Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Ασήμαντοι λόγοι που όμως κάνουν το ανδρόγυνο να τσακωθεί σοβαρά
Ασήμαντοι λόγοι που όμως κάνουν το ανδρόγυνο να τσακωθεί σοβαρά  thumbnail

Ασήμαντοι λόγοι που όμως κάνουν το ανδρόγυνο να τσακωθεί σοβαρά

 


H ιστορία του Πάτρικ και της Τζένης 


Ο Πάτρικ είναι απογοητευμένος γιατί δεν καταλαβαίνει τη θυμωμένη αντίδραση της Τζένης, όταν εκείνος μερικές φορές πιστεύει ότι τη στηρίζει. Για παράδειγμα:


Ο Πάτρικ μόλις επιστρέφει σπίτι συνηθίζει να διαβάζει την αλληλογραφία του. Μετά ακούει τα μηνύματα και χαϊδεύει το σκύλο του. Αφού διαβάσει για λίγο την εφημερίδα, στριφογυρίζει στην κουζίνα όπου η Τζένη ετοιμάζει το βραδινό. Το πρώτο πράγμα που λέει ο Πάτρικ στη Τζένη είναι: «Γιατί ανακατεύεις μαζί αυτά τα αρωματικά φυτά;».


Η Τζένη νομίζει ότι της κάνει κριτική, θυμώνει και του ανταποδίδει: «Γιατί έτσι μ’ αρέσει, να γιατί. Από μέσα της μουρμουρίζει: «Ούτε καλησπέρα δεν μου είπε κι άρχισε να με κριτικάρει. Με αγνοεί. Προτιμάει να διαβάσει την αλληλογραφία του παρά να μιλάει μαζί μου. Λεν νιώθει καμιά συγκίνηση που με είδε. Εγώ περίμενα όλη μέρα για να τον δω. Νιώθω τόσο αμήχανα. Ούτε να μ’ αγκαλιάσει ούτε να με φιλήσει. Χαρά στο ενδιαφέρον του για μένα. Βρε το φίδι. Προτιμάει να χαϊδέψει το σκύλο του. Κι έχει και το θράσος να ’ρχεται στην κουζίνα και να παραπονιέται για τη μαγειρική μου».


Ο Πάτρικ την παρακολουθεί ενοχλημένος και προσπαθεί να την κάνει να νιώσει καλύτερα. Λέει: «Εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Είναι τόσο σημαντικό; Πώς κάνεις έτσι;». Από μέσα του σκέφτεται: «Γιατί γίνεται τόσο επιθετική με την παραμικρή υπόδειξη; Τόσο πολύ την πείραξε; Πολύ ευέξαπτη έγινε!;».


Η Τζένη του πετάει: «Αν δεν είναι τόσο σημαντικό, τότε γιατί επιμένεις να με κρίνεις ενώ σου ’χω ζητήσει να μην το κάνεις! Είσαι τόσο μικροπρεπής. Ούτε που σε νοιάζει πώς αισθάνομαι. Λεν μ’ αγαπάς πια. Γιατί να σκοτίζομαι; Το βλέπω, άλλωστε, το μόνο που νοιάζεσαι είναι ο εαυτούλης σου».


Ο Πάτρικ της απαντά: «Είναι γελοίο. Δεν σε έκρινα. Δεν το πιστεύω. Γιατί μεγαλοποιείς ένα ασήμαντο γεγονός; Ασφαλώς και σ’ αγαπώ». Από μέσα του συμπληρώνει, «Μου τη δίνει όταν έχω ν’ αντιμετωπίσω τα παράλογα ξεσπάσματά σου. ελπίζω να ωριμάσεις».


Ο Πάτρικ δεν καταλαβαίνει την αιτία γι’ αυτά τα αισθήματα της Τζένης. Λεν συνειδητοποιεί ότι σχόλια, όπως “είναι γελοίο” ή “δεν το πιστεύω” ή “μεγαλοποιείς αυτό το ασήμαντο γεγονός”, εξουδετερώνουν τα αισθήματά της και την κάνουν να νιώθει χειρότερα. Ακόμα και η φράση “Ασφαλώς και σ’ αγαπώ” υπονοεί ότι η Τζένη είναι ανασφαλής κι αμφισβητεί την αγάπη του.


