η ανεπάρκεια πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, της βιταμίνης D, του ψευδαργύρου και του σιδήρου, έχει συσχετιστεί με τη γνωστική έκπτωση», είπε, προσθέτοντας ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Λήψη πολυβιταμινών για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου

Ο Dr. Manson δήλωσε ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μπορεί να είναι μια καλή ιδέα με βάση τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από το εν λόγω θέμα, ωστόσο οι πολυβιταμίνες (και άλλα συμπληρώματα διατροφής) δεν πρέπει να θεωρούνται υποκατάστατο μιας υγιεινής διατροφής ή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται ως συμπληρωματική προσέγγιση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το συμπλήρωμα πολυβιταμινών υπόσχεται μια ασφαλή, προσιτή και οικονομική προσέγγιση για την προστασία της γνωστικής υγείας στους μεγάλους ανθρώπους», σημείωσε ο Dr. Manson.

Από τη μεριά του ο Dr. Testai θεωρεί πως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα συμπληρώματα βιταμινών (ή ακόμη και οι πολυβιταμίνες) ίδια. Πράγματι, τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των πολυβιταμινών, δεν είναι εγκεκριμένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)Trusted Source για την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα.

Για το σκοπό αυτό, ο Dr. Testai προειδοποίησε ότι «τα υπερβολικά επίπεδα ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, ιδίως των λιποδιαλυτών βιταμινών, του μολύβδου και του σιδήρου, μπορεί να οδηγήσουν σε τοξικότητα στον οργανισμό».

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s & DementiaTrusted Source εξέτασε κατά πόσον η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών ή εκχυλίσματος κακάο επηρέασε ή όχι τη γνωστική λειτουργία σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας.

Αν και οι συγγραφείς δεν είδαν βελτιώσεις που να σχετίζονται με τη λήψη κακάο, διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη ενός πολυβιταμινούχου-μεταλλικού συμπληρώματος συσχετίστηκε με τη βελτίωση της μνήμης και της εκτελεστικής λειτουργίας και της επεισοδιακής μνήμης. Οι συμμετέχοντες με καρδιαγγειακή νόσο είδαν το μεγαλύτερο όφελος.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ασφαλείς και προσιτές παρεμβάσεις για την προστασία του εγκεφάλου
Δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που πλήττονται από την άνοια και τη γνωστική εξασθένηση σε όλο τον κόσμο, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ασφαλείς και προσιτές προληπτικές θεραπείες, αναφέρει η συν-συγγραφέας της μελέτης, Laura D. Baker, PhD, καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας.

Ο αριθμός των ατόμων με άνοια αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050

Η άνοια είναι η απώλεια της γνωστικής λειτουργίας, η οποία περιλαμβάνει πράγματα όπως η ικανότητα σκέψης, μνήμης και λογικής, σε σημείο που να παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η πραγματική επίπτωση των περιπτώσεων άνοιας σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, μαζί με παράγοντες κινδύνου που περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία και το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Public Health προέβλεψε ότι ο αριθμός των ενηλίκων που ζουν με κάποια μορφή άνοιας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050, αυξάνοντας από 5,2 εκατομμύρια άτομα σε 10,5 εκατομμύρια.

Tι είναι το “Ginkgo Biloba”

Το Ginkgo (Ginkgo biloba) είναι ένα από τα παλαιότερα είδη δέντρων που είναι ακόμα ζωντανό. Είναι επίσης ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά συμπληρώματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Το Ginkgo έχει μακρά ιστορία χρήσης στη θεραπεία διαταραχών του αίματος και σε θέματα μνήμης. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστό ως τρόπος για να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε εγρήγορση. Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι το γκίνγκο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και κάνοντας το αίμα λιγότερο κολλώδες. Είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό.

Για τους λόγους αυτούς, το ginkgo μπορεί να βελτιώσει την υγεία των φλεβών και των ματιών. Αν και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες, το γκίνγκο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της άνοιας (συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ) υπάρχουν ενδεχόμενα να προστατεύει τη μνήμη των ανθρώπων που είναι μεγάλοι σε ηλικία.

