H διπολική διαταραχή στην εφηβεία: Πώς ξεκινά; thumbnail

H διπολική διαταραχή στην εφηβεία: Πώς ξεκινά;

Ο αριθμός των εφήβων που έχουν εμφανίσει συμπτώματα μανίας – ένα χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη) – είναι συναφής με τον αριθμό των ενηλίκων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο, γεγονός που υποδηλώνει ότι για πολλούς από τους πάσχοντες η νόσος εμφανίζεται στην εφηβεία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.


«Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μανία ξεκινά στα 20 ή τα 30 χρόνια», εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής του τμήματος γενετικής επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. «Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι η μανία εμφανίζεται στους εφήβους». Ο πιο κοινός ορισμός της διπολικής διαταραχής περιλαμβάνει την εναλλαγή κρίσεων μανίας και κατάθλιψης, παρότι ένας τύπος διπολικής διαταραχής εμφανίζεται μόνο με μανία.


Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 έφηβοι που απάντησαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με την διάθεση και τη συμπεριφορά τους. Οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι το 2,5% από τους ερωτηθέντες είχε εμφανίσει συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης και το 2,2% των εφήβων τα είχε εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο.


Επίσης, εντός του χρόνου που προηγήθηκε της έρευνας, το 1,3% των εφήβων είχε εμφανίσει μόνο μανία και το 5,7% κατάθλιψη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το 2,6% των ενηλίκων εμφάνισαν διπολική διαταραχή τους τελευταίους 12 μήνες.


«Θεωρώ ότι τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η διπολική διαταραχή είναι συχνότερη σε εφήβους σε σχέση με ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες», είπε στο Reuters η ερευνήτρια και συνέχισε λέγοντας «αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία βλέπουμε πραγματικά την εμφάνιση της διπολικής διαταραχής, επομένως θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην πρόληψη και την παρέμβαση σε πιο πρώιμο ηλικιακό στάδιο».


Σύμφωνα με την ίδια, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερωτήσεις που τους ετέθησαν στη διάρκεια των συνεντεύξεων ήταν κατά τι ευρύτερες σε σχέση με εκείνες παλαιότερων ερευνών, αλλά όλοι οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα και θεωρήθηκε ότι πάσχουν από κάποια διαταραχή διάθεσης πληρούν τα κριτήρια της διάγνωσης που περιλαμβάνονται στο DSM-IV– το διαγνωστικό εγχειρίδιο για την ταξινόμηση των ψυχιατρικών διαταραχών που εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση.


«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την υποψία ότι για πολλούς ασθενείς η νόσος εμφανίζεται στην εφηβεία», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής παίδων και εφήβων στο Ιατρικό Κέντρο του University Hospitals Case στο Κλίβελαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.


Στη μελέτη, οι διαταραχές διάθεσης, μάλιστα, γίνονταν συχνότερες όσο οι έφηβοι μεγάλωναν με το 1,4% των 13χρονων και 14χρονων να πληρούν τα κριτήρια της μανίας, ενώ σχεδόν διπλάσιο αριθμό 17χρονων και 18χρονων να πάσχουν από διαταραχή. Σχεδόν ένας στους πέντε εφήβους με μανιοκατάθλιψη είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και περισσότεροι από τους μισούς έπασχαν και από συμπεριφορική διαταραχή ή διαταραχή άγχους.


Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα ποσοστά των συμπτωμάτων διπολικής διαταραχής στους εφήβους αυξάνονται, αλλά μάλλον ότι ο αριθμός των εφήβων που αναζητούν θεραπεία για ένα ψυχιατρικό τους πρόβλημα αυξάνεται.


Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) η μελέτη δημοσιεύτηκε στα Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής.


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X