Υπάρχουν γύρω σας αρνητικοί άνθρωποι; 5 κόλπα για να μην σας επηρεάζουν

Κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους αρνητικοί. Παραπονιούνται, λογομαχούν, συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, αρέσκονται στα δράματα, και γενικά μιλώντας βλέπουν πάντα το ποτήρι μισοάδειο. Πάντα θα υπάρχουν εμπόδια στον δρόμο μας, και είναι λογικό να είμαστε ρεαλιστές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να προσπαθούμε να κρατάμε μία θετική στάση μακροπρόθεσμα, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, ακόμη και αν ο αρνητισμός γύρω μας είναι διάχυτος.

shutterstock_764088370

Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε συνειδητά τους ανθρώπους που θα έχετε γύρω σας. Μπορείτε να επιλέξετε τους φίλους σας και να αποφασίσετε με ποια μέλη της οικογένειάς σας θέλετε να έχετε επαφές. Από την άλλη όμως δεν μπορείτε να επιλέξετε τους συνεργάτες σας, τους συμμαθητές σας ή τα πεθερικά σας.

Αν συνειδητοποιείτε ότι ζείτε ανάμεσα σε γεμάτους αρνητισμό φίλους ή συγγενείς ή ότι η διάθεσή σας πέφτει από ανθρώπους με τους οποίους έρχεστε σε επαφή μέσω των social media, μπορείτε και πρέπει να τους βγάλετε από τη ζωή σας και να ακολουθήσετε διαφορετικούς δρόμους. Το να απομακρύνεται τον εαυτό σας από τα αρνητικά άτομα είναι μία βασική ένδειξη φροντίδας, αγάπης και σεβασμού προς τον εαυτό μας. Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι η πιθανότητα να αλλάξετε αυτούς τους ανθρώπους είναι πάρα πολύ μικρή αλλά και να θυμάστε ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει τη χαρά σας αν δεν του το επιτρέψετε εσείς…

Σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω, κάποιες φορές είμαστε υποχρεωμένοι να ανεχτούμε αρνητικούς συνεργάτες ή να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με μέλη της οικογένειάς μας, που δεν θα χαρακτηρίζαμε η «χαρά της ζωής». Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα άτομα έχουν αρνητικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς και πιθανώς παρουσιάζουν έλλειψη αυτογνωσίας. Κάποιες φορές επίσης μπορεί να συναντήσετε αρνητικούς ή αγενείς ανθρώπους στην καθημερινότητα σας, μπορεί να είναι άλλοι οδηγοί στον δρόμο, άλλοι πελάτες που ψωνίζουν στο σούπερ μάρκετ  ή οι πωλητές που θα σας «βοηθήσουν» στα ψώνια σας. Μπορεί να έχουν μία κακή ημέρα, ή να άκουσαν κάποια κακά νέα ή απλά να είναι έτσι πάντα…

Ακολουθούν κάποια κόλπα που θα σας βοηθήσουν να τα βγάλετε πέρα μαζί τους:

Μην το παίρνετε προσωπικά

Μπορεί κάποια στιγμή να «πήρε το αφτί» σας κάποιον να σας κακολογεί, ίσως κάποιος συνάδελφος δεν σας ενημέρωσε για μία σημαντική δουλειά που σας αφορούσε, ή η ταμίας στο σούπερ μάρκετ να σας μίλησε με τρομερή αγένεια. Πολλές φορές οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ζωή τους, ξεσπούν τα νεύρα τους στον κόσμο που έτυχε να βρουν μπροστά σους. Η συμπεριφορά τους όμως αποκαλύπτει δικές τους ανασφάλειες, φόβους και θυμό. Το πιο σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι το πρόβλημα πηγάζει από τους ίδιους και δεν έχει να κάνει με εσάς, γι’ αυτό καλό θα είναι να μην το παίρνετε προσωπικά.

Νιώστε ευγνωμοσύνη

Πώς θα σας φαινόταν να φτιάξετε μία λίστα ευγνωμοσύνης; Να δείξετε στους αγαπημένους σας ανθρώπους πόσο ευγνώμων είστε που τους έχετε κοντά σας, αλλά και να εκτιμήσετε τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους. Η ευγνωμοσύνη έχει αποδειχθεί ότι κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους, ανεξάρτητα από το πόσα πολλά ή λίγα έχουν στη ζωή τους.

Αντιμετωπίστε αυτή την πρόκληση ως μία ευκαιρία αυτό-βελτίωσης

Το παν είναι πώς βλέπουμε τα πράγματα. Το προσπαθήσετε να κατανοήσετε γιατί ένα άτομο είναι τόσο αρνητικό, τελικά μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος άνθρωπος. Μπορείτε να θέσετε το εξής ερώτημα στον εαυτό σας: «Τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή αυτού του ανθρώπου για να φέρεται με αυτόν τον τρόπο»;

Όπως είπε και ο Αβραάμ Λίνκολ: «Μπορούμε να παραπονιόμαστε επειδή τα τριαντάφυλλα έχουν αγκάθια, ή να χαιρόμαστε επειδή τα αγκάθια έχουν τριαντάφυλλα».

Αντιμετωπίστε τον αρνητισμό με χιούμορ

Γυρίζοντας με το αυτοκίνητο από τις φετινές διακοπές μαζί με τις φίλες μου, αντιμετώπισα ένα δύσκολο αλλά και παράξενο περιστατικό. Ένας τύπος βγήκε χωρίς να κοιτάξει καν από ένα στενό με μεγάλη ταχύτητα. Πάτησα φρένο με όλη μου τη δύναμη και άρχισα να κορνάρω με οργή. Τότε εκείνος έβγαλε το κεφάλι του έξω από το παράθυρο μας χαμογέλασε πλατιά και μας έκανε thumbs-up (το γνωστό χεράκι του facebook).

Και εγώ αλλά και οι φίλες μου δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να γελάσουμε. Αυτός ο άνθρωπος είχε επιλέξει το χιούμορ για να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Από εκείνη την ημέρα κάνω πάντα thumbs-up σε όποιον οδηγό μου κορνάρει. Το να αντιμετωπίσετε μία κατάσταση με χιούμορ είναι ο καλύτερος τρόπος να εξουδετερώσετε τον αρνητισμό. Θυμηθείτε ότι το χαμόγελο είναι μία οικουμενική έκφραση ευγένειας.

Περάστε χρόνο μόνοι σας

Το να περνάτε χρόνο με τον εαυτό σας αυξάνει την αυτογνωσία σας, ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας και σας κάνει περισσότερο χαρούμενους. Τελικά, θα δείτε ότι δεν είναι και τόσο άσχημα να περνάμε λίγο χρόνο μόνοι μας, αλλά και τα βάζουμε σε μια τάξη τις σκέψεις μας. Όταν κάποιος γύρω σας είναι πολύ αρνητικός, επιλέξτε να απομακρυνθείτε και να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας.

Με πληροφορίες από το PsychologyToday

Σχετικά άρθρα