Κέικ καφέ με ιρλανδική κρέμα, καρύδια και κανέλα – 300 θερμίδες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ (για 12 μερίδες)

ΓΙΑ ΤΟ ΚΈΙΚ:

  • ¾ φλιτζανιού/170 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν περισσότερο για να απλώσετε στο ταψί
  • 2 φλιτζάνια/260 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για το πασπάλισμα του ταψιού
  • ¾ φλιτζανιού/150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι/120 γραμμάρια ξινή κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι λικέρ Irish cream (όπως Baileys), σε θερμοκρασία δωματίου

ΓΙΑ ΤΟ CRUMBLE:

  • 1½ φλιτζάνι/195 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι/220 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
  • ¾ φλιτζανιού/170 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι/100 γραμμάρια καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΆΣΟ:

  • 2 κουταλιές της σούπας λικέρ ιρλανδικής κρέμας
  • ½ φλιτζάνι/62 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Προετοιμασία

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 350 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα τετράγωνο ταψί (9 ιντσών) και στη συνέχεια στρώνετε τον πάτο του με λαδόκολλα, αφήνοντας μια προεξοχή στις δύο πλευρές. Πασπαλίστε τις εκτεθειμένες πλευρές με αλεύρι.
  • Φτιάξτε το crumble: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, τα καρύδια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και στη συνέχεια το αφήνετε στην άκρη.
  • Φτιάξτε το κέικ: Στον κάδο του μίξερ ανακατεύετε το βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύετε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, περίπου 3 λεπτά. Μειώστε την ταχύτητα σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέστε τα αυγά, ένα-ένα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως, ξύνοντας τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα μετά από κάθε προσθήκη. Ανακατέψτε την ξινή κρέμα και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
  • Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύετε με σύρμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε το μισό μείγμα αλευριού, το λικέρ Ιρλανδικής κρέμας και στη συνέχεια το υπόλοιπο μείγμα αλευριού. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να βεβαιωθείτε ότι το μείγμα έχει αναμειχθεί καλά.
  • Βάλτε με το κουτάλι το μισό μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και απλώστε το σε μια ομοιόμορφη στρώση. Σκορπίστε ομοιόμορφα περίπου το ένα τρίτο του crumble πάνω από το κέικ, σχηματίζοντας ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα. Βάλτε το υπόλοιπο μείγμα του κέικ πάνω από το crumble σε μεγάλες κουταλιές. Απλώστε απαλά με μια σπάτουλα για να καλυφθεί, και στη συνέχεια καλύψτε με το υπόλοιπο μείγμα crumble.
  • Ψήστε μέχρι να ροδίσει το crumble και μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο του κέικ να βγαίνει με λίγα ψίχουλα, 45 έως 50 λεπτά. Ψύξτε για τουλάχιστον 30 λεπτά και, στη συνέχεια, περάστε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του κέικ και αφαιρέστε το χρησιμοποιώντας την προεξοχή της λαδόκολλας.
  • Φτιάξτε το γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το λικέρ Ιρλανδικής κρέμας και τη ζάχαρη άχνη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνει λείο. Το γλάσο θα πρέπει να είναι παχύρρευστο, αλλά να μπορεί να χυθεί. Περιχύνετε με αυτό το γλάσο το κέικ και αφήστε το στην άκρη μέχρι να σκληρύνει, περίπου 15 λεπτά, πριν το κόψετε σε τετράγωνα και το σερβίρετε.

Σχετικά άρθρα