Όταν ο γονιός δείχνει προτίμηση στο ένα παιδί...  thumbnail

Σοφία, 43 ετών

Ο άνδρας μου πολλές φορές δείχνει να ασχολείται με το ένα παιδί και μερικές φορές αυτό με ενοχλεί. Έχουμε ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι και πολλές φορές ασχολείται μόνο με το πώς θα πάει με τον μικρό στο γήπεδο ή πως θα βγουν βόλτα μαζί καταλαβαίνω ότι του έχει αδυναμία αλλά προσπαθώ να τον πείσω ότι δεν είναι σωστό να το δείχνει τι να κάνω;

Όταν ο γονιός δείχνει προτίμηση στο ένα παιδί…

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας:

 

Ο άνδρας μου πολλές φορές δείχνει να ασχολείται με το ένα παιδί και μερικές φορές αυτό με ενοχλεί. Έχουμε ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι και πολλές φορές ασχολείται μόνο με το πώς θα πάει με τον μικρό στο γήπεδο ή πως θα βγουν βόλτα μαζί καταλαβαίνω ότι του έχει αδυναμία αλλά προσπαθώ να τον πείσω ότι δεν είναι σωστό να το δείχνει τι να κάνω;Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η παιδοψυχίατρος Μερσύνη Αρμενάκα. 
 

Κάποιες φορές όντως υπάρχουν αδυναμίες που δεν κρύβονται απο τους γονείς . Ευτυχώς τα τελευταία χρονια έχουν μειωθεί πολύ οι διακρίσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών απο τους γονείς.

 

Υπάρχουν λόγοι που αυτές οι διαφορές συνεχιζονται. Ας μη ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μακριά απο το πατριαρχικό μοντέλο οικογένειας όπου τα αγόρια ως πιο ενεργά στην παραγωγική διαδικασία ήταν πιο επιθυμητά  και πιο αναγκαία. Κατάλοιπα έχουν απομείνει αλλα σε μικρό βαθμό σε πόλεις και χωριά της περιφέρειας. Επίσης η διατήρηση του επωνύμου ήταν ενα σημαντικό στοιχείο ενίσχυσης των στάσεων αυτών απο την πλευρά της πατρικης οικογένειας . 

 

 Τα φαινομενα αυτά τείνουν να εξαφανιστούν.

 

Συμπεριφορές πιο αναφέρονται πιο συχνά σχετίζονται με την δυσκολία που έχουν συχνά οι μπαμπάδες να προσεγγίσουν το παιδί του αντιθέτου φύλου απο το δικό τους . Ιδίως αν το κοριτσάκι σας ειναι μικρότερο απο το αγόρι σας ίσως του ειναι πιο εύκολο και δεν νιώθει αμηχανία. Οι πατεράδες θέλουν συνήθως να έχουν την ιδια καλη σχέση με τα παιδιά τους. Αν προέρχονται απο οικογενεια που δεν είχε αλλα κορίτσια ίσως ειναι επιπλέον δυσκολο για εκείνο.

 

Εσεις απο την πλευρά σας μπορειτε να οργάνωνετε δραστηριότητες που εμπλέκουν τον πατέρα και την κόρη χωρίς να αναφέρεστε σε διακρίσεις . Η παρακολούθηση μιας ταινίας κινηματογράφου ή θεατρικού μπορεί να ειναι μια καλη αρχή . 

Επίσης οφείλεται να φρόντιζετε  να μη γίνονται διακρίσεις είσαι βάρος του ενα παιδιού ή του άλλου απο τις ευρύτερες οικογένειες. μπορεί να στέρησετε μια βόλτα ή διακοπές στο ενα παιδί αν αυτό γίνεται σταθερά μονο για το ίδιο παιδί και οχι για το αλλο. 

 

Οι διακρίσεις όταν ειναι έντονες και ηθελημένες πληγώνουν τα παιδιά και διαταράσσουν την ισορροπία στην οικογενεια 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X