Η ψυχολογική δυσφορία που δημιουργεί ο Covid μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Long- Covid αποδεικνύει νέα έρευνα του Harvard

Η ψυχολογική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της ανησυχίας και της μοναξιάς για την νόσηση με κορωνοϊό πριν από τη μόλυνση του συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο Long- Covid, σύμφωνα με ερευνητές στο Harvard T.H. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο JAMA Psychiatry στις 7 Σεπτεμβρίου 2022 απέδειξε πως o αυξημένος κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το κάπνισμα, το άσθμα και άλλες συμπεριφορές υγείας ή σωματικές καταστάσεις υγείας.

«Μας εξέπληξε η έντονη ψυχολογική δυσφορία πριν από μια λοίμωξη COVID-19 με αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιας COVID-19», δήλωσε η Siwen Wang, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard Chan School που ηγήθηκε της μελέτης. «Η αγωνία σχετιζόταν πιο έντονα με την εμφάνιση μακροχρόνιου COVID παρά με παράγοντες κινδύνου για τη σωματική υγεία, όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση».

Τι είναι ο Long- Covid;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των Η.Π.Α., περίπου το 20% των Αμερικανών ενηλίκων που είχαν covid έχουν αναπτύξει Long- Covid. Αυτός ορίζεται ως η εμφάνιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως κόπωση, ομίχλη του εγκεφάλου ή αναπνευστική, καρδιά, νευρολογικά ή πεπτικά συμπτώματα, για περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Η σοβαρή νόσηση με covid αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Long- Covid, αν και τα άτομα με ηπιότερη μόλυνση μπορούν επίσης να αναπτύξουν Long- Covid. Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι εξουθενωτικά, μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή χρόνια και λίγα είναι γνωστά σχετικά με τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την εμφάνιση του Long- Covid.

Πώς η ψυχική υγεία επηρεάζει την νόσηση;

Η ψυχική υγεία είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα αποτελέσματα ορισμένων ασθενειών. Η κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες έχουν συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο σοβαρή νόσηση με κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου νοσηλείας, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για Long- Covid.

Σε άλλες οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, οι καταστάσεις ψυχικής υγείας συνδέονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα και μεγαλύτερη διάρκεια των συμπτωμάτων. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι η δυσφορία σχετίζεται με χρόνια συμπτώματα μετά τη νόσο του Lyme και με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και την ινομυαλγία, τα οποία έχουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Long- Covid.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Για να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις της ψυχολογικής δυσφορίας πριν από τη μόλυνση από τον Covid στην εμφάνιση μακράς διάρκειας Covid, η Wang και οι συνεργάτες της πρόσθεσαν στην έρευνα περισσότερα από 54.000 άτομα τον Απρίλιο του 2020. Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες για την ψυχολογική τους δυσφορία. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό και οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τα συμπτώματα κορωνοϊού που εμφάνισαν και τη διάρκεια των συμπτωμάτων τους.

Αφού ανέλυσαν τις απαντήσεις και συνέκριναν εκείνους που ανέπτυξαν Long- Covid με εκείνους που δεν είχαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αγωνία πριν από τη μόλυνση από τον κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της ανησυχίας, του αντιληπτού στρες και της μοναξιάς, συσχετίστηκε με 32%-46% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Long- Covid. Αυτοί οι τύποι ψυχολογικής δυσφορίας συσχετίστηκαν επίσης με 15%-51% μεγαλύτερο κίνδυνο διαταραχής της καθημερινής ζωής λόγω του Long- Covid.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη προοπτική μελέτη που δείχνει ότι ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών και ψυχολογικών παραγόντων είναι παράγοντες κινδύνου για μακροχρόνιο COVID και διαταραχές της καθημερινής ζωής λόγω μακροχρόνιας COVID», δήλωσε η Andrea Roberts, ανωτέρα ερευνήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας στο Harvard Chan School και ανωτέρα συγγραφέας της εργασίας στο JAMA Psychiatry.

«Πρέπει να εξετάσουμε την ψυχολογική υγεία εκτός από τη σωματική υγεία ως παράγοντες κινδύνου για μακροχρόνιο COVID-19. Αυτά τα αποτελέσματα ενισχύουν επίσης την ανάγκη αύξησης της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της ψυχικής υγείας και παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας σε άτομα που τη χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της προσφοράς γιατρών ψυχικής υγείας και της βελτίωσης της πρόσβασης στην περίθαλψη», συμπλήρωσε η ίδια.

 

 

Σχετικά άρθρα