Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γαστρεντερολογία / Ταλαιπωρούμαι απο κοιλιακό άλγος και καούρες. Τι να κάνω;
Ταλαιπωρούμαι απο κοιλιακό άλγος και καούρες. Τι  να κάνω; thumbnail

Βασίλης, 39 ετών

Ταλαιπωρούμαι απο κοιλιακό άλγος και καούρες. Τι να κάνω;

Ρωτά ο Βασίλης Λ.Γεια σας εδώ και 1 χρόνο ταλαιπωρούμαι απο κοιλιακό άλγος και καούρες έχω κάνει 3 γαστροσκοπήσεις τα ευρήματα έχουν ως εξής: 1 γαστρίτιδα, 2 γαστρίτιδα με P HPYLORY και εντερική μεταπλασία. Έκανα θεραπεία και το ελικοβακτηρίδιο εκριζώθηκε. 3 γαστ ΚΦ αλλά εγώ συνεχίζω να έχω ενοχλήσεις. Γιατί; Μήπως έχω καρκίνο; Η βιοψία ήταν αρνητική. Να κάνω και 4η γαστροσκόπηση; είναι αναγκαίο στην παρούσα φάση;


 

 

Απαντάει ο γαστρεντερολόγος Στέργιος Δελακίδης

 

Τα συμπτώματα σας (καούρες) δεν έχουν σχέση με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Για τα συμπτώματα αυτά υπεύθυνη είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Το ελικοβακτηρίδιο προκαλεί χρόνια γαστρίτιδα (η οποία δεν κάνει καούρες) και κάποιες ιστολογικές αλλαγές στο στομάχι (την εντερική μετάπλαση). Πιστεύω ότι έχετε συζητήσει με το γαστρεντερολόγο σας τη σημασία της εντερικής μετάπλασης. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αρκετά συχνά μετά από αγωγή για το Ελικοβακτηρίδιο (αγωγή με αντιβιοτικά) και αφού αυτό θεραπευθεί επιμένουν ή και μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Φαίνεται ότι το Ελικοβακτηρίδιο εκτός από τα νοσήματα που προκαλεί στο στομάχι δρα προστατευτικά στην παλινδρόμηση.
Το αν θα πρέπει και πότε να επαναλάβετε τη γαστροσκόπηση έχει σχέση με το είδος της εντερικής μετάπλασης. 

 


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X