4 απλοί τρόποι για να διώξεις το άγχος όσο η καραντίνα συνεχίζεται!

Η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός αποτελούν σημαντικούς ψυχoπιεστικούς παράγοντες. Αυτό είναι κάτι που αναδεικνύει τη σημασία των ειδικών ψυχικής υγείας.

Ανάμεσά τους και η Σάρλοτ Ντόρμον, συγγραφέας η οποία ασχολείται και έντονα με την ευεξία και προτείνει μερικούς, απλούς και καθημερινούς τρόπους προκειμένου να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από το άγχος κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτά τα επίπεδα άγχους;

Η εύκολη επιλογή για τους περισσότερους όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι και ανήσυχοι για τη ζωή είναι να φορέσουμε το πιο άνετο ρούχο μας, να βάλουμε το αγαπημένο μας ποτό ή αναψυκτικό και να φάμε, ενώ καθόμαστε στον καναπέ ή είμαστε στο κρεβάτι.

Αυτός ο τύπος συμπεριφοράς είναι απολύτως κατανοητός σε περιόδους κρίσης και σίγουρα μπορεί να βοηθήσει μα προσωρινά μονάχα, με αποτέλεσμα το πραγματικό χάος της ζωής να συνεχίζεται. Έτσι, οι παρενέργειες αυτού του τύπου της στρατηγικής αντιμετώπισης έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο σώμα και στο πνεύμα.

  • Μην υποκύψεις στο ποτό ή αναψυκτικό.

Το ποτό ή το φαγητό είναι η εύκολη επιλογή. Είναι… εκεί για εσένα, όποτε τα χρειαστείς. Μα το ζήτημα είναι να μην τα χρειαστείς. Όχι όλη την ώρα δηλαδή. Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας Σάρλοτ Ντόρμον, δεν πρόκειται για κάποιο είδος εθισμού, παρά μόνο για έναν τρόπο εκτόνωσης επειδή στερούμαστε αυτό που έχουμε συνηθίσει.

Ωστόσο, επειδή η ζωή όπως την είχαμε μάθει, αργεί τη στιγμή που κανείς έρθει αντιμέτωπος με την επιθυμία να πιει ή να φάει, ας το αντικαταστήσει από κάτι υγιεινό. Αν για παράδειγμα θέλει να πιει, ας προτιμήσει νερό ή διαφορετικά, το τσάι με κάποια γεύση. Ενώ αν έχει λιγούρα, ας φάει ένα σνακ όπως αραβική πίτα ή έστω ας μαγειρέψει μόνος του αυτό που θέλει και ας μην παραγγείλει, όπως το σουβλάκι ή την πίτσα του.

  • Κάνε άσκηση.

Ευτυχώς, για όλους μας, personal trainers, γυμναστές, αθλητές, ακόμα και celebrities, κατανοώντας τη δύσκολη και πρωτόγνωρη θέση όχι μόνο της χώρας μας, αλλά όλου του πλανήτη, δημοσιεύουν βίντεο με ασκήσεις όλων των ειδών και όλων των απαιτήσεων.

Υπάρχουν προτάσεις για αρχάριους, υπάρχουν βίντεο για προχωρημένους και υπάρχουν και ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσεις απλά, καθημερινά αντικείμενα όπως ένα μαξιλάρι ή τον κουβά με τα άπλυτα ρούχα.

  • Γράψε ή διάβασε.

Ήρθε η ώρα σου να γίνεις δημιουργικός. Ήρθε η ώρα σου να γίνεις πιο παραγωγικός. Ήρθε η ώρα σου να γνωρίσεις την πιο καλλιτεχνική πλευρά σου, ίσως εκείνη που αγνοείς τόσο καιρό ή επιλέγεις να «θάψεις». Όχι, μην διαβάσεις βιβλίο στο tablet σου. Και μην γράψεις στον υπολογιστή σου.

Γύρνα λίγο τον χρόνο πίσω και πάρε ένα βιβλίο, ίσως το βιβλίο που δεν τελείωσες και παράτησες στη βιβλιοθήκη σου, αλλά μπορείς να κάνεις και μια ιντερνετική παραγγελία για να ανανεώσεις τη συλλογή σου. Παράλληλα, όρισε ένα project με τους φίλους σου και γράψτε όλοι μαζί κάτι. Ή μπορείς να το κάνεις και μόνος σου, αν τυχόν δεν είσαι των ομαδικών δραστηριοτήτων τέτοιου τύπου.

  • Πάρε βαθιές ανάσες.

Η καραντίνα είναι η τέλεια ευκαιρία για να πεις «ευχαριστώ» στον εαυτό σου και να του δείξεις την ευγνωμοσύνη που του αξίζει. Παρόλο που είναι μια περίοδος στην οποία δοκιμαζόμαστε, πολλές μελέτες τονίζουν ότι το να ευχαριστείς εσένα για καθημερινά, απλά πράγματα που συχνά θεωρείς δεδομένα, είναι ευεργετικό.

Μπορεί να είναι πράγματα όπως ο ύπνος σε ένα ζεστό άνετο κρεβάτι, το άφθονο ζεστό νερό για να φτιάξεις τσάι, η ικανότητα να διαβάζεις, η οικογένεια που σε αγαπά. Όλα έχουν τη σημασία και «διεκδικούν» τη δική σου προσοχή, την οποία τόσο καιρό μοίραζες εδώ και εκεί. Το να περνάς λίγα λεπτά κάθε μέρα για να αναγνωρίζεις αυτά τα πράγματα και να αισθάνεσαι μια αίσθηση αγάπης και ευγνωμοσύνης, φαίνεται να προάγει την ψυχική ευεξία.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική σας… αναπνοή ως τρόπο ελέγχου, κρατώντας την κοιλιά και την αναπνοή σας βαθιά μέσα, για όσο περισσότερο μπορείς ή έστω μέχρι να αισθανθείς πιο ήρεμος και να διατηρήσεις το σώμα σου σε πιο αλκαλική κατάσταση, μιας και αυτός ο τρόπος είναι καλύτερος για την υγεία του ανοσοποιητικού.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θετική ψυχολογία. Τα 5 λεπτά που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου μετά τον κορωνοϊό!

Κορωνοϊός και σεξ. Γιατί η ερωτική ζωή μπορεί να περνάει κρίση και… χαλάει;

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα