Αρχική / Υγεία / Η Υγεία μου / Νευρολογία / Σύνδρομο ανήσυχων κάτω άκρων – Μήπως το έχεις και δεν το ξέρεις;
Σύνδρομο ανήσυχων κάτω άκρων - Μήπως το έχεις και δεν το ξέρεις; thumbnail

Σύνδρομο ανήσυχων κάτω άκρων – Μήπως το έχεις και δεν το ξέρεις;

Εκδηλώνεται συνήθως τις ώρες που το μυαλό και το σώμα ηρεμούν, όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι. Το άτομο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα δεν μπορεί να χαλαρώσει και νιώθει την ανάγκη να κινήσει τα πόδια του. Η ανησυχία αυτή προκαλεί εκνευρισμό και δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να ξεκουραστεί στο τέλος της μέρας αποκομίζοντας τα οφέλη από το νυχτερινό ύπνο.Τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, ενώ οι μέχρι τώρα μελέτες συνδέουν την εμφάνιση του συνδρόμου με πρόβλημα στην ανεπάρκεια των υποδοχέων ντοπαμίνης που παρουσιάζει ο εγκέφαλος κάποιες φορές, στις διαταραχές που αφορούν τη σεροτονίνη ή ακόμη και σε προβλήματα που αφορούν την ομοιοστασία του σιδήρου.  
Αν νιώθετε ανησυχία στα κάτω άκρα για παρατεταμένο διάστημα και με συχνότητα τέτοια που να προκαλεί προβλήματα ύπνου, καλό θα είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας για περαιτέρω διερεύνηση. Μέχρι τότε, δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να καλμάρετε το σώμα σας και να ελέγξετε την ανησυχία.• Αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τη νικοτίνη στη διάρκεια της ημέρας και ειδικά τις ώρες πριν τον ύπνο.
• Η λήψη των φαρμάκων πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Η αυθαίρετη λήψη μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.  
• Ασκηθείτε καθημερινά.
Τεντώστε τα πόδια σας καθημερινά πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας.
• Κάντε μασάζ στα πόδια σας τακτικά.
• Αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο.
• Ακολουθήστε μια ρουτίνα ύπνου και τηρήστε την καθημερινά.
• Αποφύγετε τον ύπνο στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.
• Ξαπλώστε στο κρεβάτι όταν όντως θέλετε να κοιμηθείτε. 
• Προσπαθήστε να τακτοποιείτε τις εκκρεμότητες της επόμενης μέρας πριν πέσετε στο κρεβάτι και προσπαθήστε να μην είναι αυτό το διάστημα της ημέρας εκείνο που θα σκεφτείτε όλα τα αγχογόνα γεγονότα της ζωής.


clcikatlife

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X