Abby & Brittany: Η σπανιότερη περίπτωση σιαμαίων διδύμων – Ενωμένες σε ένα σώμα, αλλά συνάμα διαφορετικές – Η Abby παντρεύτηκε ιδιωτικά τον Josh Bowling – Ποια είναι η ψυχολογία πίσω από μία τέτοια σχέση και ζωή; – Τα ερωτήματα που εγείρονται

Η Abby και η Brittany γεννήθηκαν στις 7 Μαρτίου 1990. Η μητέρα τους, Patty Hensel, μοιράστηκε το 2007 σε ένα ντοκιμαντέρ Extraordinary People: The Twins Who Share a Body (Τα δίδυμα που μοιράζονται ένα σώμα) ότι περίμενε να γεννήσει μόνο ένα μωρό. Η Abby και η Brittany γεννήθηκαν αρχικά με τρία χέρια, αλλά τους αφαιρέθηκε το ένα καθώς δεν ήταν λειτουργικό.

Η Patty και ο σύζυγός της, Mike Hensel, είχαν μάθει ότι η Abby και η Brittany ήταν αχώριστες ως μωρά. Και ενώ η Patty εξήγησε ότι ο διαχωρισμός μπορεί να ήταν εφικτός καθώς τα κορίτσια ωρίμαζαν, οι γονείς επέλεξαν να τις κρατήσουν ενωμένες, καθώς ήταν σε θέση να ζήσουν μια πλήρη, υγιή ζωή μαζί.

Μόνο μία φορά υπήρξε συζήτηση για διαχωρισμό, όταν στην παιδική τους ηλικία, η Αμπιγκέιλ είχε ανησυχήσει, επειδή η Μπρίτανι είχε αρρωστήσει με πνευμονία και έμεινε καθηλωμένη στο κρεβάτι.

Άρχισε να λέει τότε πως ίσως θα ήταν καλύτερα να χωρίσουν, αλλά όταν η Μπρίτανι άρχισε να κλαίει, η Άμπι τη διαβεβαίωσε πως όλα ήταν μια χαρά και πως δεν θα αποχωριστούν ποτέ.

@abbyandbrittanyhensel Best friends #TreatiestCupContest #ForYouPizza ♬ TWINNEM – Coi Leray

«Δεν ευχόμαστε ποτέ να ήμασταν χωριστά», εξήγησαν και οι δύο, η Abby και η Brittany, στο ντοκιμαντέρ του 2007. «Γιατί τότε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε – να παίξουμε σόφτμπολ, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, να τρέξουμε».

Η Brittany και η Abby -που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Μινεσότα- μοιράστηκαν για πρώτη φορά την ιστορία της ζωής τους το 1996 στο The Oprah Winfrey Show. Το 2012, οι δύο τους πρόσφεραν στους θαυμαστές τους μια πιο κοντινή ματιά στη ζωή τους και τη σπάνια πάθησή τους με το δικό τους ριάλιτι σόου, Abby & Brittany στο TLC.

Οι αδελφές, οι οποίες είναι δίδυμες σιαμαίες, γεννήθηκαν ενωμένες στον κορμό και παραμένουν έτσι και ως ενήλικες. Έχουν ξεχωριστό νωτιαίο μυελό, εγκέφαλο, καρδιά και άλλα όργανα, αλλά μοιράζονται εκείνα που βρίσκονται κάτω από τη μέση. Η Brittany ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματός τους, ενώ η Abby ελέγχει τη δεξιά.

Σχετικά με την οδήγηση, η Brittany είχε δηλώσει: «Η Abby αναλαμβάνει τα πεντάλ και τις ταχύτητες κι εγώ αναλαμβάνω τα φώτα και τα φλας».

Όταν έδωσαν τις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης, η μητέρα τους παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπήρχε και πρόβλημα. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε εάν τους σταματούσαν για υπερβολική ταχύτητα. Θα έπαιρναν και οι δύο κλήση ή μόνο η Abby, επειδή το πόδι της είναι στο γκάζι;».

@abbyandbrittanyhensel #boostofhope ♬ Boss Bitch – Doja Cat

Οι δίδυμες αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο Bethel το 2012 και τα τελευταία χρόνια εργάζονται ως δασκάλες σε δημοτικό σχολείο της πολιτείας τους.

