Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Ψυχαναγκασμός / Υποχονδρίαση: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσω;
Υποχονδρίαση: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσω;  thumbnail
Καλησπέρα σας. Το ερώτημά μου έχει να κάνει κάποια πράγματα που παρατηρώ στον εαυτό μου. Από μια ζαλάδα που είχα πριν λίγο καιρό, λιποθύμησα και έπειτα με έπιασε μια φοβία ότι αυτό μπορεί να ξανασυμβεί. Μου έχουν συμβεί παλαιότερα κρίσεις πανικού και πλέον φοβάμαι ότι θα το ξαναπάθω.

Υποχονδρίαση: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσω;

Αναγνώστης μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας:


Καλησπέρα σας. Το ερώτημά μου έχει να κάνει κάποια πράγματα που παρατηρώ στον εαυτό μου. Από μια ζαλάδα που είχα πριν λίγο καιρό, λιποθύμησα και έπειτα με έπιασε μια φοβία ότι αυτό μπορεί να ξανασυμβεί. Μου έχουν συμβεί παλαιότερα κρίσεις πανικού και πλέον φοβάμαι ότι θα το ξαναπάθω. Πολλές φορές νιώθω ότι θα λιποθιυμήσω και με πιάνει ταχυκαρδία. Η καρδιολόγος μου είχε πει πως δεν είναι τίποτα αλλά νιώθω μερικές φορές σαν να μην μπροώ να πάρω τα πόδια μου. Τι συμβαίνει; Έχω παρατηρήσει ότι και κάποιες άλλες φορές έχω πόνους στα μάτια ή ακόμα και στα αυτιά. Χαρακτηριστικά πριν λίγο καιρό είχαν βουλώσει τα αυτιά μου και με το που άκουσα μια ευχάριστη είδηση αμέσως ξεβούλβωσαν και αποκαταστάθηκε η ακοή! Εχω διαβάσει για τα ψυχοσωματικά και θα ήθελα να μου πείτε αν πρόκειται όλα αυτά για ψυχοσωματικά ή για υποχονδρίαση; Επίσης αν ξέρετε σε ποια σημεία χτυπάει το άγχος συνήθως. Ευχαριστώ.


Αγαπητέ αναγνώστη. Απευθύναμε το ερώτημά σου στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή Δημήτρη Κατσαρό. 


Δημήτρης Κατσαρός


 

Μιλάτε για τα σωματικά σας ενοχλήματα και τις επισκέψεις σας στο γιατρό και τέλος θέτετε ένα δίλημμα το οποίο ουσιαστικά δεν είναι δίλημμα. Μοιάζει δηλαδή να ψάχνετε μια άφεση. Η υποχονδρία είναι ψυχοσωματική εξέλιξη κάποιου φόβου ή άγχους. Όταν μιλάτε για τα συναισθήματά σας σε σχέση με αυτή την ψυχοσωματική κατάσταση, αυτό μπερδεύει κάπως τα πράγματα γιατί η σωματοποιημένη ζαλάδα και οι κρίσεις πανικού είναι συναισθήματα που αναγκάζονται να εκφραστούν μέσα από το σώμα. Συνεπώς μιλάτε για το ίδιο πράγμα σε άλλη μορφή. Αναρωτιέμαι για τα διλήμματα που θέτετε στον εαυτό σας αν είναι εξίσου "ίδια" όπως το "υποχονδρία/ψυχοσωματικά". Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε μάλλον βρίσκεστε σε μια θέση που δεν μπορείτε να ελέγξετε και τα διλήμματα αυτού του είδους σας προσφέρουν μια ανακούφιση. Προσπαθήστε να εξετάσετε αν έχετε βρεθεί ποτέ σε μια τέτοια θέση και γιατί αναγκαστήκατε να 'παρηγορήσετε' τον εαυτό σας μ'αυτό τον τρόπο. Μιλήστε για τα αισθήματα φόβου που έχετε σε κάποιον θεραπευτή.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X