Άγχος ταξιδίου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να το αντιμετωπίσεις!

Το άγχος είναι το αίσθημα φόβου που αναπτύσσεται όταν το σώμα μας ανταποκρίνεται στο στρες. Χαρακτηρίζεται από ανησυχία, ένταση και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Το άγχος του ταξιδιού είναι ο φόβος της επίσκεψης σε ένα άγνωστο μέρος. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το άγχος που συνοδεύει τον προγραμματισμό των ταξιδιών σου.

Ακόμα κι αν δεν έχεις ιστορικό άγχους, η ιδέα να βρεθείς εκτός οικείου εδάφους μπορεί να σου προκαλέσει κατάσταση πανικού. Αν και η αβεβαιότητα για την επίσκεψη σε νέα μέρη είναι φυσιολογική, το άγχος του ταξιδιού μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρή κατάσταση, μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο να απολαύσεις τις διακοπές σου.

Ποιές είναι οι αιτίες ταξιδιωτικού άγχους;

Δεν υπάρχει μία αιτία του ταξιδιωτικού άγχους και τα ερεθίσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι έχουν άγχος ταξιδιού σε όλη τους τη ζωή, άλλοι το αποκτούν μετά από μια κακή εμπειρία που σχετίζεται με ταξίδι και άλλοι μπορεί να το πάθουν χωρίς κανένα λόγο.

Μερικές κοινές αιτίες του ταξιδιωτικού άγχους περιλαμβάνουν:

1. Φόβος για πτήση: Ένα από τα πιο κοινά ζητήματα σε άτομα που έχουν άγχος ταξιδιού είναι ο φόβος της πτήσης που μπορεί να προκληθεί από:

  • Αναταράξεις αέρος
  • Απογείωση και προσγείωση
  • Η ιδέα να πετάς μίλια πάνω από το έδαφος
  • Φόβοι συντριβής
  • Αισθήματα κλειστοφοβίας

2. Το να είσαι έξω από τη ζώνη άνεσής σου: Νιώθεις δηλαδή άβολα όταν λείπεις από τον οικείο χώρο σου. Μια σοβαρή εκδοχή αυτού ονομάζεται αγοραφοβία ή φόβος για δημόσιους χώρους. Αυτός ο φόβος έγινε συνηθέστερος από την πανδημία COVID-19.

3. Ιστορίες τρόμου που αφορούν ταξίδια: Δηλαδή το να ακούς πάρα πολλά άσχημα νέα για εγκλήματα και τραυματισμούς που συμβαίνουν σε ανθρώπους ενώ ταξιδεύουν μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική σου ευεξία καθώς θα συνδεθεί υποσυνείδητα το ταξίδι με τραγωδία.

4. Ανησυχίες που προκύπτουν στο μέσο του ταξιδιού: Μπορεί να μην έχεις καθόλου άγχος πριν ταξιδέψεις, αλλά να αποκτήσεις μόλις βρεθείς στο δρόμο. Μπορεί να ανησυχείς για:

  • Την ποιότητα των καταλυμάτων μόλις φτάσεις εκεί
  • Την ταλαιπωρία του να βρίσκεσαι σε ένα άγνωστο μέρος, συμπεριλαμβανομένης της μη γνώσης της γλώσσας ή των ανθρώπων στην περιοχή
  • Τις επιπτώσεις του jetlag
  • Το πως θα φτάσεις σε μέρη που πρέπει να επισκεφτείς, όπως σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα
  • Το αν έχεις αρκετά χρήματα για το ταξίδι

5. Τα γονίδιά σου και ο τρόπος σκέψης σου: Οι επιστήμονες έχουν βρει πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της γενετικής και του άγχους στη νεαρή ενήλικη ζωή και μετά. Η έρευνα έχει επίσης βρει ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές έχουν αλλαγές σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου τους.