Πιστεύεται πως είναι από τις ελάχιστες σιαμαίες στην ιστορία που επιβίωσαν και έγιναν διάσημες με την ομώνυμη εκπομπή τους στο TLC, η οποία κατέγραφε τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής τους, όπως την αποφοίτησή τους από το λύκειο και την προσπάθειά τους για μια θέση στην αγορά εργασίας.

Ο γάμος της Abby με τον Josh

Η 34χρονη σιαμαία Abby Hensel από τη Μινεσότα παντρεύτηκε το 2021 τον Josh Bowling, νοσηλευτή και βετεράνο του στρατού ο οποίος είναι πατέρας ενός παιδιού.

Βέβαια, η σχέση της Αbby με τον Josh ήταν άγνωστη μέχρι τώρα, με τις σιαμαίες να ζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία 10 χρόνια.

Στο λογαριασμό του TikTok @abbyandbrittanyhensel δημοσιεύθηκε πρόσφατα ένα κλιπ που δείχνει τον γάμο της Abby και ένας λογαριασμός στο Facebook, με τίτλο Britt And Abby, παρουσίασε επίσης μία φωτογραφία του ευτυχισμένου ζευγαριού.

@abbyandbrittanyhensel #marriage #love ♬ The Good Ones – Gabby Barrett

Η μικτή οικογένεια της Abby

Αφού παντρεύτηκε τον Josh Bowling, η Abby απέκτησε ένα ακόμη μέλος της οικογένειας – την 8χρονη κόρη του, Isabella. Το ζευγάρι ενώθηκε επίσημα με τα δεσμά του γάμου στις 13 Νοεμβρίου 2021. Και ενώ η είδηση ήταν σοκαριστική για το κοινό, η Abby και η Brittany είχαν πάντα στο μυαλό τους τη δημιουργία οικογένειας.

«Ναι, θα γίνουμε μαμάδες», δήλωσε η Brittany στο Joined for Life: Abby & Brittany Turn 16 το 2006. «Δεν έχουμε σκεφτεί ακόμα πώς θα λειτουργήσει το να είμαστε μαμάδες».

Η Abby και η Brittany καταλαβαίνουν την περιέργεια του κόσμου, αλλά μέχρι ενός σημείου

Η Abby και η Brittany έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την κατανόησή τους για την περιέργεια των ανθρώπων απέναντι στη ζωή τους. Παρόλα αυτά, παραδέχτηκαν ότι νιώθουν απογοήτευση για τις αντιδράσεις που συναντούν δημοσίως, ειδικά για τους ανθρώπους που τους φωτογραφίζουν χωρίς άδεια.

«Μισούμε απόλυτα όταν οι άνθρωποι μας φωτογραφίζουν», εξήγησε η Abby το 2007. «Και θα ξεσπάσουμε γι’ αυτό και θα τους κάνουμε να ντραπούν».

– Από ψυχολογική σκοπιά –

Τα σιαμαία δίδυμα, ένα σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο δύο άτομα ενώνονται σωματικά κατά τη γέννηση, έχουν από καιρό κεντρίσει την περιέργεια της κοινωνίας.

Συχνά προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την καθημερινή τους ζωή, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών πτυχών, όπως οι σεξουαλικές τους εμπειρίες. Ωστόσο, η διερεύνηση της σεξουαλικής ζωής των σιαμαίων διδύμων απαιτεί λεπτότητα, σεβασμό και αναγνώριση των μοναδικών προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Στην περίπτωση που αναφέραμε παραπάνω, με τις σιαμαίες δίδυμες, Abby και Brittany, εγείρονται πολλά ερωτήματα, μεταξύ των οποίων, είναι τα εξής:

  • Πώς νιώθει η Abby να μοιράζεται το γάμο της με την Brittany;
  • Πώς νιώθει η Brittany με το γάμο της Abby;
  • Πώς είναι για τον Josh που ενώ παντρεύτηκε την Abby, βλέπει δύο πρόσωπα, τα οποία μοιράζονται ένα κοινό σώμα; Τι νιώθει άραγε;
  • Έχουν σεξουαλική ζωή; Και αν ναι, πώς είναι να μοιράζονται το ίδιο αιδοίο;
  • Μπορούν να κάνουν παιδιά;
  • Πώς αισθάνεται η 8χρονη κόρη του Josh – από προηγούμενο γάμο – μέσα σε μία τέτοια ιδιαίτερη οικογενειακή κατάσταση;

Όπως οι περισσότεροι σιαμαίοι, η Άμπι και η Μπρίτανι δεν έχουν μιλήσει ποτέ δημόσια για την σεξουαλική τους ζωή, παρά την τεράστια περιέργεια του κοινού.

