4 τρόποι για να έρθεις πιο κοντά με την οικογένειά σου φέτος τα Χριστούγεννα

Πιθανότατα έχεις περάσει αρκετές γιορτές τα προηγούμενα χρόνια στις οποίες το κλίμα δεν ήταν τόσο ζεστό και γιορτινό όσο θα μπορούσε ή θα ήθελες. Ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτικές απόψεις, διατροφικές συνήθειες, ακόμη και μουσικά γούστα, δεν είναι μικρό κατόρθωμα να τα πηγαίνεις καλά με ένα δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους απλώς και μόνο επειδή είσαι συγγενής μαζί τους.

Παρά τις όσες διαφορές σας χωρίζουν, ίσως εξακολουθείς να νιώθεις την επιθυμία να έρθεις πιο κοντά με μέλη της οικογένειας σου που αισθάνεσαι τώρα πως έχετε απομακρυνθεί. Ίσως υπάρχει κάποιος θείος που σε έκανε βόλτες στην εορταστική πόλη σου ή ένας δεύτερος ξάδερφος με τον οποίο κάνατε πλάκα μαζί. Και αν τώρα έχετε χαθεί θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα δέσμη χαράς στην οικογένεια που θα φέρει και το αληθινό νόημα των γιορτών που είναι η επανένωση και η συγχώρεση ενδεχομένως που ευνοεί τις νέες αρχές.

Με τη βοήθεια μερικών 4 απλών πρακτικών, μπορείς να συνδεθείς με βαθύτερους τρόπους από ό,τι νόμιζες ποτέ και ίσως βρεις και άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να επικοινωνείς και να χτίζεις σχέσεις με κάποιους ανθρώπους.

Κάνε την επανασύνδεση το πρακτική

Το να κάνεις την επανασύνδεση σου πρακτική σημαίνει να βλέπεις τον χρόνο σου με την οικογένειά σου ως δραστηριότητα με τον ίδιο τρόπο που θα ασκούσες τον διαλογισμό, μια πολεμική τέχνη ή τη γιόγκα. Μπορείς να πεις στον εαυτό σου: «Θα εξασκηθώ να είμαι μαζί με την οικογένειά μου με διαφορετικό τρόπο». Κάνε την μια εξάσκηση τεσσάρων μερών για να παραμείνεις σταθερά σε θερμές ή ενεργητικές στιγμές διατηρώντας 4 δομικές αρχές:

  • γείωση
  • απλότητα και ευαισθησία
  • ευθύτητα
  • ειλικρίνεια

Ποια είναι τα 9 βήματα;

1. Δημιούργησε χώρο για τον εαυτό σου ως παιδί και ως ενήλικα

Αν σου έχει συμβεί κάποτε να επιστρέψεις στο σπίτι για τις διακοπές και ξαφνικά να αισθανθείς σαν να είσαι ξανά παιδί τότε δεν είσαι ο μόνος. Υπάρχουν ερεθίσματα που μας κάνουν να νιώθουμε ξανά την ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων, αλλά τα μειώνουμε θεωρώντας τα ως απόδειξη ανωριμότητος. Πηγαίνεις σπίτι και νιώθεις ότι είσαι ξανά οκτώ ετών και έχεις την ίδια δυναμική με τους γονείς ή τους παππούδες, τις θείες, τους θείους, τα αδέρφια κ.λπ.

Όταν συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται να είσαι σκληρός και απότομος με τον εαυτό σου ή να απομακρύνεις τα παιδικά σου συναισθήματα. Ουσιαστικά, έχει να κάνει με το να μάθεις πώς να επιβραδύνεις και να συνειδητοποιείς πως δεν είσαι πέντε χρονών αυτή τη στιγμή, αλλά κάνεις το πεντάχρονο παιδί μέσα σου να ξαναζεί. Μετά το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το προσαρμόσεις στα νέα δεδομένα.

Αυτή η διαδικασία απαιτεί τεράστια εξάσκηση και υπομονή, γι’ αυτό προχώρα αργά και θυμήσου να είσαι ευγενής με τον εαυτό σου όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα και μην κρίνεις βάσει των διαστρεβλωμένων προτύπων ενηλικίωσης.

