Τυρόπιτα ελαφριά με δυόσμο

<div class="short_text italic cf">
<p><span class="thirtyfive">Π</span>οιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι αφράτης, κριτσανιστής, μοσχοβολιστής<span> τυρόπιτας;</span></p>
</div>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>12 φύλλα κρούστας</li>
<li>80 ml ελαιόλαδο</li>
<li>μαυροκούκι και σουσάμι για πασπάλισμα (αν θέλουμε)</li>
</ul>
<p><strong>Για τη γέμιση</strong></p>
<ul>
<li>
<p>400 γρ. «φέτα» light</p>
</li>
<li>250 γρ. ανθότυρο</li>
<li>250 γρ. αλειφώδες ξινοτύρι (κατίκι ή τσαλαφούτι ή νιβατό ή γαλοτύρι ή ό,τι άλλο βρούμε και μας αρέσει)</li>
<li><span>2 αυγά </span><span>για τη γέμιση + 1 κρόκος για την επάλειψη της πίτας</span></li>
<li>1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 2 κουτ. σούπας ξερός</li>
<li>2 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό</li>
<li>1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή καυτερό</li>
<li>1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή</li>
<li>πιπέρι φρεσκοτριμμένο</li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 8</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 30΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> 1 ώρα</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span> Σε ένα μεγάλο μπολ με το χέρι τα τυριά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης (εκτός από το αυγό της επικάλυψης) και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο. </p>
<p> </p>
<p>Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα μέτριο στρογγυλό ή ορθογώνιο ταψί και στρώνουμε μέσα 3 φύλλα κρούστας, το ένα επάνω στο άλλο, λαδώνοντας κάθε φύλλο και πασπαλίζοντας με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι (αν θέλουμε). Χωρίζουμε τη γέμιση σε 3 ίσα μέρη. Απλώνουμε το ένα μέρος της γέμισης πάνω στα 3 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, τα οποία λαδώνουμε ένα-ένα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση και όλα τα φύλλα. Προθερμαίνουμε το φούρ­νο στους 180° C. Λαδώνουμε την επιφάνεια. Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με 1 κουτ. γλυκού νερό και αλείφουμε την επιφάνεια. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι. Ψήνουμε για 1 ώρα.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet"><span class="simple_rhomb">Συνοδεύουμε με</span></span> Μια Μαντινεία με ωραία οξύτητα και φρεσκάδα.</p>
<p> </p>
<p><span class="bittersweet simple_rhomb">Συμβουλή</span><span>Αντί για πινέλο μπορούμε να λαδώσουμε τα φύλλα με ένα σπρέυ λαδιού που βρίσκουμε σε μαγαζιά με κουζινικά. Με αυτό το πολύ χρήσιμο εργαλείο, θα χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μικρότερη ποσότητα λαδιού – είναι ο σύμμαχος μας για προσεγμένη διατροφή. </span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα