Περνάς την κρίση μέσης ηλικίας; Αυτές είναι οι 10 συμβουλές για κάνεις ένα νέο ξεκίνημα!

Η ιδέα της κρίσης μέσης ηλικίας είναι τόσο κοινή και διαδεδομένη πλέον που χρησιμοποιείται συχνά ως πλοκή για τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες. Πολλοί είναι οι χαρακτήρες στις ταινίες αλλά και στην πραγματική ζωή που φτάνοντας όπως λέμε στου δρόμου τα μισά κοιτούν την ζωή τους με άλλα μάτια και κάνουν έναν απολογισμό. Στον περίγυρό σου μπορεί να έχεις ακούσει έναν συνάδελφο να χωρίζει ή έναν συγγενή να εγκαταλείπει ξαφνικά τη δουλειά του καθώς νιώθει ότι πλέον δεν του κάνει.

Ωστόσο, μια κρίση μέσης ηλικίας δεν είναι διάγνωση ψυχικής υγείας, παρ’ όλο που πολλοί ειδικοί συζητούν εδώ και δεκαετίες εάν οι κρίσεις μέσης ηλικίας είναι πραγματικά πραγματικές ή μία πλασματική κατάσταση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμα καλή απάντηση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η αναφερόμενη ευτυχία φαίνεται να μειώνεται για άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.

Από πού προήλθε η ιδέα μιας «κρίσης μέσης ηλικίας»; 

Βλέποντας τα ποσοστά των ανθρώπων που αναφέρουν ότι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι συμπεραίνουμε πως η κατάθλιψη αυτομάτως αυξάνεται. Γιατί όμως το συγκεκριμένο ηλικιακό στάδιο προκαλεί τέτοιες ψυχικές αλλαγές;

Ένας λόγος είναι πως η μέση ηλικία είναι η πρώτη φορά που πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να θεωρούν τον εαυτό τους ως «νέο». Αυτή η αλλαγή στη σκέψη μπορεί να αναγκάσει τους ανθρώπους να ξανασκεφτούν τα πάντα για τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων των γάμων και της επαγγελματικής τους καριέρας. Αυτό μπορεί να είναι μέρος του γιατί η μέση ηλικία συνδέεται με υψηλό ποσοστό διαζυγίων και προβλημάτων γάμου.

Επιπλέον, μπορεί τα άτομα στη μέση ηλικία έχουν χρόνια στον επαγγελματικό στίβο μπορεί να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν επιτύχει τα πράγματα που ήθελαν τόσο στην καριέρα που ήδη έχουν διαγράψει όσο και σε όνειρα που είχαν και πιθανώς εγκατέλειψαν. Ευτυχώς, η μέση ηλικία δεν χρειάζεται να είναι καθόλου κρίση.

Στην πραγματικότητα, η μέση ηλικία είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου. Επομένως, αντί να κάνεις πράγματα από ιδιοτροπία για να αποδείξεις την νεότητά σου, δοκίμασε να βελτιώσεις τις σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου για να κυνηγήσεις έτσι σίγουρα την ευτυχία και την ψυχική και σωματική υγεία. Και θα τα καταφέρεις όλα αν ακολουθήσεις τις 10 συμβουλές που θα διαβάσεις παρακάτω.

Τα 10 πράγματα που μπορείς να κάνεις

1. Επικέντρωσε την ενέργεια σου στον εαυτό σου

Είναι σύνηθες τα άτομα στη μέση ηλικία να αναφέρουν εξουθένωση και αδυναμία να αφοσιωθούν στον εαυτό τους και να κάνουν πράγματα που αγαπούν. Μπορεί και εσύ να αισθάνεσαι καταπόνηση. Μπορεί να αγχώνεσαι όταν φροντίζεις τα παιδιά σου ή έναν ηλικιωμένο γονέα. Μπορεί ακόμη να αντιμετωπίζεις οικονομικές και άλλες δυσκολίες. Όλα αυτά τα προβλήματα σε εμποδίζουν να χαρίσεις έστω λίγη από την ενέργειά σου στον εαυτό σου και μπορεί ακόμη και να αισθάνεσαι εγωιστικά όταν το κάνεις.

Οι ειδικοί ψυχικής υγείας ομόφωνα τονίζουν ότι η εστίαση στον εαυτό σου είναι απίστευτα σημαντική. Αφιερώνοντας χρόνο για να αναρωτηθείς τι θέλεις και τι αισθάνεσαι μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να μάθεις αν χρειάζεται να κάνεις μια αλλαγή. Έτσι, προτού κάνεις οτιδήποτε άλλο, αφιέρωσε χρόνο για να σκεφτείς πώς εξελίσσεται η ζωή σου τα τελευταία χρόνια. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις το νέο σου ξεκίνημα στην μέση ηλικία.

