Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Αγαπημένα ζευγάρια: 16 συνήθειες που βοηθούν να μη χωρίσεις
Αγαπημένα ζευγάρια: 16 συνήθειες που βοηθούν να μη χωρίσεις thumbnail

Αγαπημένα ζευγάρια: 16 συνήθειες που βοηθούν να μη χωρίσεις

Ποιο είναι το κλειδί των πετυχημένων σχέσεων; Χρόνια ερευνών δείχνουν ότι υπάρχουν κάποια βασικά σημεία για να εμβαθύνει κανείς τησχέση του και να την κάνει λειτουργική.


Γράφει η  Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).Σημειώστε ποια από αυτά διαθέτει σχέση σας και σε ποια χρειάζεται να δώσετε προσοχή.


1. Ποιοτικός χρόνος. Χωρίς αυτόν η σχέση δεν μπορεί να κρατήσει. Μισή ώρα τη μέρα και ένα βράδυ το μήνα αφιερωμένο στον εαυτό σας και τον/τη σύντροφό σας είναι σημαντικά για να μη νιώθετε ότι απλώς τραβάτε κουπί δίπλα-δίπλα.


2. Διατηρήστε μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανεξαρτησία του καθενός και την υγιή αλληλεξάρτηση. Διατηρώντας κανείς τα ενδιαφέροντα, τις φιλίες και χρόνο για τον εαυτό του διαφυλάσσει το ζωτικό εκείνο κομμάτι που του επιτρέπει να πει στον/τη σύντροφο το 'σε αγαπώ, σε έχω ανάγκη', χωρίς να κρέμεται από πάνω του/της.


3. Η ασφάλεια του πάρε-δώσε. Η σωστή σχέση δεν είναι μονόδρομος: για να υπάρχει σιγουριά και φροντίδα, χρειάζεται να ισορροπεί το τι προσφέρει και τι λαμβάνει καθένας από τον/τη σύντροφό του και να ξέρει πότε πρέπει να συμβιβαστεί.


4. Ακρόαση. Μάθετε να ακούτε τον σύτνροφό σας, να δείχνετε ενδιαφέρον και να θυμάστε κάποια απ' όσα σας λέει. Ενθαρρύνετέ τον/την να σας ακούσει και δείξτε την ικανοποίησή σας όταν το κάνει.


5. Καλό σεξ. Μη ντραπείτε να δώσετε στον/τη σύντροφό σας από την αρχή τον ορισμό του καλού σεξ και οργασμού για σας και μάλιστα με …παραδείγματα.


6. Μάθετε να κάνετε ένα πράγμα που αποκαθιστά τα θετικά συναισθήματα στη σχέση σας: μια ζεστή αγκαλιά, ένα αυθεντικό χαμόγελο, ένα λουλούδι…


7. Κρυμμένη ενόχληση = δηλητήριο για τη σχέση. Αν κάτι σας απασχολεί, πέστε το με καλό τρόπο. Αν πρόκειται για το σύντροφό σας, μη ξεχνάτε ότι στους άνδρες αρέσει να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, αν πρόκειται για τη σύντροφό σας, της αρέσει να αναλύει συναισθήματα και καταστάσεις. Προσπαθείστε να βρείτε λύση από κοινού.


8. Τα χρήματα αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία καβγάδων στα ζευγάρια.Συζητήστε εκ των προτέρων τα οικονομικά, βγάλτε κοινό προϋπολογισμό και δεχτείτε ότι το κάθε μέλος δικαιούται να έχει έξοδα για τα χόμπι ή ενδιαφέροντά του χωρίς να περνάει κάθε φορά από …Ιερά Εξέταση!


9. Πάρτε και δώστε εκτίμηση. Μην περιμένετε πάντα από τον/τη σύντροφό σας να σας κάνει ένα κομπλιμέντο, αλλά πέστε κάτι θετικό εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας (αυτό επίσης δείχνει και αυτοπεποίθηση). Μην ξεχνάτε να έχετε έναν καλό λόγο για τον άλλο, όσο μικρό και να είναι αυτό το θετικό κάτι.


10. Μικροατέλειες. Μερικές φορές κάποια μικροατέλεια του συντρόφου μας 'τραβάει' σε αυτόν (π.χ., ελιά στο δέρμα, κοκκίνισμα ντροπής, κ.ο.κ.) αλλά με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να γίνει ενοχλητική. Μάθετε να αγαπάτε τον/τη σύντροφό σας με τις μικροατέλειές του.


11. Μην τιμωρείτε. Μάθετε ότι το να 'τιμωρείτε' τον/τη σύντροφό σας δε λειτουργεί, αντίθετα μπορεί να στραφεί εναντίον σας και να πεισμώσει χειρότερα. Είναι προτιμότερο να κάνετε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του/της και να επιβραβεύετε ό,τι κάνει καλά και σας αρέσει, αγνοώντας όσα δε σας αρέσουν.


12. Μοιραστείτε. Όχι, μόνο τα ωραία, αλλά και τα δύσκολα! Οι διάφορες δουλειές σπιτιού (εσωτερικές και εσωτερικές) αποτελούν έναν από τους συνηθέστερους λόγους καυγάδων των ζευγαριών. Κάντε μια λίστα με τις δουλειές που αναλογούν στον καθένα και συμφωνείστε ο καθένας στο κομμάτι του.


13. Κοινό 'μέτωπο'. Αν έχετε παιδιά, θα πρέπει να εμπλέκεστε και οι δύο στην ανατροφή τους και να εμφανίζετε κοινή γραμμή απέναντί τους. Οι διαφωνίες σχετικά με θέματα των παιδιών δεν πρέπει να γίνονται μπροστά στα παιδιά: οι γονείς οφείλουν να έχουν κοινή αντιμετώπιση και να αλληλοϋποστηρίζονται.


14. Σεξουαλική ζωή. Μπορεί με τα χρόνια η σεξουαλική σας ζωή να μην είναι όπως πρώτα: μην το αποδεχτείτε παθητικά! Συζητήστε το και βρέστε τρόπους να βελτιώσετε τη συχνότητα/ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής. Ακόμα και η μικρή προσπάθεια φέρνει μεγάλα αποτελέσματα.


15. Πειρασμοί. Πιθανότατα να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μια εξωσυζυγική σχέση -η έλξη προς κάποιο άλλο άτομο καθώς και η φαντασίωση ότι όλα θα είναι τέλεια και μαγικά μαζί του είναι κάτι το φυσιολογικό. Τα ψέματα, η υποκρισία, οι καβγάδες, η διπλή ζωή δεν είναι ποτέ κάτι όμορφο. Πάρτε την απόφαση αν θέλετε να μείνετε ή να φύγετε από τη σχέση σας και πράξτε σύμφωνα με αυτή την απόφασή σας. Από την άλλη, αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεχτείτε να συγχωρήσετε ή ζητήστε να συγχωρεθείτε. Με ειλικρίνεια και διάλογο αντιμετωπίζεται αυτό το θέμα.


16. Βαρεμάρα στη σχέση σημαίνει κρυμμένος θυμός. Αν βαριέστε με τον/τη σύντροφό σας, αναζητήστε κρυμμένες αιτίες θυμού απέναντί του/της.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X