Γιατί όταν είμαστε στενοχωρημένοι, τρώμε πολύ και παχαίνουμε; «Τα κιλά μου με τρομάζουν…»

Είμαι 64 ετών και πριν 3 χρόνια έχασα ένα αγαπημένο μου συγγενικό πρόσωπο και κάποια στιγμή έφθασα στην κατάθλιψη με συμπτώματα σωματικά.

Μεταξύ αυτών και η απώλεια όρεξης και κιλών. Μάλιστα, έχανα ένα κιλό την ημέρα και είχα φθάσει 60! Μακάρι βέβαια να ήμουν εκεί σήμερα γιατί με τη σημερινή ψυχολογία αυτό με οδήγησε στον γιατρό που μου έδωσε φάρμακα αντικαταθλιπτικά και ευτυχώς συνήλθα.

Όμως τώρα έφτασα στην αντίπερα όχθη, έφτασα στη βουλιμία. Κάποια στιγμή ζύγιζα 72 κιλά με ύψος 1,65… Τρόμαξα και σταμάτησα λίγο να τρώω. Έτσι κατέβηκα στα 69 αλλά τρώω πολλά γλυκά. Δεν μπορώ τα κιλά αυτά, νιώθω βαριά… Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Φαίνεται πως καθρεφτίζετε το συναισθηματικό σας υπόβαθρο στο σωματικό σας βάρος το οποίο είναι παραπανήσιο γιατί το σχετίζουμε συνήθως με μια ανάγκη για στοργή, ζεστασιά, αγκαλιά. Τα δε γλυκά τα συσχετίζουμε με τη θλίψη ή με τον φόβο της βίωσής της.

Το πένθος για το αγαπημένο σας πρόσωπο μπορεί να ποικίλει σε διάρκεια ανάλογα με το τι είδους συγγένεια είχατε και σε ποιο στάδιο πένθους βρίσκεστε. Η απώλεια βάρους σας είναι σύμφωνα με τα παραπάνω ενδεικτική της απώλειας που βιώσατε ως προς τη σχέση σας με το εκλιπόν πρόσωπο.

Η δε επανάκτηση των κιλών φαίνεται να καθρεφτίζει την ανάγκη σας για παρηγοριά. Η θλίψη για κάποιον που μας άφησε είναι η δυσκολία μας να τον αναπληρώσουμε γιατί θεωρούμε τον καθένα από μας μοναδικό και αναντικατάστατο.

Ώρα να προχωρήσετε…

Το να… τιμούμε όμως αυτή τη μοναδικότητα σηκώνοντας μόνοι μας το βάρος του πένθους (να μη μοιραζόμαστε τη στεναχώρια, να μην μιλάμε για αυτό κ.ο.κ) είναι σαν να φοβόμαστε ότι αν φύγει η θλίψη θα φύγει και η μοναδικότητα του ατόμου.

Τα παραπανήσια κιλά, είναι μια μοναχική παρηγοριά που θέσατε στον εαυτό σας. Μιλήστε για τη στενοχώρια και τη θλίψη σας. Εδώ ήταν ένα καλό πρώτο βήμα. Μην διστάσετε να κάνετε και το επόμενο γιατί το συναίσθημα ανακούφισης δεν ταυτίζεται με τη λήθη.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες είναι οι 3 διατροφικές συνήθειες της Σόφι Τέρνερ για θεαματικά αποτελέσματα;

Διατροφικές διαταραχές: Ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχει η έγκυος γυναίκα

Σχετικά άρθρα