Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Νικήστε τα σεξουαλικά προβλήματα: Η στυτική δυσλειτουργία
 Νικήστε τα σεξουαλικά προβλήματα: Η στυτική δυσλειτουργία  thumbnail

Νικήστε τα σεξουαλικά προβλήματα: Η στυτική δυσλειτουργία

Νικήστε τα προβλήματα στο σεξ!


Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου


Η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μπλοκάρισμα σε μια από τις φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας ή στην ομαλή ροή και αλληλοδιαδοχή αυτών των φάσεων. Το αποτέλεσμα είναι η μη ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής ή η αποτυχία στη σεξουαλική ικανοποίηση και ευχαρίστηση.
Είναι φανερό ότι η έννοια της σεξουαλικής δυσλειτουργίας εμπεριέχει και μια υποκειμενική εκτίμηση, που πολλές φορές είναι δύσκολο να μετρηθεί ή να υπολογιστεί.. Αυτό άλλωστε που κάποιος περιγράφει ως «καλό σεξ» μπορεί για κάποιον άλλο ή για τη σύντροφο να θεωρηθεί μέτριο, απαράδεκτο ή απλά μη ικανοποιητικό.
Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι το σεξ μπορεί να είναι προβληματικό χωρίς να τίθεται θέμα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το φτωχό ερωτικό παιχνίδι, η έλλειψη προκαταρκτικών, η πολύ μικρή διάρκεια, οι αραιές ή σπάνιες ερωτικές επαφές αποτελούν επίσης προβλήματα στο σεξ που δεν εντάσσονται υποχρεωτικά στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Η πρόοδος της σεξολογίας τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρξε ραγδαία και εντυπωσιακή τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και σε επίπεδο θεραπευτικής αντιμετώπισης των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Πρόοδος θα πρέπει να θεωρηθεί και η εξειδίκευση και η απλούστευση των θεραπειών, η συντόμευση του χρόνου θεραπείας και τέλος η βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Η έννοια της θεραπείας αξίζει επίσης να σχολιαστεί περισσότερο. Είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία το πρόβλημα λύνεται για πάντα; Αντιμετωπίζεται προσωρινά με κίνδυνο υποτροπής; Απαιτείται συνεχώς λήψη φαρμάκου για να λειτουργούμε ικανοποιητικά; Απαιτείται λήψη φαρμάκου κάθε φορά που κάνουμε σεξ; 
Πολλοί άνθρωποι κυρίως άνδρες προσπαθούν να λύσουν «μαγικά» ένα χρόνιο πρόβλημα στο σεξ με την ευκαιρία μιας καινούργιας σχέσης. Ζητούν βοήθεια επειγόντως, φορτίζονται με έντονο άγχος επίδοσης και αποτυχίας και μπαίνουν εύκολα στη λογική ότι δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημά τους. Οι θεραπείες στο σεξ δεν λειτουργούν πάντα «πυροσβεστικά» και ο χρόνος θεραπείας δεν μπορεί πάντα να συμπιέζεται σε λίγες ώρες ή λίγα εικοσιτετράωρα.


Στυτική δυσλειτουργία


Η ανακάλυψη των χαπιών για τη στύση τα τελευταία χρόνια ανέτρεψε τα θεραπευτικά δεδομένα και έδωσε την ευκαιρία σε εκατομύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο να απολαμβάνουν το σεξ. Μετά τις πρώτες επιφυλάξεις και την κινδυνολογία σχετικά με παρενέργειες και κινδύνους θανάτου, η χρήση τους πέρασε σε όριο ανεξέλεγκτο, όπως απλά δοκιμάζουμε ένα σπάνιο πιάτο σ΄ένα εστιατόριο ή ένα κρασί καινούργιας σοδιάς. Όμως το μυστικό της χρήσης τους βρίσκεται στη σωστή επιλογή φαρμάκου, τη σωστή δόση και το σωστό τρόπο λήψης.
Πολλοί άνδρες φτάνουν στους ειδικούς έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει και απορρίψει και τα τρία γνωστά φάρμακα!
Η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων, ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους είναι και θέμα κουλτούρας του κάθε λαού. Έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν πρώτη επιλογή για πολλούς ειδικούς, ενώ στην Ευρώπη οι θεραπευτικές αρχές είναι περισσότερο παραδοσιακές. Αρχίζουμε δηλαδή από τις απλές θεραπείες και αν το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί προχωρούμε στις πιο σύνθετες. Προτιμάμε τις μη επεμβατικές μεθόδους και επί αποτυχίας καταλήγουμε στις επεμβατικές.
Οι χειρουργικές επεμβάσεις για προβλήματα στύσης βελτιώθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Αποτελούν ρεαλιστική λύση, όταν οι άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν. Πρόβλημα παραμένει η εφαρμογή τους σε άνδρες με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Σε αυτούς η χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να λύσει τα θέματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και τον φόβο αποτυχίας. Δύσκολα επίσης θα βοηθήσει έναν άνδρα να γίνει πιο διεκδικητικός στο σεξ και τη σχέση.
Σε πολύ γενικές γραμμές πάντως η πιθανότητα αποκατάστασης ενός προβλήματος στύσης φτάνει στις μέρες μας το 85 έως 90%. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε στις θεραπευτικές λύσεις και τις χειρουργικές επεμβάσεις, τότε το ποσοστό επιτυχίας πλησιάζει το 100%.


 


Διαβάστε αύριο για την έλλειψη ερωτικής επιθυμίας και τα προβλήματα οργασμού

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X