Το 2χρονο παιδί μου προτιμά τη γιαγιά του από εμένα. Τι να κάνω;

Ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την προτίμηση που δείχνει ο γιος μου, 22 μηνών, στη γιαγιά του. Το παιδί το μεγαλώνω εγώ η ίδια, έχω αφήσει τη δουλειά μου και είμαι σπίτι. Πρέπει να αναφέρω ότι όταν ο γιος μου ήταν 11 μηνών έμεινα έγκυος στο δεύτερο μου παιδί. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε αναλάβει πιο πολύ ο άντρας μου το παιδί επειδή δεν μπορούσα πολύ. Τώρα που με βλέπει με το μωρό δείχνει κάποιες φορές κάποια ζήλια αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο.

Όταν είμαστε έξω βόλτα και είναι κι η γιαγιά του παρούσα, προτιμά να είναι με εκείνη παρά με εμένα. Επίσης χρειάστηκε να λείψω κάποιες μέρες στο νοσοκομείο με το μωρό και όταν γύριζα για λίγο σπίτι μέσα στη μέρα δεν με ήθελε, γλιστρούσε από την αγκαλιά μου και φώναζε “γιαγιά”. Εννοείται ότι έφευγα πικραμένη από το σπίτι.

Όταν γύρισα μπήκαμε σε ένα ρυθμό αλλά εξακολουθεί να δείχνει προτίμηση στη γιαγιά του. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας σχετικά.

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Λουίζα Βογιατζή

Η προτίμηση αυτή προς τη γιαγιά είναι απόλυτα φυσιολογική και είναι συνηθισμένη συμπεριφορά των μικρών παιδιών που ένα μέρος έστω της φροντίδας τους έχει η γιαγιά. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το ότι οι γιαγιάδες, λόγω θέσης και ρόλου και μόνο μπορεί να είναι πιο χαλαρές, πιο «διαθέσιμες» συναισθηματικά, μερικές φορές και πιο πρόθυμες να κάνουν χατίρια κλπ.

Αυτή η αδυναμία σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο τη σχέση με τη μητέρα ή τους γονείς γιατί η σχέση μαζί τους έχει και  διαχρονικά την μεγαλύτερη σημασία για ένα παιδί. Προσπαθήστε απλώς να του δώσετε λίγο χρόνο μόνο γι αυτό (παιχνίδι, ένα παραμύθι, μια βόλτα) τώρα που υπάρχει και το αδερφάκι, ώστε να μην αισθάνεται παραγκωνισμένο (κάτι που εκ των πραγμάτων συμβαίνει με τη γέννηση νέου μωρού) και δώστε του εσείς τη βεβαιότητα και τη σταθερότητα ότι όπου και να προτιμάει να είναι εσείς είστε πάντα εκεί γι’ αυτό και η αγάπη σας αδιαπραγμάτευτη!

 

Λουίζα Βογιατζή
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Βουτσινά 77-79, Χολαργός
Τηλ 212 100 6953
Κιν. 6972500592
Ιστοσελίδα: www.psyhologos.gr
Email: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο ρόλος της γιαγιάς: Πότε βοηθάει και πότε όχι

Τι σχέση έχει η… γιαγιά με την παιδική παχυσαρκία;

 

Σχετικά άρθρα