Η καθηγήτρια Ντρέγκερ δήλωσε ότι από τις μελέτες της, υποθέτει πως οι σιαμαίοι πιθανόν να κάνουν λιγότερο σεξ από τους μέσους ανθρώπους, όχι μόνο επειδή η εύρεση συντρόφου είναι δυσκολότερη, αλλά επειδή μπορεί να μην χρειάζονται συντρόφους για να κάνουν σεξ όσο όλοι οι άλλοι.

Με την πάροδο των ετών, πρόσθεσε, πολλοί δίδυμοι έχουν περιγράψει την εμπειρία τους να είναι σιαμαίοι σαν να είναι συνδεδεμένοι με μια αδερφή ψυχή, οπότε μπορεί να να αισθάνονται λιγότερη ανάγκη για μια ρομαντική σχέση με ένα άλλο άτομο.

Μπορούν να κάνουν παιδιά;

Ένα άλλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν οι αδερφές Χένσελ θα κάνουν παιδιά – μια επιλογή που πρέπει να κάνουν και οι δύο μαζί, επειδή μοιράζονται το ίδιο αναπαραγωγικό σύστημα.

Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός λόγος για τον οποίο να μην μπορούν να αποκτήσουν παιδιά και στο παρελθόν έχουν δηλώσει ότι θα ήθελαν να κάνουν οικογένεια.

Τα σιαμαία δίδυμα (conjoined twins), επιστημονικά γνωστά ως “Siamese twins” από τους Chang και Eng Bunker (1811-1874), τα διάσημα σιαμαία δίδυμα του 19ου αιώνα, συνεχίζουν να κεντρίζουν την επιστημονική περιέργεια και το ενδιαφέρον του κοινού.

Ποια είναι ακριβώς τα όργανα που μοιράζονται;

Οι σιαμαίες Χένσελ είναι η σπανιότερη περίπτωση σιαμαίων διδύμων, αποτέλεσμα ενός γονιμοποιημένου ωαρίου που δεν κατάφερε να χωριστεί σωστά στη μήτρα, με αποτέλεσμα τη δικέφαλη παραπληγία, όπου τα δίδυμα έχουν δύο κεφάλια και ένα ενιαίο σώμα με δύο χέρια και δύο πόδια.

Έχουν δύο σπονδυλικές στήλες (οι οποίες ενώνονται στη λεκάνη), δύο καρδιές, δύο οισοφάγους, δύο στομάχια, τρεις νεφρούς, δύο χοληδόχους κύστες, τέσσερις πνεύμονες (εκ των οποίων οι δύο είναι ενωμένοι), ένα συκώτι, ένα θώρακα, κοινό κυκλοφορικό σύστημα και εν μέρει κοινό νευρικό σύστημα.

Από τη μέση και κάτω, όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των αναπαραγωγικών οργάνων, είναι κοινά.

Όσον αφορά το φαγητό, οι σιαμαίες τείνουν να τρώνε ξεχωριστά γεύματα, αλλά μερικές φορές μοιράζονται ένα για λόγους ευκολίας, για παράδειγμα, παίρνοντας η καθεμία από μια μπουκιά από το ίδιο χοτ ντογκ.

Πιο συγκεκριμένα, οι σιαμαίες έχουν δύο πεπτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων δύο ξεχωριστών οισοφάγων και στομάχων, αλλά μοιράζονται το ίδιο παχύ έντερο, το λεπτό έντερο και το σύστημα απέκκρισης.

“Siamese Twins”

Τα σιαμαία δίδυμα (conjoined twins), είναι επιστημονικά γνωστά ως “siamese twins” από τους Chang και Eng Bunker (1811-1874), τα διάσημα σιαμαία δίδυμα του 19ου αιώνα, που συνεχίζουν να κεντρίζουν την επιστημονική περιέργεια και το ενδιαφέρον του κοινού.

Chang and Eng 1811-1874. Credit: Wellcome Library, London.

Πέρα από τις ιατρικές περιπλοκές της κατάστασής τους, η ψυχολογική ανάλυση των σιαμαίων διδύμων προσφέρει μια εικόνα για την ανθρώπινη ανάπτυξη, το σχηματισμό ταυτότητας και την πολυπλοκότητα των διαπροσωπικών σχέσεων.

