Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σε αφορά: Πώς η έλλειψη χρημάτων επηρεάζει σχέσεις και σεξ
Σε αφορά: Πώς η έλλειψη χρημάτων επηρεάζει σχέσεις και σεξ thumbnail

Σε αφορά: Πώς η έλλειψη χρημάτων επηρεάζει σχέσεις και σεξ

Η οικονομική κρίση ροκανίζει τη σεξουαλικότητα


Γράφει ο 


Ζήσης Παπαθανασίου


Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος


Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


 


Η δημόσια συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων καλά κρατεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Φαίνεται μάλιστα ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν, αφού στο οικονομικό τούνελ δεν φάνηκε ακόμα φως.


 Δύο κυρίως απόψεις, αντιφατικές, επεκράτησαν με βάση τα μέχρι σήμερα δημοσιεύματα. Η πρώτη άποψη είναι ότι η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά το σεξ. Η άποψη αυτή βασίζεται στη λογική ότι το σεξ μας θέλει χαρούμενους, ξένοιαστους, ασφαλείς και αισιόδοξους. Μας θέλει επίσης ανέμελους, για να μπορούμε να αφοσιωθούμε στο ερωτικό παιχνίδι. Να μπορούμε δηλαδή να κρατάμε επί μακρό το ερωτικό μήνυμα στον εγκέφαλο, απαραίτητο στοιχείο για να υπάρχει ερωτική επιθυμία, ερωτική διέγερση και οργασμός. Σε επίπεδο καθαρά πρακτικό οι ερωτικές σχέσεις δημιουργούν έξοδα, που σχετίζονται με εξόδους, κεράσματα, φροντισμένη εμφάνιση και έξοδα στέγασης για τα ζευγάρια που δεν έχουν δικό τους χώρο. Η ανάγκη να δουλεύουμε περισσότερες ώρες λιγοστεύει τον ελεύθερο χρόνο, ενώ οι οικονομικές δυσκολίες μας στερούν τη δυνατότητα μιας σύντομης απόδρασης το Σαββατοκύριακο.


Μην ξεχνάμε μάλιστα ότι η οικονομική άνεση λειτουργεί κυρίως για τον άνδρα σαν εύκολο αφροδισιακό, αφού τονώνει τον ανδρισμό, μέσα από την πατροπαράδοτη λογική της ανδρικής κυριαρχίας. Φαίνεται όμως πως και οι γυναίκες εκτιμούν την οικονομική άνεση του άνδρα και συχνά απορρίπτουν έναν υποψήφιο εραστή για λόγους οικονομικούς. «Ένα τέταρτο μετρούσε τα ψιλά του για να πληρώσει τους καφέδες στο Flocafé. Τελικά, διαπίστωσε πως του έλειπαν δύο ευρώ. Εννοείται ότι δεν ξανασυναντηθήκαμε». Έτσι μου περιέγραψε μια νεαρή γραμματέας τη δυσκολία που είχε για να κάνει γνωριμίες και να συναντήσει τον άνδρα της ζωής της.


Φαίνεται λοιπόν ότι η οικονομική κρίση για κάποιους πολίτες δημιουργεί δυσκολία ακόμα και σε επίπεδο γνωριμιών με το άλλο φύλο. Με βάση τις παραπάνω απόψεις, η οικονομική κρίση φαίνεται να επιδεινώνει τη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων, μέσα από την αρνητική ψυχολογία που επιβάλλει, την έλλειψη χρόνου, τη σωματική κόπωση και την αδυναμία να καλύπτουμε το κόστος της στοιχειώδους διασκέδασης και συνέρευσης.


Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, τελείως αντίθετη, σε περιόδους οικονομικού άγχους και στρες, το σεξ είναι ένα εύκολο και προσιτό αγχολυτικό για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Με βάση αυτή τη λογική, η οικονομική κρίση οδηγεί στο σπίτι και σε περισσότερο σεξ. Αυτό όμως αφορά κυρίως ζευγάρια που ήδη συμβιώνουν και περνούν τα βράδια τους μπροστά στην τηλεόραση, καταναλώνοντας ένα πρόχειρο φαγητό μόνοι τους ή με παρέα φίλων. Ίσως μάλιστα η ανάγκη να μετράμε τα έξοδα μας μάς φέρνει πιο κοντά, περιορίζοντας αλαζονικές συμπεριφορές και σεξ μετά από ξέφρενους ρυθμούς διασκέδασης. Ίσως για τα ώριμα ζευγάρια είναι μια ευκαιρία να πλησιάσουν συναισθηματικά και ερωτικά μεταξύ τους.


Σε γενικές γραμμές όμως βασικό μειονέκτημα των μέχρι σήμερα συζητήσεων είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των μελετητών εστιάζεται σε ποσοτικές εκτιμήσεις της σεξουαλικής συμπεριφοράς, ενώ το ζητούμενο είναι η δυνατότητα ποιοτικών εκτιμήσεων στη σεξουαλική συμπεριφορά των πολιτών.


Από μια έρευνα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου που είναι ακόμα σε εξέλιξη, δανείζομαι κάποια πρώτα στοιχεία που στηρίζουν την άποψη ότι η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά το σεξ.


Ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη αύξηση των ατόμων που βρίσκονται σε φάση αποχής από το σεξ. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 13,4% το έτος 2007 σε 21,9% το 2011. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται άτομα με αποχή από το σεξ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών. Η αποχή από το σεξ αποτελεί συνήθως συνέπεια προβλημάτων στο σεξ ή κακής ψυχολογικής εικόνας. Η παρατηρούμενη αύξηση του ποσοστού των ατόμων με αποχή θα πρέπει να αποδοθεί και στα δύο αίτια.


Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η αύξηση των ατόμων με σεξουαλική δυσλειτουργία και λήψη ψυχοφαρμάκων. Το ποσοστό αυτό από 12,1% το 2007 αυξήθηκε στο 25,6% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Η αύξηση αυτή σχετίζεται  άμεσα με την οικονομική κρίση και είναι ενδεικτική της κακής ψυχολογίας λόγω οικονομικών δυσκολιών.


Ανάλογα αυξήθηκαν και τα ποσοστά των ανδρών που δηλώνουν ως κύρια αιτία προσέλευσης στους ειδικούς την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας: 8,7% το 2007 έναντι 15,3% το 2011.


Είναι λοιπόν φανερό ότι η σεξουαλικότητα υποβαθμίζεται όσο η οικονομική κρίση παραμένει ή επιδεινώνεται.


           


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X