Μπορώ να τρώω ζυμαρικά και πατάτες όταν κάνω δίαιτα; thumbnail
Οι υδατάνθρακες σχηματίζονται από ποικίλους συνδυασμούς'Ανθρακα (C), υδρογόνου (Η2), Οξυγόνου (02). Οι τρεις Βασικές κατηγορίες υδατανθράκων είναι οι μο- νοζαχαρίτες (γλυκόζη), οι διζαχαρίτες (λακτόζη, μαλτόζη, σουκρόζη] και οι πολυσακχαρίτες (άμυλο). Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούντο μεγαλύτερο ποσοστιαίο μέρος κάθε σωστής διατροφής σε σύγκριση με τα άλλα είδη των θρεπτικών συστατικών και, φυσικά, καλό είναι να αποτελούν το 50-60% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Μπορώ να τρώω ζυμαρικά και πατάτες όταν κάνω δίαιτα;Οι υδατάνθρακες σχηματίζονται από ποικίλους συνδυασμούς'Ανθρακα (C), υδρογόνου (Η2), Οξυγόνου (02). Οι τρεις Βασικές κατηγορίες υδατανθράκων είναι οι μο- νοζαχαρίτες (γλυκόζη), οι διζαχαρίτες (λακτόζη, μαλτόζη, σουκρόζη] και οι πολυσακχαρίτες (άμυλο). Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούντο μεγαλύτερο ποσοστιαίο μέρος κάθε σωστής διατροφής σε σύγκριση με τα άλλα είδη των θρεπτικών συστατικών και, φυσικά, καλό είναι να αποτελούν το 50-60% των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων ενός ισορροπημένου διαιτολογίου. Αυτονόητο είναι ότι τα ποσοστά αλλάζουν όταν το άτομο βρίσκεται σε δίαιτα με στόχο να χάσει λίπος.
Το μυστικό στην κατανάλωση των υδατανθράκων εντοπίζεται στο διαχωρισμό τους.Όπως είπαμε, υπάρχουν τρία είδη υδατανθράκων και, φυσικά, παρα- τηρείται τεράστια διαφορά στην αντίδραση του οργανισμού όταν καταναλώνουμε το ένα ή το άλλο είδος. Παρόλο που όλα τα είδη των υδατανθράκων καταλήγουν να γίνονται γλυκόζη (ένα απλό σάκχαρο), η διαδικασία αυτή γίνεται με διαφορετική ταχύτητα. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (πολυσακχαρίτες) μετατρέπονται σε γλυκόζη εξαιρετικά αργά, ενώ οι απλοί (μονοσακχαρίτες και διζαχαρίτες), όπως η ζάχαρη, η λακτόζη του γάλακτος, η μαλτόζη, μετατρέπονται σε γλυκόζη δραματικά γρήγορα. Οι απλοί, δηλαδή, υδατάνθρακες είναι ένα είδος προχωνευμέ- νης ζάχαρης, που μεταβάλλουν γρήγορα το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όταν κάτι διαταράσσει δραστικά και απότομα την ισορροπία του οργανισμού (επίπεδο γλυκόζης στο αίμα], αμέσως ο οργανισμός τείνει να επαναφέρει τις ισορροπίες με αντισταθμιστικούς μηχανισμούς εξισορ- ρόπησης. Στην περίπτωση της αύξησης της γλυκόζης, ο οργανισμός αντιδρά εκ- κρίνοντας ινσουλίνη, η οποία όμως σχετίζεται με τη λιποαποθήκευση λόγω της συσχέτισης με την έκκριση ενός ενζύμου (τη λιποπρωτεϊνική λιπάση) που έχει άμεση σχέση με τη λιποαποθήκευση. Προσλαμβάνοντας, λοιπόν, πολλούς απλούς υδατάνθρακες, μπορεί να μην τρώμε λιπαρά, αλλά δημιουργούμε και αποθηκεύουμε πιο εύκολα λίπος.Έτσι, σωστό είναι να τρώμε σύνθετους υδατάνθρακες από λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και καλής ποιότητας αμυλούχα, τα οποία μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες από την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, εξασφαλίζουν ικανοποιητική ποσότητα κυτταρικών ινών, οι οποίες διευκολύνουν την πέψη και την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.
Οι υδατάνθρακες είναι θρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχουν τέσσερις θερμίδες ανά γραμμάριο, όπως και οι πρωτεΐνες, και χρησιμοποιούνται από τα σώμα ως γρήγορη πηγή ενέργειας για τις καθημερινές μας ασχολίες και για τις έντονης δραστηριότητας μυϊκές συσπάσεις. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται, επίσης, και για να παρέχουν ενέργεια σε ζωτικής σημασίας οργανικές λειτουργίες, όπως, για παράδειγμα, είναι οι λειτουργίες του εγκεφάλου, κάτι που σημαίνει ότι αποτελούν απαραίτητο στοιχείο του καθημερινού μας διαιτολογίου.
Στο σημείο αυτό, είναι απαραίτητο να τονιστεί πόσο λάθος είναι και πόσο κακό μπορούν να προκαλέσουν δίαιτες πολύ χαμηλού έως μηδενικού υδατάνθρακα, οι οποίες είναι πολύ δημοφιλείς στην Ελλάδα λόγω της γρήγορης απώλειας Βάρους, η οποία, ωστόσο, προέρχεται σε μεγάλο ποσοστό από απώλεια υγρών και όχι λίπους.
Όταν μειώνουμε στο ελάχιστο τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας, το λίπος από τις λιποαποθήκες καίγεται ατελώς, χωρίς, δηλαδή, να γίνεται τέλεια καύση, με αποτέλεσμα να εκλύονται στο αίμα μας Βλαβερά υποπαράγω- γα της ατελούς καύσης (κετοοξέα], τα οποία σε μεγάλες ποσότητες το «δηλητηριάζουν», διαταράσσονταςτηνοξεοΒασική του ισορροπία. Επιπρόσθετα, τα μυϊκά μας κύτταρα δεν έχουν αποθέματα ενέργειας για να κινηθούν, μια και η Βασική πηγή ενέργειας γι’ αυτά είναι η γλυκόζη του αίματος και το γλυκογόνο των μυών που προέρχεται από την κατανάλωση των υδατανθράκων, Έτσι, καταστρέφουμε πολύτιμο μυϊκό ιστό για να παραγάγουμε έργο, με επακόλουθο το αίσθημα αδυναμίας να γίνεται όλο και πιο έντονο.
Φυσικά, κανένας δεν υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας μας να χάσουμε λίπος πρέπει να καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες υδατανθράκων όλων των ειδών. Μεσαίες ποσότητες υδατανθράκων από τροφές χαμηλής θερμιδικής αξίας και με μεγάλη περιεκτικότητα σε κυτταρικές ίνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, με ταυτόχρονη μείωσή τους κατά τις Βραδινές ώρες, μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Προτιμάμε, λοιπόν, σε κάθε γεύμα μικρές ποσότητες από λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια και αμυλώδη, όπως πατάτα, γλυκοπατάτα, ρύζι, καστανό μακαρόνι, μαύρο ψωμί σικάλεως, μαγειρευμένα, φυσικά, χωρίς την προσθήκη λιπαρών και, εφόσον διατηρούμε τις θερμίδες σας σε χαμηλά επίπεδα, χάνουμε λίπος χωρίς τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που αναφέραμε.

Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή” Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X