Συμπτώματα άγχους

Εάν το άγχος σου σχετίζεται με ταξίδια, όταν ταξιδεύεις ή σκέφτεσαι πως μπορεί να ταξιδέψεις μπορεί να εμφανίσεις:

  • ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή
  • ναυτία ή διάρροια
  • ανησυχία και ταραχή
  • μειωμένη συγκέντρωση ή πρόβλημα εστίασης
  • δυσκολία στον ύπνο ή αϋπνία

Εάν αυτά τα συμπτώματα γίνουν είναι κλιμακούμενα, μπορεί να προκαλέσουν κρίση πανικού. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, είναι συνηθισμένο η ταχυπαλμία να αυξηθεί και να προκληθεί εφίδρωση και τρέμουλο. Μπορεί να αισθάνεσαι αποπροσανατολισμένος, ζαλισμένος και αδύναμος. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται και ατονία ή μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

Πώς μπορείς αν την αντιμετωπίσεις;

Το ταξιδιωτικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την ζωή σου αλλά όταν αποτελεί τροχοπέδη στην μετακίνηση και στην καλή σου ψυχολογία τότε θα πρέπει άμεσα να βρεις τρόπους να το ελέγξεις. Η ψυχοθεραπεία είναι σίγουρα ένας τρόπος για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αυτό το είδος άγχους. Διαφορετικά μπορείς να:

1. Προσδιόρισε τα ερεθίσματα σου

Τα ερεθίσματα είναι πράγματα που προκαλούν ή αυξάνουν το άγχος σου. Περιλαμβάνουν τον φόβο να βρεθείς σε ένα νέο μέρος, το άγχος του προγραμματισμού ή σωματικά πράγματα όπως η κούραση ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Μπορεί πάλι το άγχος να είναι θέμα του μέσου με το οποίο θα ταξιδέψεις όπως το αεροπλάνο.

2. Φτιάξε ένα καλό πλάνο

Εάν έχεις άγχος ταξιδιού επειδή ανησυχείς για το τι θα συμβεί για αυτό δημιούργησε ένα σχέδιο μάχης:

  • Βεβαιώσου ότι έχεις αρκετά χρήματα
  • Έχε έναν φίλο με τον οποίο μπορείς να επικοινωνήσεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Κράτα έναν χάρτη ή έναν οδηγό στην τσάντα ή στο τηλέφωνό σου
  • Αγόρασε ταξιδιωτική ή ασφάλιση υγείας πριν φύγεις
  • Πριν φύγεις, ερεύνησε μέρη όπου μπορείς να λάβεις υπηρεσίες υγείας εάν νομίζεις πως θα τις χρειαστείς
  • Προγραμμάτισε τα άτομα που θα καλύπτουν τις ευθύνες του σπιτιού σου ενώ λείπεις εάν αυτές υπάρχουν

3. Εξασκήσου στη χαλάρωση

Μάθε τεχνικές χαλάρωσης και κάνε τις πριν και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σου. Ο προσεκτικός διαλογισμός βοηθά να χαλαρώσεις και να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Η βαθιά αναπνοή και η χαλάρωση των μυών μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

4. Πάρε μαζί πράγματα που σε κάνουν να ξεχνιέσαι

Σου αρέσει να παίζεις διαδικτυακά παιχνίδια, να διαβάζεις μυθιστορήματα ή να ακούς μουσική; Η απόλαυση μιας αγαπημένης δραστηριότητας καθώς ταξιδεύεις μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους. Αυτοί οι περισπασμοί θα κρατήσουν το μυαλό απασχολημένο και μακριά από πράγματα που σε αγχώνουν.

5. Ταξίδεψε με φίλους

Αν έχεις άγχος για να ταξιδέψεις μόνος κάνε το μαζί με έναν φίλο. Εάν επιλέξεις να ταξιδέψετε με κάποιον άλλο, υπάρχουν πολλές ομαδικές δραστηριότητες για να απολαύσετε. Μπορεί να βρεις τον εαυτό σου να είναι περισσότερο πιο ανοιχτός και περιπετειώδης γύρω από κάποιον γνωστό. Μέχρι το τέλος του ταξιδιού, μπορεί να έχεις κάνει ακόμη και μερικούς νέους φίλους για να ταξιδεύετε παρέα.

Σχετικά άρθρα