Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι να κάνεις αν ο άνδρας σου είναι τσιγκούνης
Τι να κάνεις αν ο άνδρας σου είναι τσιγκούνης thumbnail

Τι να κάνεις αν ο άνδρας σου είναι τσιγκούνης

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Ο σύντροφός μου είναι υπερβολικά τσιγκούνης και αυτό έχει αρχίσει να με ενοχλεί, σας παρακαλώ θα ήθελα μερικές συμβουλές πώς να του μιλήσω γι αυτό το θέμα και να καταλάβω γιατί το κάνει. Τι να κάνω μπορείτε να μου δώσετε κάποια συμβουλή διότι κατά τα άλλα καλά τα πάμε στη σχέση μας. 


Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου 


Μας αναφέρατε ότι ο σύντροφός σας είναι αρκετά τσιγκούνης, χαρακτηριστικό που σας ενοχλεί αλλά ότι γενικά τα πάτε πολύ καλά. Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες και από την καταγραφή των περιπτώσεων ζευγαριών που έχουν ζητήσει υποστήριξη  από έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας ή ψυχολόγο, η τσιγκουνιά μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που σηματοδοτεί:


-          Έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, ίσως το πρόσωπο που το έχει να θέλει να ζει με έναν συγκεκριμένο απλό τρόπο ζωής και να διατηρεί χαμηλή εξάρτηση από τα υλικά αγαθά. Στην περίπτωση αυτή, ο λιτός τρόπος ζωής του συγκεκριμένου ατόμου δεν συνδυάζεται εύκολα με άτομα που ακολουθούν τον αντίθετο τρόπο ζωής, επειδή έχουν εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες.


-          Μια τάση για αποταμίευση και ένα άγχος για τα χρήματα που προέρχεται από μια δύσκολη παιδική ηλικία. Ισως το άτομο να έχει περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια λόγω οικονομικής ανέχειας και χρειάζεται να έχει πάντα αποταμιευμένα χρήματα για να αισθάνεται ασφαλές. Το συγκεκριμένο άτομο βάζει στις προτεραιότητές του την οικογένεια και τους αγαπημένους του, για όσα όμως κρίνει το ίδιο απαραίτητα.


-          Μια τάση του ατόμου να δίνει λίγα, μια τάση τσιγκουνιάς συναισθημάτων, μια έλλειψη φροντίδας για τις ανάγκες των άλλων. Το άτομο αυτό διαχειρίζεται τα όσα προσφέρει στους άλλους ως πολύτιμα αγαθά που τα ανταλλάσσει μόνο όταν έχει ισχυρό συμφέρον (π.χ. στην αρχή μιας σχέσης). Ακόμα και με τους  δικούς του ανθρώπους δεν είναι γενναιόδωρος,  ούτε στα συναισθήματα ούτε σε ότι άλλο μπορεί να προσφέρει, δεν διαλέγει ακριβά δώρα ούτε όμως μπαίνει στον κόπο να ψάξει τι θα μπορούσε να ευχαριστήσει τους άλλους.


Το να καταλάβετε γιατί ο σύντροφός σας είναι "τσιγκούνης" θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά του, αλλά δεν πρόκειται μάλλον να βοηθήσει στο αλλάξει η συμπεριφορά του. Το καλύτερο είναι να το αποδεχθείτε και να ψάξετε για βελτίωση ή διαπραγμάτευση, όπως λέτε και η ίδια. Εάν είστε σίγουρη λοιπόν ότι πρόκειται μόνο για το πορτοφόλι του συντρόφου σας και όχι για τα συναισθήματά του, σκεφτείτε πριν του μιλήσετε τι είδους δυσκολίες σας δημιουργεί και πως σας κάνει να αισθάνεστε. Με βάση αυτά που θα σκεφτείτε, θα διαπραγματευτείτε μαζί του. Στο μέλλον ίσως έχετε να αντιμετωπίσετε οικονομικά προβλήματα, πως θα μπορούσατε και πόσο να διαχωρίσετε τα οικονομικά σας; Ποιο είναι το κατώφλι σας, δηλαδή το λιγότερο που δέχεστε ως "τσιγκουνιά"; Τι θα συμβεί εάν κρατήσει τα λεφτά του στον λογαριασμό του όταν εσείς θέλετε δάνειο για να σώσετε την δουλειά σας; Κατά πόσο μπορεί να ανεχθεί να ξοδεύετε εσείς τα χρήματα σας για πράγματα που εσείς θεωρείτε απαραίτητα; Στη συνέχεια βρείτε ενναλακτικές, τι περισσότερο μπορείτε να διαπραγματευτείτε ότι θα σας δώσει;  τι θα συμβεί εάν κάθε χρόνο δεν πηγαίνετε τις διακοπές που θέλετε; Μπορείτε να βρείτε μια κοινή λύση, π.χ. να βρείτε κάποιου είδους διακοπές που να ευχαριστούν και τους δύο σας; Πως μπορείτε να ξοδεύετε εσείς τα χρήματά σας με τρόπο που να μην είναι σε πλήρη αντίθεση με τον σύντροφό σας;


Αφού έχετε πλέον στο μυαλό σας το ελάχιστο που μπορείτε,  το περισσότερο που θέλετε  και το τι μπορείτε να παραχωρήσετε, επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή και για τους δύο για να συζητήσετε. Αρχίστε τονίζοντας πόσο γενναιόδωρος είναι μαζί σας και πόσο καλά περνάτε μαζί του. Τοποθετηθείτε,  εκφράζοντας το πρόβλημά σας, με δηλώσεις του "εγώ", "εγώ δεν αισθάνομαι χαρούμενη όταν πάμε και κάνουμε….", "εγώ θέλω να κάνω … και βλέπω ότι εσύ διαφωνείς ή έρχεσαι σε δύσκολη θέση…" Κάντε τον διαχωρισμό ανάμεσα στο τι είναι για σας προσεκτική διαχείριση χρημάτων και τι είναι υπερβολική οικονομία Αποφύγετε να δώσετε την εντύπωση ότι υπάρχουν απόλυτα σωστοί τρόποι ζωής που μόνο εσείς ξέρετε ή  να δείξετε ότι κάνατε υπομονή και δεν λέγατε τίποτα τόσο καιρό. Δεν υπάρχουν σωστές συνταγές, υπάρχει όμως τι αντέχετε και τι όχι.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X