Η Τζένη πάλι αντιδρά στις προτάσεις του γιατί νιώθει παραμελημένη μέσα στη σχέση. Λεν της φέρεται πια όπως στην αρχή. Τη θεωρεί δεδομένη και μετά την κάνει να νιώθει ανόητη που αναστατώνεται. Δεν προσπαθεί να καταλάβει τα πραγματικά αίτια της ευαισθησίας της. Η έλλειψη σεβασμού στα συναισθήματά της την εξουδετερώνει – κι έτσι αυξάνεται η επιθετικότητά της.


Ο Πάτρικ δεν είναι άντρας χωρίς αισθήματα. Είναι πρόθυμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει ποιες είναι οι ανάγκες της, γιατί διαφέρουν από τις δικές του. Επίσης δεν ανταποκρίνεται σωστά στις αντιδράσεις της, γιατί δεν σημαίνουν τίποτα γι’ αυτόν. Αφού εκείνος στη θέση της δεν θα είχε ενοχληθεί, άρα ούτε κι εκείνη πρέπει να ενοχληθεί. Δίχως να συνειδητοποιεί πόσο συγκαταβατικός ακούγεται, εξουδετερώνει τα συναισθήματά της, με αποτέλεσμα ν’ αρχίσουν να τσακώνονται.


Ο Πάτρικ λανθασμένα συμπεραίνει ότι η Τζένη θα ήταν πιο ευτυχισμένη αν ήταν σαν κι αυτόν, κι έτσι προσπαθεί να την αλλάξει αντί να ψάξει να βρει ποιες είναι οι ανάγκες της και να τις ικανοποιήσει. Όπως οι περισσότεροι άντρες, ο Πάτρικ δεν καταλαβαίνει ότι οι γυναίκες είναι διαφορετικές γιατί έτσι πρέπει να είναι.Επανεκτιμώντας τα Συμπεράσματά μας


Οι σχέσεις είναι ένα αίνιγμα, γιατί λανθασμένα προϋποθέτουμε ότι ο σύντροφός μας είναι σαν κι εμάς. Μέχρις ενός βαθμού  ναι, διαφέρει όμως σε πάρα πολλές πτυχές. Ας παρατηρήσουμε κάποιους κοινούς τρόπους, όπου το συμπέρασμα, ότι άντρες και γυναίκες είναι όμοιοι, επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις τους:


Είναι Δύσκολο να Βοηθήσουμε


Πιστεύοντας ότι ο άλλος αντιδρά σαν κι εμάς, αναπόφευκτα νιώθουμε απογοήτευση αν αντιδράσει διαφορετικά. Κι όταν νιώσουμε έτσι, αρχίζουμε, συχνά, να εξουδετερώνουμε τις συναισθηματικές αντιδράσεις του συντρόφου μας, παρ’ όλο που η αρχική μας πρόθεση ήταν να τις υποθάλψουμε και να τις στηρίξουμε.


Όταν η Τζένη και ο Πάτρικ Βιώνουν μια κρίση, είναι δύσκολο στον Πάτρικ να καταλάβει γιατί η Τζένη γίνεται τόσο υπερευαίσθητη.


Ειδικά αυτή η διαφορά ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες είναι αρκετά κοινή. Η αδυναμία τους, όμως, να την κατανοήσουν, δημιουργεί καινούργια προβλήματα. Ο Πάτρικ παίρνει προσωπικά τη συναισθηματική της αντίδραση, συμπεραίνοντας ότι η Τζένη δεν εμπιστεύεται την ικανότητά του να χειριστεί τα πράγματα. Πιστεύει ότι, λέγοντας «μη θυμώνεις», τη Βοηθάει, γιατί ο δικός του τρόπος να αντιμετωπίζει τις κρίσεις είναι να απομονώνεται και να μην εκνευρίζεται. Η Τζένη αντίθετα εκνευρίζεται περισσότερο γιατί ο Πάτρικ δεν μοιράζεται τα συναισθήματά του ή δεν εγκρίνει τα δικά της. Λεν μπορεί να πιστέψει ότι ειλικρινά νοιάζεται όταν μοιάζει τόσο απόμακρος.Είναι δύσκολο να Συμπαρασταθούμε


