9 διάσημοι που κάποτε θεωρήθηκαν πολύ αποτυχημένοι!  thumbnail
Είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμησή μας να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Αντί να γεμίζουμε με συναισθήματα απογοήτευσης και ντροπής, είναι πιο χρήσιμο και ωφέλιμο να χρησιμοποιούμε πιο λογικές και πρακτικές σκέψεις, όπως τις ακόλουθες

9 διάσημοι που κάποτε θεωρήθηκαν πολύ αποτυχημένοι!

Είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμησή μας να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα λάθη και τις αποτυχίες μας. Αντί να γεμίζουμε με συναισθήματα απογοήτευσης και ντροπής, είναι πιο χρήσιμο και ωφέλιμο να χρησιμοποιούμε πιο λογικές και πρακτικές σκέψεις, όπως τις ακόλουθες:


• Η έλλειψη αποτυχίας είναι και έλλειψη προσπάθειας.


Όταν προσπαθούμε κάτι, δεν θα πετύχει απαραίτητα με την πρώτη φορά – δείτε τις ενδιάμεσες αποτυχίες σαν ενδιάμεσα βήματα, σαν σκαλοπάτια.


• Μην παραβλέπετε τα οφέλη που έχει μια αποτυχία: δείτε τι μπορεί να σας διδάξει, τι δεν πήγε καλά, για ποιον λόγο, τι μάθατε για τον εαυτό σας, τι θα κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά. Μπορεί σε μια αποτυχία να προέκυψαν θετικά, όπως π.χ. να δεθήκατε περισσότερο με έναν φίλο που σας συμπαραστάθηκε.


• Η αποτυχία, όταν την αγκαλιάζουμε, μας αφήνει πιο ώριμους.


Δείτε καθετί που δεν πήγε καλά ως μια ευκαιρία να γίνετε σοφότεροι. Μην αποθαρρύνεστε συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλους που πιστεύετε ότι είναι πιο επιτυχημένοι σε κάτι. Πολλές ιστορίες επιτυχίας που βλέπουμε κρύβουν από πίσω τους αποτυχημένες προσπάθειες, λάθη, ατυχίες, πόνο, μόχθο και απογοήτευση.


Κανένας δεν πέτυχε τίποτα χωρίς κόπο, λάθη, αποτυχημένες προσπάθειες, χρόνο, επαναλήψεις. Οι ιστορίες μεγάλων επιτυχημένων ανθρώπων (επιστημόνων, επιχειρηματιών κτλ.) περιέχουν πολλές αποτυχημένες προσπάθειες που προηγήθηκαν της μεγάλης επιτυχίας τους. Ίσως να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι:


• Ο Ντίσνεϊ απολύθηκε και χαρακτηρίστηκε ως άνθρωπος χωρίς φαντασία και χωρίς καλές ιδέες πριν από τη μεγάλη του επιτυχία.• Το βιβλίο Χάρι Πότερ απορρίφθηκε από δώδεκα εκδότες πριν τελικά το αναλάβει ένας εκδοτικός οίκος.• Η Όπρα Γουίνφρεϊ απολύθηκε ως ακατάλληλη για την τηλεόραση στην αρχή της καριέρας της.• Ο μπασκετμπολίστας Μάικλ Τζόρνταν διώχτηκε από την ομάδα μπάσκεττου σχολείου του.• Ο Αϊνστάιν ήταν κακός μαθητής και φοιτητής.• Ο εμπνευστής και μετέπειτα ιδρυτής της αλυσίδας φαστ φούντ KFC απορρίφθηκε 1.008 φορές, μέχρι ένα εστιατόριο να δεχτεί να προωθήσει τη συνταγή του.• Το πρώτο βιβλίο του Στίβεν Κινγκ απορρίφθηκε τριάντα φορές πριν εκδοθεί.• Ο Σοϊχίρο Χόντα της ομώνυμης εταιρείας άρχισε να κατασκευάζει μηχανάκια, όταν απορρίφθηκε από την Τογιότα.• Ο Έντισον έκανε εκατοντάδες αποτυχημένες προσπάθειες μέχρι να πετύχει την εφεύρεση του λαμπτήρα.Από τα παραπάνω παραδείγματα καταλαβαίνουμε ότι πίσω από την επιτυχία που εμείς βλέπουμε μπορεί να κρύβονται πολλές προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες. 


 


Kείμενο της εκπαιδευτικής συμβουλευτικής ψυχολόγου Δρ. Καλλιόπης Εμμανουηλίδου. Απόσπασμα από το βιβλίο "Γυρίζω σελίδα στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, Εκδόσεις Μεταίχμιο" 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X