Ποιοι είναι οι άνθρωποι που νιώθουν ενοχές και γιατί;

Σε ένα ψυχολογικό πλαίσιο, η ενοχή – σε αντίθεση με τη ντροπή – θεωρείται πως είναι η πιο έντονη συναισθηματική αντίδραση που βιώνει το άτομο απέναντι σε ένα συμβάν ή μια ενέργεια.

Η ενοχή συνδέεται με την ενσυναίσθηση, ωθώντας ένα άτομο να κοιτάξει πέρα από τον εαυτό του και να ελέγξει πώς η συμπεριφορά του μπορεί να επηρεάσει τους άλλους. Η ντροπή επικεντρώνεται στο άτομο και στο πώς αισθάνεται για τη συμπεριφορά του.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ, μια σημαίνουσα προσωπικότητα στον ψυχολογικό κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα και μετά, υποστήριξε ότι η ενοχή και η ντροπή συνδέονται στενά με το άγχος. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ενοχή ήταν μια μορφή άγχους, ενώ η ντροπή ήταν αποτέλεσμα του άγχους.

Σύμπλεγμα ενοχής:

Το σύμπλεγμα ενοχής αναφέρεται στην επίμονη πεποίθηση ότι έχετε κάνει κάτι λάθος ή ότι θα κάνετε κάτι λάθος. Εκτός από τα συνεχή συναισθήματα ενοχής και ανησυχίας, το σύμπλεγμα ενοχής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθήματα ντροπής και άγχους.

Ενώ το σύμπλεγμα ενοχής μπορεί να είναι αποτέλεσμα πραγματικής ζημιάς που μπορεί να έχει προκαλέσει ένα άτομο, μπορεί επίσης να επικεντρώνεται σε φανταστική ή αντιληπτή ενοχή.

Οι άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι έχουν κάνει κάτι κακό, παρόλο που δεν το έχουν κάνει.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να υπερεκτιμήσουν τον δικό τους ρόλο σε μια κατάσταση, πιστεύοντας ότι τα δικά τους μικρά λάθη είχαν πολύ σοβαρότερο αντίκτυπο από ό,τι είχαν στην πραγματικότητα.

Ποιοι άνθρωποι νιώθουν ενοχές;

  1. Οι άνθρωποι με υψηλή ενσυναίσθηση:
    Τα ενσυναισθητικά άτομα συχνά βρίσκονται φορτωμένα με ενοχές λόγω της αυξημένης ευαισθησίας τους στα συναισθήματα και τις εμπειρίες των άλλων. Μπορεί να αισθάνονται υπεύθυνοι για την ευημερία των γύρω τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν ενοχές όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν προκαλέσει κάτι αρνητικό, όπως απογοήτευση.
  2. Τελειομανείς:
    Οι τελειομανείς θέτουν εξαιρετικά υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους και επιδιώκουν την αψεγάδιαστη ποιότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Όταν αναπόφευκτα υπολείπονται των δικών τους υψηλών προσδοκιών, μπορεί να βιώσουν έντονες ενοχές, θεωρώντας κάθε λάθος ή ατέλεια ως προσωπική αποτυχία.
  3. Οι άνθρωποι που έχουν το ρόλο του φροντιστή:
    Τα άτομα που έχουν ρόλο φροντιστή, όπως οι γονείς, οι επαγγελματίες υγείας ή οι φροντιστές ηλικιωμένων ανθρώπων, συχνά παλεύουν με ενοχές που σχετίζονται με το αίσθημα ανεπάρκειας ή ανικανότητας να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται υπό τη φροντίδα τους. Μπορεί επίσης να νιώθουν ενοχές επειδή δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες έναντι εκείνων των ατόμων που έχουν την πραγματική ανάγκη να τους προσέξει και να τους φροντίσει κάποιος.
  4. Όσοι έχουν ισχυρή αίσθηση ευθύνης:
    Οι άνθρωποι που διαθέτουν ισχυρό αίσθημα ευθύνης μπορεί να αισθάνονται ένοχοι για καταστάσεις που δεν ελέγχονται από αυτούς, καθώς αισθάνονται υπεύθυνοι για τα αποτελέσματα, ακόμη και όταν δεν έχουν άμεση επιρροή. Αυτή η αίσθηση ευθύνης μπορεί να επεκταθεί σε σχέσεις, εργασιακές ευθύνες ή ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα.
  5. Άτομα με ιστορικό τραύματος ή κακοποίησης:
    Τα άτομα που έχουν βιώσει τραύμα ή κακοποίηση μπορεί να εσωτερικεύουν αισθήματα ενοχής, κατηγορώντας τον εαυτό τους για γεγονότα που ήταν εκτός του ελέγχου τους. Αυτή η λανθασμένη ενοχή μπορεί να επιμένει πολύ καιρό μετά το τέλος της τραυματικής εμπειρίας, επηρεάζοντας την αυτοεκτίμηση και τις σχέσεις τους.
  6. Άτομα με πολιτισμική ή θρησκευτική ανατροφή:
    Οι πολιτισμικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις που υπάρχουν στο μυαλό των ανθρώπων, συχνά ενσταλάζουν μια αίσθηση ηθικής υποχρέωσης και τονίζουν τη σημασία της τήρησης ορισμένων αρχών ή κωδίκων συμπεριφοράς. Τα άτομα που μεγάλωσαν σε τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να αισθάνονται ενοχές όταν αντιλαμβάνονται ότι έχουν παραβιάσει αυτές τις αξίες ή ότι δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προσδοκίες.
  7. Εκείνοι που αντιμετωπίζουν διλήμματα ως προς τη λήψη αποφάσεων:
    Η λήψη δύσκολων αποφάσεων μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ενοχής, ιδίως εάν η επιλογή του ατόμου έχει ως αποτέλεσμα απρόβλεπτες συνέπειες ή βλάβη σε άλλους. Ακόμη και όταν τα άτομα πιστεύουν ότι έκαναν την καλύτερη επιλογή, δεδομένων των περιστάσεων, οι παρατεταμένες αμφιβολίες και οι δεύτερες σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα ενοχής.