– Κατανόηση των σιαμαίων διδύμων – σπανιότητα του φαινομένου:

Οι περιπτώσεις σιαμαίων διδύμων εμφανίζονται περίπου μία φορά σε κάθε 200.000 γεννήσεις, γεγονός που τους καθιστά ένα απίστευτα σπάνιο φαινόμενο.

Αυτή η σπανιότητα σημαίνει ότι υπάρχει περιορισμένη επιστημονική βιβλιογραφία και ακόμη λιγότερες αφηγήσεις από πρώτο χέρι, σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή.

Κάθε περίπτωση σιαμαίων διδύμων είναι μοναδική, με διαφοροποιήσεις στην έκταση της φυσικής τους σύνδεσης και της εσωτερικής ανατομίας τους.

– Προκλήσεις και προβληματισμοί:

Για τα σιαμαία δίδυμα, η σωματική οικειότητα μπορεί να παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις.

Η φυσική εγγύτητα που καθορίζει την ύπαρξή τους μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να εξερευνούν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους.

Παράγοντες όπως τα κοινά γεννητικά όργανα, οι διαφορές στον σεξουαλικό προσανατολισμό μεταξύ των διδύμων και οι ανησυχίες σχετικά με την ιδιωτικότητα και τη συναίνεση περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τις εμπειρίες τους.

– Απόρρητο και συγκατάθεση:

Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και της αυτονομίας των σιαμαίων διδύμων είναι υψίστης σημασίας όταν συζητάμε για τη σεξουαλική τους ζωή.

Ενώ μπορεί να υπάρχει περιέργεια για τις εμπειρίες τους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι άτομα με τις δικές τους σκέψεις, συναισθήματα και όρια.

Οποιαδήποτε συζήτηση ή διερεύνηση των σεξουαλικών τους εμπειριών πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τη συγκατάθεση και την αξιοπρέπειά τους.

– Ιατρικές εκτιμήσεις:

Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της σεξουαλικής υγείας και ευημερίας των σιαμαίων διδύμων.

Πρέπει να παρέχουν ευαίσθητη και ολοκληρωμένη φροντίδα που να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συζητήσεις σχετικά με την αντισύλληψη, τη γονιμότητα και τυχόν πιθανές ιατρικές επιπτώσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας.

– Συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη:

Τα σιαμαία δίδυμα, όπως όλα τα άτομα, δικαιούνται πρόσβαση σε συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους.

Μπορεί να παλεύουν με ζητήματα ταυτότητας, αυτοεκτίμησης και κοινωνικών αντιλήψεων.

Η παροχή ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος όπου μπορούν να εκφραστούν ανοιχτά και να αναζητήσουν καθοδήγηση είναι απαραίτητη για τη συνολική τους ευημερία.

– Ατομικές εμπειρίες:

Ενώ μπορεί να υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική ζωή των σιαμαίων διδύμων, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε ότι κάθε ζευγάρι θα έχει τις δικές του μοναδικές εμπειρίες.

Ορισμένοι μπορεί να επιλέξουν να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους μέσα στα όρια της φυσικής τους σύνδεσης, ενώ άλλοι μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές οικειότητας. Ανεξάρτητα από τις επιλογές τους, πρέπει να γίνεται σεβαστή η δράση και η αυτονομία τους.

– Διαμόρφωση ταυτότητας και ατομικότητα:

Ο σχηματισμός ταυτότητας είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης ανάπτυξης, που περιλαμβάνει την αίσθηση του εαυτού, της αυτονομίας και της μοναδικότητας.

Για τα σιαμαία δίδυμα, η διαδικασία αυτή αποκτά έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που διαμορφώνεται από την κοινή φυσική τους ύπαρξη. Από την πρώιμη παιδική ηλικία, τα σιαμαία δίδυμα κινούνται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ ατομικότητας και διασύνδεσης, διαπραγματευόμενα τις ταυτότητές τους στο πλαίσιο ενός κοινού σώματος.

Από ψυχολογικής άποψης, το γεγονός αυτό παρουσιάζει μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της αυτοαντίληψης και της δυναμικής των σχέσεων. Ενώ κάθε δίδυμος διαθέτει μια μοναδική συνείδηση και υποκειμενική εμπειρία, είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένοι με τη σωματική τους σύνδεση.

