Τι κάνουμε όταν το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο;  thumbnail

Καλησπέρα σας, το ερώτημα που ήθελα να σας κάνω είναι σχετικά με τα παιδιά μου. Έχω ένα αγόρι μεγαλύτερο και μια κόρη. Ο γιος μoυ είναι 12 και η κόρη μου 9. Πρόσφατα η κόρη μου παρουσίασε προβλήματα με το έντερό της, είχε πόνους και πήγαμε στον παιδίατρο. Ακολόυθησαν εξετάσεις αλλά δε φάνηκε να έχει κάτι το παιδι. Μιλήσαμε με μια παιδοψυχολόγο η οποία μιλώντας με το παιδί στο νοσοκομείο μας είπε ότι ίσως πρόκειται για θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των αδερφιών. Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια γιατί συμπεριφερόαστε και στα δυο παιδιά με τον ίδιο τρόπο αλλά η μικρή πολλές φορές τσακώνεται με τον αδερφό της. Τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις που το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο; Σας ευχαριστώ πολυ.

Τι κάνουμε όταν το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Καλησπέρα σας, το ερώτημα που ήθελα να σας κάνω είναι σχετικά με τα παιδιά μου. Έχω ένα αγόρι μεγαλύτερο  και μια κόρη. Ο γιος μoυ είναι 12 και η κόρη μου 9. Πρόσφατα η κόρη μου παρουσίασε προβλήματα με το έντερό της, είχε πόνους και πήγαμε στον παιδίατρο. Ακολόυθησαν εξετάσεις αλλά δε φάνηκε να έχει κάτι το παιδι. Μιλήσαμε με μια παιδοψυχολόγο η οποία μιλώντας με το παιδί στο νοσοκομείο μας είπε ότι ίσως πρόκειται για θέμα ανταγωνισμού μεταξύ των αδερφιών. Δεν το περίμενα είναι η αλήθεια γιατί συμπεριφερόαστε και στα δυο παιδιά με τον ίδιο τρόπο αλλά η μικρή πολλές φορές τσακώνεται με τον αδερφό της. Τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις που το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο; Σας ευχαριστώ πολυ.


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε η παιδοψυχίατρος, κυρία Μερσύνη Αρμενάκα 


 


 

Οι κεφαλαλγίες ,τα δερματικά εξανθήματα και το ευερεθιστο έντερο σχετίζονται με συναισθηματικές αντιδράσεις και αγχώδη συναισθήματα .Αυτά έχουν να κάνουν με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου αλλά και την καθημερινότητα του.

 

Δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ αδελφών .Τα παιδιά σας είναι διαφορετικών φύλων και σε άλλη αναπτυξιακή φάση .Συχνα υπάρχουν αισθήματα ζήλειας με αισθήματα καταπίεσης μαζί.Οι καταστάσεις αυτές δεν πρέπει να ενοχοποιούν τους γονείς γιατι δεν σχετίζονται άμεσα με δικές τους αντιδράσεις αλλά έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού.

 

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να επιτρέπουν και να προωθούν την έκφραση συναισθημάτων των παιδιών τους .Να εκφράζουν τα παιδιά και αρνητικά συναισθήματα για τα αδέλφια τους χωρίς να αισθάνονται άσχημα.Να καταλάβουν οτι είναι δικαίωμα τους να ζηλεύουν ή να ενοχλούνται απο κάτι ,αν το μπλοκάρουμε δημιουργείται φθόνος στην πορεία .Τα παιδιά να αισθάνονται οτι έχουν τον δικό τους χρόνο με κάθε γονιό και ότι μοιράζεται ισομερώς .Όταν υπάρχει κάποιος λόγος π.χ. ιατρικός να ασχολούμαστε περισσότερο με ενα παιδί αυτό οφείλουμε να το εξηγήσουμε στο άλλο παιδί με απλά και κατανοητά λόγια.

 

Αν πιστεύουμε οτι το παιδί μας ,άσχετα με τις παρεμβάσεις μας,καταπιέζεται απο μόνο του καλό είναι να απευθυνθούμε σε παιδοψυχίατρο για ψυχοθεραπεία ή σε ψυχοθεραπευτή παιδιών μέσω τέχνης ή παιχνιδιού . 


[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X