Αρχική / Teens / "Ζηλεύω τους άλλους γιατί έχουν πράγματα που δεν μπορώ να αποκτήσω"
"Ζηλεύω τους άλλους γιατί έχουν πράγματα που δεν μπορώ να αποκτήσω" thumbnail

Η Πέπη, 16 ετών,

"Ζηλεύω τους άλλους γιατί έχουν πράγματα που δεν μπορώ να αποκτήσω"

Γεια σας είμαι 16 χρόνων. Όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα. Έτσι και εγώ έχω ένα το οποίο είναι η ζήλια. Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι είμαι μια καλή μαθήτρια και οι προτεραιότητές μου είναι το σχολείο, η οικογένεια και οι κολλητές μου. Δεν ασχολούμαι με αγόρια και δε μου μένει χρόνος να ασχοληθώ κιόλας. Όποτε δεν τίθεται θέμα ζήλιας. εκεί. Ζηλεύω άτομα της ηλικίας μου καθώς και καταστάσεις που έχουν ζήσει. Πχ Ζηλεύω ένα παιδί που απλά έχει γυρίσει τον κόσμο ενώ εγώ μόνο σε μια χώρα έχω πάει. Ή ζηλεύω κορίτσια συνομήλικα μου που έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν ακριβά ρούχα, κάμερες, κινητά κλπ. Ενώ εγώ φοράω ρούχα της λαϊκής… Επίσης επειδή εμένα μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες και θέλω να μαθαίνω, κατανοώ πως τα δίδακτρα είναι ακριβά και οι γονείς μου με το ζόρι αντεπεξέρχονται και για αυτό δε θέλω να τους τα πω αυτά για να μη τους κάνω να αισθανθούν άσχημα… Τι να κάνω για να τα περιορίσω αυτά τα συναισθήματα γιατί με κάνουν να νιώθω μειονεκτικά που δεν μπορώ εγώ να τα έχω αυτά. 


Στο ερώτημά σας απάντησε η Ψυχολόγος Υγείας Παυλίνα Πουλίδη


Αγαπητή αναγνώστρια


Από την προσωπική σου αφήγηση αντιλαμβάνομαι ότι έχεις την τάση να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους γύρω σου. Φαίνεται να προβαίνεις σε αυτή την συμπεριφορά συχνά και η σύγκριση να γίνεται είτε για υλικά αγαθά που μπορεί να κατέχουν οι συνομήλικοι σου είτε για βιώματα (ταξίδια) που έχουν ενώ εσύ δεν έχεις μέχρι σήμερα. Σημαντικό είναι να εστιάσεις σε αυτά που κατέχεις εσύ και όχι σε αυτά που έχουν οι άλλοι, γιατί με αυτόν τον τρόπο πάντα θα ματαιώνεσαι. Εστίασε στην προσωπική σου εξέλιξη και θέσε ρεαλιστικούς στόχους για την εν λόγω φάση της ζωής σου αλλά και για το άμεσο μέλλον. Επένδυσε σε ουσιαστικά πράγματα στην ζωή σου όπως π.χ. είναι η γνώση και οι διαπροσωπικές σχέσεις και μην αισθάνεσαι ζήλεια για την οικονομική ευχέρεια που μπορεί να έχουν κάποιοι συνομήλικοι σου καθώς εκεί δεν κρύβεται η ευτυχία.  Το «μονοπάτι» για την ευτυχία καθορίζεται από τις σκέψεις που κάνουμε σχετικά με τις καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας αλλά και σε εμάς τους ίδιους.


Πουλίδη Παυλίνα


Ψυχολόγος Υγείας, Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια


Τηλ: 6946575959


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X