2. Εξισορρόπησε τον εαυτό σου

Εξισορρόπηση σημαίνει να αναγνωρίζεις τις αδυναμίες σου για να τις αξιολογείς αλλά και να κρατάς χώρο για οτιδήποτε υπάρχει και σε κάνει ευτυχισμένο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το παρελθόν σου, την ταυτότητα και τα τραύματα σου, καθώς και αυτά των αγαπημένων σου προσώπων αφού με κάποιο τρόπο σε επηρεάζουν.

Το να αδειάζεις τον εαυτό σου σημαίνει να ανοίγεις τους ορίζοντές σου και έτσι να προετοιμάζεσαι να δεχθείς το άλλο άτομο: τα συναισθήματά του, τις εμπειρίες του, ακόμα και τις δυσάρεστες απόψεις του. Δημιουργείται χώρο για σύνδεση. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνείς με όλα. Σημαίνει απλώς ότι αφήνεις χώρο για κάτι διαφορετικό από τις προκαταλήψεις ή τις προηγούμενες εμπειρίες σου.

3. Απόκτησε περιέργεια

Καθώς αδειάζεις τον εαυτό σου από οποιουσδήποτε στόχους ή κρίσεις για το άλλο άτομο, αφήνεις χώρο για να καταλάβεις και να αγαπήσεις τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον κόσμο χωρίς να σημαίνει πως πρέπει να κάνεις το ίδιο. Δημιουργείς, δηλαδή, τις προϋποθέσεις για να αποδεχθείς τον άλλον όπως ακριβώς είναι χωρίς να κάνεις δικές σου προβολές για το πως θα ήθελες να είναι ώστε να τον συναναστραφείς.

Μπορείς να σκεφτείς πόσο λίγα γνωρίζεις για το πώς βιώνει τη ζωή, για το παρελθόν και για την καθημερινότητά του. Η καλλιέργεια αυτής της περιέργειας θα σε βοηθήσει να παραμείνεις αφοσιωμένος και ανοιχτός άνθρωπος, ακόμα και όταν ανακύπτουν δύσκολα θέματα.

Απλά να αναρωτιέσαι για τους άλλους. Τι είναι αυτό που απολαμβάνουν; Ή πώς πιστεύεις ότι είναι στην καθημερινότητά τους; Πώς είναι όταν ξυπνούν το πρωί και ανοίγουν τα μάτια τους; Αυτή η διαφάνεια, η περιέργεια μπορούν να διευρύνουν τον προσανατολισμό σου για να δημιουργήσεις χώρο για τρόπους σύνδεσης που ίσως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ πριν, ενώ δύναται να εκτονώσει την ένταση.

4. Δες τους άλλους σαν παιδιά

Για να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα, το να φαντάζεσαι τα αγαπημένα σου πρόσωπα ως παιδιά μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να ανοίξεις τον εαυτό σου στη βιωμένη εμπειρία του. Άλλωστε είπαμε, υπάρχουν στιγμές που και εσύ νιώθεις ως παιδί. Μπορείς να αναρωτηθείς πώς μπορεί να ήταν η παιδική τους ηλικία, πώς μπορεί να τους φέρθηκαν οι γονείς, τα αδέρφια ή οι συνομήλικοι τους και ποιες δυσκολίες μπορεί να έχουν υπομείνει.

Μήπως κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο μεγάλωσε στη φτώχεια και ανέπτυξε δυσαρέσκεια για αυτά που θεωρεί ως επιπόλαιες δαπάνες; Μήπως άλλοι μεγάλωσαν με ένα σπίτι γεμάτο παιδιά, οπότε δεν μπορούν να καταλάβουν την επιλογή του δικού τους παιδιού να μην έχει; Είχαν συναισθηματικά μη διαθέσιμους γονείς και επομένως δεν ξέρουν πώς να ανταποκριθούν όταν εμφανίζονται ευαίσθητα θέματα;

Όταν οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις φαίνονται σκοτεινές, γύρισε το χρόνο πίσω και οραματίσου μια μικρή εκδοχή του ατόμου που έχεις απέναντί σου σήμερα. Πώς τους διαμόρφωσαν οι εμπειρίες τους, καλώς ή κακώς, και πώς μπορεί η επίγνωσή σου γι’ αυτά να σε οδηγήσει σε μια βαθύτερη αίσθηση ενσυναίσθησης για αυτούς;

 

Σχετικά άρθρα