Κατά συνέπεια, τα σιαμαία δίδυμα συχνά αναπτύσσουν μια βαθιά συνυφασμένη αίσθηση του εαυτού, όπου τα όρια μεταξύ των ατομικών ταυτοτήτων θολώνουν, δημιουργώντας μια κοινή ταυτότητα που υπερβαίνει τον φυσικό διαχωρισμό.

– Αλληλεξάρτηση και αυτονομία:

Η έννοια της αυτονομίας, που συνήθως συνδέεται με την ανεξαρτησία και την αυτοδιαχείριση, αποκτά διαφοροποιημένες διαστάσεις για τα σιαμαία δίδυμα. Ενώ τα κοινωνικά πρότυπα δίνουν έμφαση στην ατομική αυτονομία ως ακρογωνιαίο λίθο της προσωπικής ανάπτυξης, τα σιαμαία δίδυμα περιηγούνται σε μια πραγματικότητα, όπου η αυτονομία τους είναι εγγενώς συνυφασμένη με την ευημερία του διδύμου τους.

Η αλληλεξάρτηση αναδεικνύεται σε καθοριστικό χαρακτηριστικό των ψυχολογικών τους ιδιαιτεροτήτων, καθιστώντας αναγκαία τη συνεχή διαπραγμάτευση και συνεργασία για την λειτουργία τους στην καθημερινή ζωή. Εργασίες που τα περισσότερα άτομα θεωρούν δεδομένες, όπως η κίνηση, απαιτούν συγχρονισμένη προσπάθεια και αμοιβαία κατανόηση. Αυτή η αλληλεξάρτηση καλλιεργεί μια βαθιά αίσθηση εγγύτητας και ενσυναίσθησης, δημιουργώντας δεσμούς που ξεπερνούν τις συμβατικές αδελφικές σχέσεις.

Ωστόσο, η αναζήτηση της αυτονομίας παραμένει ένα επίμονο ψυχολογικό μοτίβο για τα σιαμαία δίδυμα. Παρά την κοινή τους ύπαρξη, κάθε δίδυμος κρύβει μοναδικές φιλοδοξίες, επιθυμίες και προσωπικά όρια. Η διαπραγμάτευση αυτών των ατομικών αναγκών στο πλαίσιο της κοινής σωματικότητας μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές ψυχολογικές προκλήσεις, απαιτώντας ανοιχτή επικοινωνία, συμβιβασμό και αμοιβαίο σεβασμό.

– Κοινωνική δυναμική και στίγμα:

Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις, τα σιαμαία δίδυμα αντιμετωπίζουν τη δημόσια περιέργεια, τις παρανοήσεις και το στίγμα, καθώς είναι κάτι ασυνήθιστο. Συχνά βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η ζωή τους υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και τραβάει την προσοχή των ανθρώπων. Οι απεικονίσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτιστικές αναπαραστάσεις επιδεινώνουν ακόμα πιο πολύ αυτές τις προκλήσεις, υποβαθμίζοντας συχνά τις ταυτότητές τους σε απλές περιέργειες ή ιατρικές ανωμαλίες.

Ο τρόπος με τον οποίο τους βλέπουν οι γύρω τους επιδρά σημαντικά στην ψυχολογία τους, επηρεάζοντας την αυτοεικόνα τους και την αίσθηση του ανήκειν. Το διάχυτο στίγμα που περιβάλλει την κατάστασή τους μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα απομόνωσης, αποξένωσης ή ανεπάρκειας, αναδεικνύοντας τη σημασία της κοινωνικής υποστήριξης και της συνηγορίας στην προώθηση της αποδοχής και της ενσωμάτωσης.

– Ανθεκτικότητα και προσαρμογή:

Μέσω της αμοιβαίας υποστήριξης, της επικοινωνίας και της κοινής αίσθησης του σκοπού, πολλά σιαμαία δίδυμα καλλιεργούν ακμαίες ταυτότητες και ουσιαστικές ζωές, αψηφώντας τις κοινωνικές προσδοκίες και αγκαλιάζοντας δυναμικά το κοινό τους ταξίδι.

Οι εμπειρίες τους προσφέρουν βαθιές γνώσεις σχετικά με την ανθρώπινη ικανότητα για ανθεκτικότητα, τη δύναμη της σύνδεσης και την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου ψυχισμού.

Σχετικά άρθρα