Τι βιώνουν όσοι νιώθουν ενοχές;

Η ενοχή περιγράφεται ως ένα συναίσθημα αυτοσυνειδησίας που περιλαμβάνει αρνητικές αξιολογήσεις του εαυτού, συναισθήματα δυσφορίας και συναισθήματα αποτυχίας. Μερικά από τα σημάδια που μπορεί να σας δείχνουν ότι αντιμετωπίζετε ένα σύμπλεγμα ενοχής περιλαμβάνουν:

  1. αισθήματα άγχους
  2. κατάθλιψης
  3. στρες
  4. δυσκολία στον ύπνο
  5. απώλεια ενδιαφέροντος
  6. κόπωση
  7. δυσκολία συγκέντρωσης
  8. κοινωνική απομόνωση

Το σύμπλεγμα ενοχής μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη συνολική ευημερία ενός ατόμου.

  • Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αναπτύσσουν μια αίσθηση ανεπάρκειας που τους δυσκολεύει να επιδιώξουν στόχους.
  • Μπορεί να αισθάνονται ότι δεν αξίζουν να προχωρήσουν και μπορεί να εμπλακούν σε συμπεριφορές που αποσκοπούν στο να τιμωρήσουν τον εαυτό τους για τα λάθη τους.

Το αίσθημα ντροπής είναι μια άλλη κοινή συνέπεια του συμπλέγματος ενοχής. Ως αποτέλεσμα αυτής της ντροπής, οι άνθρωποι μπορεί να απομονωθούν από τους άλλους. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις σχέσεις.

Αιτίες που προκαλούν το αίσθημα της ενοχής

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν σε ένα σύμπλεγμα ενοχής. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

  • Άγχος: Εάν έχετε μεγάλο άγχος, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αξιολογήσετε αρνητικά τις πράξεις σας με τρόπο που να οδηγεί σε αισθήματα ενοχής.
  • Παιδικές εμπειρίες: Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτια όπου οι γονείς τα κάνουν να αισθάνονται ότι έχουν κάνει κάτι λάθος, ότι έχουν κάτι να κρύψουν ή ότι είναι υπεύθυνα για τα προβλήματα μπορεί να βιώσουν έντονα και παρατεταμένα αισθήματα ενοχής.
  • Πολιτισμός: Αν βρεθείτε να κάνετε πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με τα πολιτιστικά πρότυπα με τα οποία μεγαλώσατε, μπορεί να νιώσετε ενοχές ακόμη και αν δεν πιστεύετε πλέον σε αυτά τα πρότυπα ή δεν τα υποστηρίζετε.
  • Θρησκεία: Ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις βασίζονται στα συναισθήματα ενοχής ως μέσο για να δείξουν ότι ένα άτομο έχει κάνει κάτι λάθος.
  • Κοινωνική πίεση: Αν αισθάνεστε ότι οι άλλοι άνθρωποι σας κρίνουν για τα πράγματα που έχετε κάνει, μπορεί να σας μείνουν συναισθήματα ενοχής και τύψεων.