Μπορεί, επίσης, να προσβάλουμε το σύντροφό μας αν του συμπεριφερθούμε όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν. Κακώς βγάζουμε το συμπέρασμα ότι “αυτό που είναι καλό για μένα είναι και για σένα”. Για παράδειγμα, η Άλις συνήθως εκνευρίζει τον Χένρι, όταν είναι υπερπροστατευτική. Δεν προσπαθεί να τον εκνευρίσει, βέβαια – ούτε καν το υποψιάζεται αυτό. Είναι μπερδεμένη γιατί εκείνη ευχαρίστως θα δεχόταν περισσότερη φροντίδα από αυτόν.


Συμπεραίνοντας ότι κι ο Χένρι δέχεται με ευχαρίστηση την προστατευτική της φροντίδα, άθελά της τον προσβάλλει. Νομίζει ότι τον βοηθάει, ενώ, στην πραγματικότητα, χειροτερεύει τα πράγματα. Ως άντρας, ο Χένρι νιώθει να πνίγεται απ’ την υπερολική φροντίδα. Η Άλις δεν θα καταφέρει να του συμπαρασταθεί, αν δεν καταλάβει πρώτα ότι οι ανάγκες του είναι διαφορετικές από τις δικές της.


 


Οι Γυναίκες Δυσκολεύονται να Εκτιμήσουν, να Παραδεχτούν και να Εμπιστευτούν


Όταν περιμένουμε από τον άλλο να σκέφτεται, να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται σαν εμάς, τα προβλήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Πολλές φορές, οι γυναίκες παρεξηγούν την αγάπη του άντρα, κρίνοντας τη συμπεριφορά του σύμφωνα με τα γυναικεία πρότυπα. Για παράδειγμα, ο Πάτρικ συστηματικά δίνει προτεραιότητα στα δικά του προβλήματα και αγνοεί αυτά που δεν βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του. Όταν οι ανάγκες της Τζένης παραμερίζονται, της είναι δύσκολο να πιστέψει ότι την αγαπάει.


Από τη δική του άποψη, αν θεωρούσε τις ανάγκες της επείγουσες, θα τις τοποθετούσε στο πάνω μέρος της λίστας του, γιατί η Τζένη είναι πολύ σημαντική γι’ αυτόν. Η Τζένη όμως, εφόσον δεν καταλαβαίνει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του Πάτρικ, δυσκολεύεται να τον πιστέψει όταν της εξηγεί πόσο σημαντική είναι γι’ αυτόν. Ο Πάτρικ, απ’ την άλλη μεριά, δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο δικός του τρόπος -με τις λίστες και τις προτεραιότητες- πληγώνει τη Τζένη και δεν καλύπτει τις ανάγκες της.


Η αμοιβαία αυτή παρανόηση ξεκινάει από μια βασική διαφορά μεταξύ αντρών και γυναικών. Οι άντρες όταν είναι αγχωμένοι λειτουργούν με βάση την προτεραιότητα και επικεντρώνονται σ’ αυτά που θεωρούν επείγοντα. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης στο άγχος είναι ότι ξεχνούν τις άλλες υποχρεώσεις τους ή τους δίνουν λίγη σημασία. Όταν οι ανάγκες της Τζένης υποτιμούνται μ’ αυτό τον τρόπο, δεν νιώθει καθόλου ωραία. Δεν μπορεί να καταλάβει αυτή την αντίδραση στο άγχος μια και η δική της αντίδραση είναι τελείως διαφορετική.


Όταν οι γυναίκες είναι αγχωμένες, η τάση τους είναι να αντιλαμβάνονται περισσότερο τα διάφορα προβλήματα γύρω τους και τις απαιτήσεις που δημιουργούνται απ’ αυτό, Σπανίως, μια γυναίκα θα επικεντρωθεί σ’ ένα πρόβλημα προτεραιότητας -επαγγελματικό π.χ.- και θα ξεχάσει τις ανάγκες του συντρόφου της. έτσι, τους είναι δύσκολο να πιστέψουν ότι, όταν ο σύντροφός τους αντιδρά μ’ αυτόν τον τρόπο, νοιάζεται πραγματικά για κείνες.
 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X