Μικρότερος κίνδυνος άνοιας για τους μεσήλικες με περιττά κιλά thumbnail
Τα λίγα ή πολλά περιττά κιλά στην μέση ηλικία μπορεί να δρουν προστατευτικά εναντίον της άνοιας, σύμφωνα με μελέτη σε σχεδόν 2 εκατομμύρια εθελοντές.

Μικρότερος κίνδυνος άνοιας για τους μεσήλικες με περιττά κιλά

Τα λίγα ή πολλά περιττά κιλά στην μέση ηλικία μπορεί να δρουν προστατευτικά εναντίον της άνοιας, σύμφωνα με μελέτη σε σχεδόν 2 εκατομμύρια εθελοντές.


Αντιθέτως, το χαμηλότερο από το φυσιολογικό σωματικό βάρος σχετίζεται με αύξηση κατά 34% του κινδύνου εκδηλώσεως της νόσου.


Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν εκείνα πολλών προγενέστερων μελετών οι οποίες είχαν υποδηλώσει ότι η παχυσαρκία είναι επιβαρυντικός παράγοντας άνοιας.


Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «The Lancet Diabetes & Endocrinology» επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, εξέτασαν στοιχεία από 1.958.191 ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών, οι οποίοι είχαν απευθυνθεί για διάφορους λόγους σε γιατρούς του Λονδίνου.


Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 55 χρόνια, ενώ ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν 26,5.


Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα). Οι τιμές από 18,5 έως 24,99 σημαίνουν πως κάποιος έχει φυσιολογικό βάρος. Οι χαμηλότερες από 18,5 σημαίνουν λιποβαρές άτομο.


Από 25 έως 29,99 σημαίνουν υπέρβαρο άτομο, από 30 έως 34,99 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία, από 35 έως 39,99 δεύτερου βαθμού παχυσαρκία και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία και από 40 και πάνω κακοήθη (ή νοσογόνο) παχυσαρκία που σημαίνει πολύ υψηλός κίνδυνος για την υγεία.


Σε διάστημα 9 ετών παρακολούθησης, 45.507 από τους ασθενείς είχαν εκδηλώσει άνοια.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ήσαν λιποβαρείς κατά την έναρξή της είχαν κατά 34% περισσότερες πιθανότητες άνοιας απ’ ό,τι όσοι είχαν φυσιολογικό βάρος, ενώ με κάθε αύξηση του ΔΜΣ κατά μία μονάδα πάνω από το φυσιολογικό, ο κίνδυνος άνοιας μειωνόταν λίγο.


Οι πιο προστατευμένοι απ’ όλους ήταν οι εθελοντές με κακοήθη παχυσαρκία, οι οποίοι είχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες άνοιας σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.


Η συσχέτιση δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την ηλικία γέννησης, την ηλικία διάγνωσης της άνοιας, το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ.


Οι ερευνητές δεν ξέρουν που ακριβώς οφείλεται η συσχέτιση που παρατήρησαν – μπορεί, λένε, να παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, από τη διατροφή και την άσκηση έως τα γονίδια και τις διακυμάνσεις του σωματικού βάρους.


Ωστόσο εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν νέους δρόμους στην αναζήτηση προστατευτικών παραγόντων κατά της άνοιας και ίσως οδηγήσουν τελικά στην επινόηση νέων θεραπειών.
Πηγή : Web Only/ ΤΑ ΝΕΑ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X