Τα φύλλα γκίνγκο περιέχουν φλαβονοειδή και τερπενοειδή, τα οποία είναι και τα δύο αντιοξειδωτικά. Στο σώμα σας, τα επιβλαβή σωματίδια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται καθώς γερνάτε και μπορεί να συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο, τον καρκίνο και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα αντιοξειδωτικά όπως αυτά που βρίσκονται στο γκίνγκο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις εμποδίζουν να βλάψουν το DNA και άλλα κύτταρα.

Αν και η κινεζική βοτανοθεραπεία χρησιμοποιεί τόσο το φύλλο όσο και τον σπόρο του γκίνγκο εδώ και χιλιάδες χρόνια, η σύγχρονη έρευνα έχει επικεντρωθεί στο τυποποιημένο εκχύλισμα Ginkgo biloba (GBE) που παρασκευάζεται από τα αποξηραμένα πράσινα φύλλα. Αυτό το τυποποιημένο εκχύλισμα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένο και φαίνεται να αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας (ιδιαίτερα τα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος) καλύτερα από το μη τυποποιημένο.

Από τι είναι φτιαγμένο;

Οι επιστήμονες έχουν βρει περισσότερα από 40 συστατικά στο ginkgo. Μόνο δύο πιστεύεται ότι δρουν ως φάρμακα: τα φλαβονοειδή και τα τερπενοειδή, που όπως σημειώθηκε πριν, είναι αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης.

Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή προστατεύουν τα νεύρα, τον καρδιακό μυ, τα αιμοφόρα αγγεία και τον αμφιβληστροειδή από βλάβες.

Άνοια και νόσος Αλτσχάιμερ

Το γκίνγκο χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη για τη θεραπεία της άνοιας. Αρχικά, οι γιατροί πίστευαν ότι βοηθά επειδή βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Τώρα η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να προστατεύει τα νευρικά κύτταρα που καταστρέφονται στη νόσο Αλτσχάιμερ. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το γκίνγκο έχει θετική επίδραση στη μνήμη και τη σκέψη σε άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ ή αγγειακή άνοια.

Μελέτες δείχνουν ότι το γκίνγκο μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ:

  • Να βελτιώσουν τη σκέψη, τη μάθηση και τη μνήμη (γνωστική λειτουργία)
  • Να εκτελούν ευκολότερα τις καθημερινές τους δραστηριότητες
  • Να βελτιώσουν την κοινωνική συμπεριφορά
  • Να έχουν λιγότερα συναισθήματα κατάθλιψης

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το γκίνγκο μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ για την καθυστέρηση των συμπτωμάτων της άνοιας.

Ginkgo – «βότανο του εγκεφάλου»

Το Ginkgo διαφημίζεται ευρέως ως «βότανο του εγκεφάλου». Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι όντως συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης σε άτομα με άνοια. Δεν είναι εξίσου σαφές αν το γκίνγκο βοηθά τη μνήμη σε υγιή άτομα που έχουν φυσιολογική, σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια μνήμης. Υπάρχουν βέβαια και μελέτες που δεν έχουν διαπιστώσει καμία επίδραση του ginkgo.

Ουσιαστικά, οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το γκίνγκο βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της σκέψης σε νέους και μεσήλικες που είναι υγιείς. Κάποιες, μάλιστα, δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η δόση που λειτουργεί καλύτερα φαίνεται να είναι 240 mg ημερησίως. Το Ginkgo προστίθεται συχνά σε μπάρες διατροφής, αναψυκτικά και smoothies φρούτων για να ενισχύσει τη μνήμη και να βελτιώσει τις πνευματικές επιδόσεις, αν και τέτοιες μικρές ποσότητες μάλλον δεν βοηθούν ιδιαίτερα.

Σχετικά άρθρα