Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Γαστρεντερολογία / Έχω πόνους και φούσκωμα και υποφέρω χρόνια από σπαστική κολίτιδα. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Έχω πόνους και φούσκωμα και υποφέρω χρόνια από σπαστική κολίτιδα. Μπορείτε να με βοηθήσετε; thumbnail

Ελένη, 34 ετών

Έχω πόνους και φούσκωμα και υποφέρω χρόνια από σπαστική κολίτιδα. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Ελένη 


Έχω σοβαρό πρόβλημα με σπαστική κολίτιδα. Έχω πόνους και φούσκωμα και υποφέρω χρόνια. Πίνω συνέχεια κάποια χάπια αλλά τίποτε δεν μου κάνουν. Μπορείτε να με βοηθήσετε; προσέχω πολύ την διατροφή. Αν έχετε κάτι να που πείτε, κάποιο χάπι για να μου περάσει.


 


Απαντάει ο γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης


Το πρόβλημα της Σπαστικής Κολίτιδας ή ορθότερα του Ευερεθίστου Εντέρου είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα του γενικού πληθυσμού κυρίως στο Δυτικό κόσμο, με σχετική προτίμηση στο γυναικείο φύλο. Δυστυχώς όμως είναι και από τα πιο δυσεπίλυτα και αυτό γιατί δεν έχουμε καταφέρει να αποσαφηνίσουμε πλήρως την αιτιολογία του, αν και την τελευταία 20ετία έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα προόδου στον τομέα αυτόν.


Έτσι μιλάμε για μια διαταραχή των νευρωνικών κυκλωμάτων που συνδέουν τον εγκέφαλο με το έντερο και οδηγεί σε αλλαγή της «αντίληψης» των ερεθισμάτων από τον εντερικό σωλήνα ή αλλαγή της «απάντησης» του οργανισμού σε αυτά τα ερεθίσματα. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες εξωτερικοί και ατομικοί όπως το στρες, η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, η διατροφή καθώς και λοιμογόνοι οργανισμοί που προσβάλλουν το έντερο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχει μια πληθώρα άλλων παθολογικών καταστάσεων που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια «ελαφρά τη καρδία» βαπτιζόμενη Σπαστική Κολίτιδα ή να συνυπάρχουν με αυτήν και να προκαλούν τα συμπτώματα, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη, το σύνδρομο βακτηριδιακής υπερανάπτυξης , η νόσος Crohn κ.α.

Τα παραδοσιακά φάρμακα της νόσου είναι μερικώς αποτελεσματικά, δρουν σε συγκεκριμένους στόχους έτσι δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα σε όλους τους ασθενείς, ενώ μπορεί ακόμα και στο ίδιο άτομο η αποτελεσματικότητα συγκεκριμένου φαρμάκου να χαθεί.

Δεδομένης λοιπόν της απουσίας (έως σήμερα τουλάχιστον!) του ιδανικού φαρμάκου, η αγωγή εξατομικεύεται, προσαρμόζεται και μπορεί να μεταβληθεί κατά περίσταση. Θα πρότεινα λοιπόν τα εξής:

Η διάγνωση να τίθεται με σιγουριά, από ειδικό γιατρό ώστε να αποκλείονται ή να αναγνωρίζονται συνυπάρχουσες παθήσεις.

Σε ένα χρόνιο νόσημα έχει σημασία να υπάρχει πραγματική υγιής και ειλικρινής  σχέση ιατρού-ασθενούς χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα εμπλακούν κατά περίπτωση και άλλες ειδικότητες όπου κρίνεται απαραίτητο, όπως διαιτολόγος, ψυχολόγος κ.α

Δες ξανά τις διατροφικές σου συνήθειες και τις δίαιτες που ακολουθείς. Μήπως εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες στα συμπτώματά σου; Θα μπορούσε ο μετεωρισμός να οφείλεται σε δυσανεξία; Δοκίμασες δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά ή γλουτένη; Απέφυγε τροφές που μεταβολίζονται εντονότερα από τη χλωρίδα του παχέος εντέρου όπως μπρόκολο, κρεμμύδι, αμυλώδη, λάχανο, σέλινο. Κόψε αναψυκτικά και τσίχλες.

Κουβέντιασε με το γιατρό σου τη δυνατότητα της συνδυαστικής θεραπείας με προβιοτικά και βρείτε τι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα.

Και να θυμάσαι ότι η Σπαστική κολίτιδα είναι ένα χρόνιο αλλά καλόηθες νόσημα και ο σκοπός είναι να το αντιμετωπίζουμε ώστε να διατηρούμε μια καλή ποιότητα ζωής.     


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X