Το οικογενειακό περιβάλλον επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα βιώνουν το αίσθημα της ενοχής. Στο οικογενειακό πλαίσιο, οι αλληλεπιδράσεις, οι προσδοκίες και οι αξίες που μεταδίδονται από τους γονείς μπορούν να διαμορφώσουν βαθιά την αίσθηση της ευθύνης στα παιδιά.

Για παράδειγμα, μια οικογένεια που δίνει έμφαση στην τελειομανία ή στα υψηλά επιτεύγματα μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να αισθάνονται ενοχές όταν αντιλαμβάνονται ότι υπολείπονται αυτών των προτύπων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσδοκία των γονιών να φέρει υψηλούς βαθμούς το παιδί στο σχολείο και όταν συμβαίνει το αντίθετο, το παιδί αισθάνεται ότι δεν ευχαρίστησε τους γονείς, ότι απέτυχε και αυτομάτως βιώνει έντονα το αίσθημα της ενοχής.

Επιπλέον, πρότυπα επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, όπως η κριτική ή η ακύρωση, μπορεί να εντείνουν τα αισθήματα ενοχής ενισχύοντας την αίσθηση προσωπικής ανεπάρκειας. Οι οικογενειακοί ρόλοι και οι δυναμικές μπορούν να συμβάλουν στην ενοχή, καθώς τα άτομα μπορεί να αισθάνονται υπεύθυνα για τη διατήρηση της οικογενειακής αρμονίας ή την ικανοποίηση των προσδοκιών των άλλων. Για παράδειγμα, όταν οι γονείς περνάνε κρίση στη σχέση τους και έχουν συνεχώς καυγάδες μεταξύ τους, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται ενοχές ότι αυτά φταίνε για την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι.

Εν τέλει, το οικογενειακό περιβάλλον χρησιμεύει ως πρωταρχική πηγή για την ανάπτυξη και την εσωτερίκευση των ηθικών αξιών, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο τα άτομα βιώνουν και ανταποκρίνονται στα συναισθήματα ενοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Μορφές ενοχής:

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές ενοχής που μπορούν να συμβάλουν σε ένα σύμπλεγμα ενοχής. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:

1. Φυσική ενοχή

Αν πραγματικά διαπράξατε ένα λάθος και αισθάνεστε άσχημα για αυτό που κάνατε, η ενοχή είναι μια φυσιολογική αντίδραση.

Αυτός ο τύπος ενοχής μπορεί να είναι προσαρμοστικός και μπορεί να σας παρακινήσει να αναλάβετε δράση ή να κάνετε αλλαγές με τρόπους που να είναι χρήσιμοι για να αποφύγετε κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Για παράδειγμα, μπορεί να ανακουφίσετε την ενοχή που νιώθετε ζητώντας συγγνώμη για μια πράξη ή αλλάζοντας μια προβληματική συμπεριφορά. Αν όμως αυτές οι ενέργειες δεν αντιμετωπιστούν με τρόπο που να σας επιτρέπει να προχωρήσετε, μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένα συναισθήματα επίμονης ενοχής που παρεμβαίνουν στη ζωή σας και αποτελούν πρόβλημα.

2. Η δυσπροσαρμοστική ενοχή

Μερικές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ενοχές για πράγματα που δεν ήταν υπό τον έλεγχό τους.

Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνονται ένοχοι που δεν έλαβαν μέτρα για να αποτρέψουν κάτι που δεν είχαν τρόπο να προβλέψουν. Παρόλο που δεν μπορούσαν πραγματικά να κάνουν τίποτα, εξακολουθούν να αισθάνονται έντονα συναισθήματα λύπης, ντροπής και ενοχής.

3. Ένοχες σκέψεις

Όλοι κάνουν αρνητικές σκέψεις κατά καιρούς, ωστόσο μερικές φορές οι άνθρωποι αναπτύσσουν αισθήματα ενοχής ακριβώς επειδή κάνουν τέτοιες σκέψεις.

Παρόλο που μπορεί να μην τις κάνουν πράξη, μπορεί να φοβούνται ότι θα κάνουν αυτό που σκέφτονται ή να φοβούνται ότι οι άλλοι θα μάθουν γι’ αυτές τις «κακές» σκέψεις τους.

