Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / Moναξιά ή άγχος; Τι μπορεί να σε βλάψει περισσότερο;
Moναξιά ή άγχος; Τι μπορεί να σε βλάψει περισσότερο;  thumbnail

Moναξιά ή άγχος; Τι μπορεί να σε βλάψει περισσότερο;

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία όσο και το άγχος και το στρες στη δουλειά, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Όπως έδειξε, η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 29% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 32%.

Οι αυξήσεις αυτές είναι εφάμιλλες με εκείνες που παρατηρούνται στους πάσχοντες από αγχώδεις διαταραχές ή σε όσους απασχολούνται σε στρεσογόνα επαγγέλματα, λένε οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Γιορκ, του Λίβερπουλ και του Νιούκασλ που πραγματοποίησαν την ανάλυση.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Heart», εξέτασαν συνδυαστικά τα ευρήματα 23 προγενέστερων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 181.000 εθελοντές, οι 4.628 εκ των οποίων είχαν εκδηλώσει στεφανιαία νόσο και οι 3.002 εγκεφαλικό επεισόδιο.


«Ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στις φτωχές κοινωνικές σχέσεις και τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η οποία είναι συγκρίσιμη σε μέγεθος με άλλους, τεκμηριωμένους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες κινδύνου όπως οι αγχώδεις διαταραχές και το εργασιακό στρες», σημειώνουν στο άρθρο τους.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες μείωσης του κινδύνου αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να ωφεληθούν με τον συνυπολογισμό της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συσχετίζονται με αρνητικές εκβάσεις για την υγεία, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές το ακριβές μέγεθος του κινδύνου που συνιστούν για την καρδιαγγειακή υγεία, προσθέτουν.


www.real.grComments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X