Νομίζω ότι χάνω τη μνήμη μου. Τι να κάνω; thumbnail

Ηρακλής, 61 ετών

Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει ειδική εξέταση για τη μνήμη αν ναι που μπορώ να απευθυνθώ; Πιστεύω πως πραγματικά ξεχνάω εύκολα.

Νομίζω ότι χάνω τη μνήμη μου. Τι να κάνω;

ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει ειδική εξέταση για τη μνήμη αν ναι που μπορώ να απευθυνθώ; Πιστεύω πως πραγματικά ξεχνάω εύκολα. Ενώ τρώω λαχανικά, φρούτα κάθε μέρα, ψάρι μια φορά την εβδομαδα, μετα αμύγδαλα περίπου κάθε μέρα, από λίγο μέλι κάθε μέρα περίπου και ότι μαγειρευει η γυναίκα μου.
Ξεκίνησα κάτι σεμινάρια και θέλω να μάθω και μου είναι δύσκολο να θυμάμαι τα πάντα αν πχ η γυναίκα μου θέλει δυο φορές να διαβάσει κάτι για να τα μάθει, εγω χρειάζομαι 4 μέρες και όλο και κάτι θα ξεχάσω. Ευχαριστώ


Στο ερώτημα απάντησε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος – Κλινικός ΦαρμακολόγοςΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις δεν υπάρχουν για να διαπιστώσουμε κατά πόσο η μνήμη μας έχει επηρεαστεί, υπάρχουν όμως και εφαρμόζονται ειδικές δοκιμασίες (τεστ) για τη διαπίστωση διαταραχών των νοητικών λειτουργιών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και τα τεστ μνήμης. Οι δοκιμασίες αυτές εφαρμόζονται σε ειδικά κέντρα που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχαϊμερ και γενικότερα με την άνοια.


 
Η ομάδα αίματος αποτελεί έναν νέο παράγοντα κινδύνου που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, σε σχέση με την εμφάνιση προβλημάτων μνήμης, έπειτα από κάποια ηλικία.Οι άνθρωποι των οποίων το αίμα ανήκει στην ομάδα ΑΒ, είναι πιθανότερο να εμφανίσουν τέτοια προβλήματα, που σχετίζονται με πρόωρη άνοια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.


Η ομάδα ΑΒ είναι η πιο σπάνια και συναντάται περίπου στο 4% του πληθυσμού. Όσοι ανήκουν σε αυτήν, κινδυνεύουν 82% περισσότερο κατά μέσο όρο να αρχίσουν να ξεχνάνε στη ζωή τους.


Από την άλλη, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο, αντιμετωπίζουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για απώλεια μνήμης και άνοια.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαίρη Κούσμαν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology», της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν τις περιπτώσεις περίπου 1.000 ατόμων.


Όπως διαπίστωσαν, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος ΑΒ αποτελούσαν το 6% μεταξύ όσων είχαν ενδείξεις νοητικής και μνημονικής έκπτωσης, έναντι 4% όσων δεν είχαν τέτοια συμπτώματα.


Επίσης η μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης VIII στο αίμα τους που βοηθάει στην πήξη του, κινδυνεύουν πιο πολύ (24% κατά μέσο όρο) να εμφανίσουν πρόωρα προβλήματα μνήμης και άνοιας.


Οι άνθρωποι της ομάδας αίματος ΑΒ έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο επίπεδο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης από ό,τι όσοι ανήκουν στις άλλες ομάδες.


 


 


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X