4. Υπαρξιακή ενοχή

Αυτό το είδος ενοχής μπορεί να είναι περίπλοκο και συχνά επικεντρώνεται σε πράγματα όπως η ενοχή για αδικίες ή η ενοχή για το ότι δεν ζει κανείς σύμφωνα με τις αρχές του.

Ένας τύπος υπαρξιακής ενοχής είναι γνωστός ως ενοχή του επιζώντος.

Μερικές φορές οι άνθρωποι βιώνουν ένα σύμπλεγμα ενοχής επειδή τα πάνε καλά, ενώ άλλοι για τους οποίους νοιάζονται δεν τα πάνε καλά.

Αυτό μπορεί να προκύψει όταν κάποιος επιβιώνει κάποια στιγμή από ατύχημα ή καταστροφή κατά την οποία οι άλλοι βλάπτονται, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί όταν άλλοι άνθρωποι βιώνουν ατυχία, όταν εσείς είστε πολύ καλά.

Αντιμετώπιση

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ενοχής που παρεμβαίνουν στην καθημερινή σας ζωή και σας προκαλούν δυσφορία, είναι καλό να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό και να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το σύμπλεγμα ενοχής.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η ενοχή που συνδέεται με το τραύμα μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων, οπότε η αναζήτηση βοήθειας για αυτά τα συναισθήματα ενοχής είναι απαραίτητη.

Στρατηγικές που έχουν στο επίκεντρο τη φροντίδα του εαυτού

Αν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα επίμονα συναισθήματα ενοχής, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να σας διευκολύνουν να διαχειριστείτε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα. Ορισμένες στρατηγικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το σύμπλεγμα ενοχής περιλαμβάνουν:

  1. Επαναπροσδιορίστε την κατάσταση: Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να εστιάζει μόνο σε αρνητικές σκέψεις, εξετάστε τρόπους να σκεφτείτε διαφορετικά την κατάσταση. Υπήρχαν άλλοι παράγοντες που έπαιξαν ρόλο; Τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά στο μέλλον; Η εύρεση ενός τρόπου να μετατοπίσετε την εστίασή σας από τις αρνητικές σε πιο ρεαλιστικές, θετικές σκέψεις μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συναισθήματα κατηγορίας του εαυτού σας.
  2. Συγχωρήστε τον εαυτό σας: Το να μάθετε πώς να συγχωρείτε τον εαυτό σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να απαλλαγείτε από τις ενοχές. Το να συγχωρείς τον εαυτό σου δεν σημαίνει ότι αφήνεις τον εαυτό σου να ξεφύγει και να κάνει παράλογα πράγματα, αν έκανες ένα λάθος ή προκάλεσες βλάβη σε κάποιον- αντίθετα, πρόκειται για την ανάληψη ευθύνης, το να αφήσεις στον εαυτό σου λίγο χρόνο να εκφράσει τύψεις, να επανορθώσεις και στη συνέχεια να βρεις έναν τρόπο να προχωρήσεις παρακάτω.
  3. Μιλήστε σε κάποιον που αισθάνεστε άνετα: Το να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας με έναν στενό φίλο μπορεί μερικές φορές να είναι χρήσιμο. Η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των δύσκολων συναισθημάτων, οπότε η διατήρηση των σχέσεών σας με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα είναι σημαντική.

Αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε στους δικούς σας ανθρώπους για τα αισθήματα ενοχής που βιώνετε ή αν νιώθετε πως δεν σας παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζεστε, μπορεί να ήταν βοηθητικό για εσάς να μοιραστείτε και να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Οι παραδοσιακές συνεδρίες θεραπείας πρόσωπο με πρόσωπο είναι μια επιλογή, αλλά η διαδικτυακή θεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια βολική επιλογή που μπορείτε πλέον να δοκιμάσετε.

Η ενοχή δεν είναι απαραίτητα ένα ανθυγιεινό συναίσθημα. Μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να εντοπίζετε πράγματα στον εαυτό σας, τα οποία θέλετε να αλλάξετε και να βρείτε τρόπους να διαχειρίζεστε με διαφορετικό τρόπο τις καταστάσεις και τις δυσκολίες με τις οποίες έρχεστε αντιμέτωποι.

Και κάπου εδώ, νομίζω πως ταιριάζει απόλυτα η φράση του πνευματικού δασκάλου, Ραμ Ντας:

«Η προσκόλληση στο μελόδραμa του εγώ σου, είναι αυτό που σε εμποδίζει να είσαι πραγματικά ελεύθερος, που σε κρατάει από το να είσαι εδώ τώρα».

Σχετικά άρθρα