«Είναι εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια και δεν δίνει σημασία σε τίποτα! ΓΙΑΤΙ;»

Ο σύντροφός μου είναι εθισμένος στα βιντεοπαιχνίδια και όλη την ημέρα κάθεται μέσα στο σπίτι. Τελευταία προβληματίζομαι αρκετά με τη συμπεριφορά του. Να σας πω ότι πριν από 8 χρόνια πέθανε η μητέρα του και είναι κάτι που δεν έχει ξεπεράσει.

Από εκεί και μετά, εγώ τον γνώρισα και κάναμε σχέση. Το ζήτημα είναι πως έχει πάνω από έναν χρόνο που είχε απογοητευτεί από τους φίλους του γιατί δεν του φέρθηκαν σωστά. Δούλευα και εγώ πολύ αυτές τις ημέρες και η απόσταση λόγω των μέτρων δεν βοηθούσε. Κλείστηκε στο σπίτι λοιπόν, παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή ενώ αραίωσε την επικοινωνία μαζί μου και έμεινε πίσω στα μαθήματα της σχολής του.

Επίσης, αποκόπηκε από το γυμναστήριο ενώ προηγουμένως ασχολούνταν πολύ. Υπήρχαν «δόσεις» βελτίωσης αλλά γενικά δεν επικοινωνούμε πολύ. Προσπαθώ να τον ταρακουνήσω και να τον καταλάβω γιατί τον νοιάζομαι και βλέπω ότι έχει εθιστεί. Γιατί όμως, δεν δίνει σημασία σε όσα συμβαίνουν και σε όσους τον νοιαζόμαστε; Να σημειώσω πως ανέκαθεν έπαιζε βιντεοπαιχνίδια και πάντα ήταν πιο κλειστός σαν άνθρωπος αλλά τώρα έχει ξεφύγει…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχίατρος Γιώργος Φλώρος

Έχουμε δει πολλά τέτοια περιστατικά τα οποία τα παρατηρούμε κυρίως σε άνδρες. Οι άνδρες έχουν μάθει ότι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και τις ανησυχίες τους για το μέλλον είναι να καταφεύγουν στον υπολογιστή γιατί εκεί αισθάνονται άμεση ικανοποίηση. Νιώθουν ότι κάτι κάνουν, κάτι πετυχαίνουν αλλά αυτό είναι απλά μια αποφυγή των πραγμάτων που συμβαίνουν ή που νιώθουν.

Απλά δεν θέλουν να δουν μπροστά τους το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουν. Είναι πολύ πιθανόν να βρίσκεται σε κάποιο αδιέξοδο ή μπορεί να αποφεύγει να ασχοληθεί με κάτι από συναισθηματική άποψη. Μια παρτίδα από ένα παιχνίδι τον κάνει να αισθάνεται όμορφα αλλά η ζωή του είναι εκεί έξω και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία τον ανησυχούν. Κάθεται σε έναν υπολογιστή και αποφεύγει την πραγματική ζωή η οποία συνεχίζεται και τα προβλήματα μπορεί και να μεγαλώνουν.

Χωρίς εξέταση είναι δύσκολο να μιλήσουμε για πένθος. Αλλά αυτό το φαινόμενο το βλέπουμε σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο και πρέπει να κάνουν βήματα για να αλλάξουν τη ζωή τους. Ας κάνει μια λίστα με τα προβλήματά του και να ξεκινήσει να διορθώνει το πιο μικρό για να καταλήξει και στα μεγαλύτερα. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσει από τα πιο σοβαρά. Εσείς ας του υπενθυμίσετε την αναγκαιότητα επίλυσης των θεμάτων που τον προβληματίζουν.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 5 τρόποι που ο εθισμός στο κινητό επηρεάζει τη ζωή μας

Ψωνίζω άρα υπάρχω; Ο εθισμός στις αγορές

Σχετικά άρθρα