2. Σημείωσε τις αλλαγές που σου συμβαίνουν

Η μέση ηλικία μπορεί να φέρει αλλαγές και συχνά αυτές συμβαίνουν γρήγορα χωρίς περίοδο προσαρμογής ή χρόνο για την υπολογισμό και επεξεργασία. Πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας συμφωνούν ότι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να αφιερώσεις χρόνο για να εντοπίσεις και να αναγνωρίσεις αυτές τις αλλαγές. Αυτό σημαίνει απλώς ότι είναι καλή ιδέα να γνωρίζεις ενεργά τις αλλαγές.

Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει την καταγραφή των αλλαγών σε ένα ημερολόγιο για να μπορέσεις μετά να επεξεργαστείς όσα συνέβησαν. Ωστόσο, ακόμα κι αν η καταγραφή των πραγμάτων δεν είναι μια μέθοδος που λειτουργεί για σένα, μπορείς απλώς να αφιερώσεις χρόνο και χώρο για να σκεφτείς τυχόν αλλαγές που έχεις βιώσει τα τελευταία χρόνια. Ακόμα καλύτερα αφιέρωσε χρόνο για να είσαι ευγνώμων για τις θετικές αλλαγές.

3. Μάθε κάτι καινούριο

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την εκμάθηση μίας καινούριας δεξιότητας. Καταρχάς, κρατά το μυαλό σου ενεργό και σου προσφέρει κάτι για να ενθουσιαστείς και να νιώσεις υπερηφάνεια και ολοκλήρωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται ιδιαίτερα από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας για άτομα στη μέση ηλικία να αναζητούν καινούριες εμπειρίες. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις ένα διάλειμμα και να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου.

Μάλιστα, μπορείς να μάθεις μια εκπληκτική ποικιλία πραγμάτων από την άνεση του σπιτιού σου. Τα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι άπειρα, όπως για παράδειγμα μια νέα γλώσσα ή να γράφεις κώδικα υπολογιστή χρησιμοποιώντας εφαρμογές στο τηλέφωνό σου. Μπορείς ακόμη και να παρακολουθήσεις ολόκληρα μαθήματα από κορυφαία πανεπιστήμια για σχεδόν οποιοδήποτε θέμα σε ενδιαφέρει.

Ορισμένα διαδικτυακά προγράμματα μαθημάτων σου επιτρέπουν ακόμη και να κερδίσεις μόρια ή πιστοποιητικά. Αλλά εάν προτιμάτε να φύγεις από το σπίτι, ένα ΙΕΚ ή ακόμη και ένα φροντιστήριο ή εργαστήριο εκμάθησης μία τέχνης είναι ένα εξαιρετικό μέρος για την νέα σου αρχή.

4. Επανασυνδέσου με φίλους και οικογένεια

Οι  κοινωνικές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ψυχική υγεία καθώς ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως κοινωνικό ον όπως λέει και ο Αριστοτέλης. Μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη ζωή σου το να έχεις άτομα με τα οποία μπορείς να μοιραστείς καλές στιγμές και γιορτές, άτομα που μπορείς να καλέσεις για μια καλή συζήτηση και άτομα στα οποία μπορείς να βασιστείς για υποστήριξη σε δύσκολες στιγμές.

Βοηθά και στην καταπολέμηση του αισθήματος της απομόνωσης, που αυξάνεται στην μέση ηλικία. Η επικοινωνία με την οικογένεια και τους φίλους και η προσπάθεια να κρατήσεις επαφή θα σε βοηθήσει πολύ. Δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις μία γιορτή ή ένα σημαντικό γεγονός για να κάνεις μία προσπάθεια επανασύνδεσης. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις με ένα μήνυμα ή μία κλήση για να δεις αν είναι καλά οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν. Τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους. Και μην ξεχνάς πως πάντα μπορείς να κάνεις καινούριους φίλους.

5. Βρες χρόνο για την ερωτική σου ζωή

Δυστυχώς, οι δυσκολίες γάμου και τα διαζύγια συχνά συνδέονται στενά με τη μέση ηλικία. Το διαζύγιο, οι υποθέσεις ή απλώς η χαλάρωση των ρομαντικών και σεξουαλικών συναισθημάτων αναφέρονται συνήθως στους θεραπευτές από τους ανθρώπους αυτή της ομάδας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η παρακμή των σχέσεων είναι αναπόφευκτο μέρος της μέσης ηλικίας. Οι σύμβουλοι γάμου και οικογένειας συνιστούν να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε αυτό το σημείο για να σκεφτείς τι θέλεις από τον εαυτό σου, τη ζωή σου και τον σύντροφό σου. Εάν εξακολουθείς να νιώθεις αγάπη και αφοσίωση για όλα αυτά, ίσως είναι μια καλή στιγμή να βρείτε νέους τρόπους για να εκφράζετε τα συναισθήματά σας ο ένας στον άλλο.

Ίσως πάλι αποφασίσεις ότι θέλεις να κάνεις το άλμα και να αλλάξεις σύντροφο και να ξεκινήσεις μία νέα ερωτική περιπέτεια με κάποιον άλλο. Ίσως πάλι να αποφασίσεις ότι δεν θέλεις κανένα και προτιμάς την συντροφιά του εαυτού σου.

6. Βρες νέους τρόπους για να διατηρήσεις την ενέργεια σου

Η άσκηση είναι σημαντική και εκτός από τα πολλά φυσικά οφέλη της, μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία, να οξύνει την εστίασή σου και να μειώσει το άγχος σου. Μπορεί επίσης να αρχίσει να αισθάνεσαι βαρεμάρα, ειδικά εάν αισθάνεσαι ήδη ανησυχία ή προσπαθείς να καταπολεμήσεις τις αρνητικές σκέψεις.

Έτσι, η εύρεση νέων τρόπων για να διατηρήσεις και να αυξήσεις την ενέργειά σου μπορεί να σου δώσει κίνητρα, να σου τονώσει τη διάθεση και να αυξήσει την αυτοπεποίθησή σου. Ένα μάθημα χορού, μια ομάδα πεζοπορίας ή ένα τοπικό γυμναστήριο ψυχαγωγικών αθλημάτων μπορούν όλα να είναι φανταστικοί τρόποι για να παραμείνεις σε φόρμα.

7. Απόκτησε μια υγιεινή συνήθεια

Οι μικρές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Η μέση ηλικία είναι η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσεις μια νέα υγιεινή συνήθεια. Δεν χρειάζεται να αναθεωρήσεις ολόκληρο τον τρόπο ζωής σου, μπορείς να επιλέξεις μια μικρή αλλαγή και να την ακολουθήσεις. Θα λάβεις έτσι τα οφέλη για την υγεία από την αλλαγή και την ικανοποίηση που προκύπτει από τη διατήρηση μιας νέας συνήθειας. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της ψυχικής και της σωματικής υγείας για μία μόνο ενέργεια, και είναι δύσκολο να το ξεπεράσεις. Μπορείς επίσης να εξετάσεις το ενδεχόμενο να κόψεις κάποιες λιγότερο υγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή τα πολλά γλυκά.

8. Πέρνα χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την ψυχική υγεία. Οι θεραπευτές προτείνουν συχνά στους ασθενείς στη μέση ηλικία να κάνουν έναν εξωτερικό περίπατο μερικές φορές την εβδομάδα. Μια βόλτα έξω είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρεις καθαρό αέρα και να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα σου.

9. Αφιέρωσε χρόνο σε ένα έργο που σε ενδιαφέρει

Είναι σύνηθες να αισθάνεσαι δυσαρέσκεια με την δουλειά σου κατά τη μέση ηλικία. Μπορεί να αισθάνεσαι εξάντληση, βαρεμάρα ή ότι χάνεις τον χρόνο σου σε μια καριέρα που δεν αγαπάς. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να σταματήσεις αύριο, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να χειριστείς αυτό το συναίσθημα. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η μέση ηλικία είναι η ιδανική περίοδος για να δουλέψεις πάνω σε κάτι για το οποίο είσαι παθιασμένος.

Μπορείς να γράψεις το μυθιστόρημα που πάντα ονειρευόσουν ή να μάθεις να φτιάχνεις τα κοσμήματα που αγαπάς. Ό,τι κι αν γίνει, η εστίαση σε ένα έργο που σε ενδιαφέρει πραγματικά μπορεί να τονώσει την ενέργεια και την αισιοδοξία σου. Επιπλέον, μπορεί να σου φέρει μια πρόσθετη πηγή εισοδήματος ή ακόμα και να αλλάξει την καριέρα σου.

10. Σκέψου τις συνεδρίες με ψυχολόγο

Μπορεί να σκεφτείς ότι αυτού του είδους η θεραπεία είναι μόνο για περιόδους αγωνίας, τραύματος ή κρίσης, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η θεραπεία είναι επίσης ένα εξαιρετικό εργαλείο για περιόδους μετάβασης. Η μέση ηλικία μπορεί να είναι μια εξαιρετική στιγμή για να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο.

Ένας θεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις τα συναισθήματα σου για τα γεγονότα του παρελθόντος, να διαχειριστείς το τρέχον άγχος σου και να σχεδιάσεις το μέλλον σου. Επιπλέον, εάν η μέση ηλικία έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές που προαναφέραμε όπως το διαζύγιο, οι δυσκολίες γάμου ή θάνατο, ένας θεραπευτής μπορεί να σε καθοδηγήσει στις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Σχετικά άρθρα