Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά: Πώς επηρεάζει την ζωή μας
Καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά: Πώς επηρεάζει την ζωή μας thumbnail

Καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά: Πώς επηρεάζει την ζωή μας

Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος Η Σεξολογία παρουσίασε μια ιδιαίτερη πρόοδο κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα, τόσο σε επίπεδο διαγνωστικό όσο και σε επίπεδο θεραπευτικό.


Την ίδια εποχή ξεκαθάρισαν και οι απόψεις ως προς το ρόλο των ορμονών στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα και έγινε σαφές ότι οι περισσότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες σχετίζονται με αίτια κυρίως ψυχολογικά.Το πρόβλημα των περισσότερων ανδρών και γυναικών που κατέφευγαν στους ειδικούς αφορούσε μειωμένη σεξουαλικότητα, με την έννοια των διαταραχών της στύσης, αδυναμία ελέγχου της εκσπερμάτισης, ελάττωση ή έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, αδυναμία οργασμού κτλ.


Αντίθετα, η αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά αφορούσε μικρό ποσοστό ανδρών και γυναικών και αποτελούσε σπάνιο αίτιο καταφυγής σε ειδικούς γιατρούς. Τέτοιες περιπτώσεις είναι η συνεχής ενασχόληση με πορνογραφικό υλικό, συνήθως μέσω διαδικτύου, η συνεχής εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, η ερωτική επικοινωνία με πολλούς ή ανώνυμους συντρόφους, η επιδειξιομανία, η ηδονοβλεψία, ο συνεχής αυνανισμός, η παιδοφιλία, η νυμφομανία και άλλες.


Οι συμπεριφορές αυτές συνήθως δημιουργούν προβλήματα στην οικογένεια, στις κοινωνικές σχέσεις και κατόπιν στην εργασία. Όλες αυτές οι συμπεριφορές που ως κοινό χαρακτηριστικό έχουν την αυξημένη σεξουαλικότητα εντάσσονται στις μέρες μας στην καταναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά.


Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται περιπτώσεις, οι οποίες δεν καταφέρνουν να διακόψουν τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα κι αν αναγνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους.


Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η υπερσεξουαλικότητα τίθεται πλέον στο μικροσκόπιο της επιστήμης, καθώς και άλλες οριακές ή παραφιλικές (διαστροφικές) διαταραχές. Επιπλέον μερικές συμπεριφορές εμπεριέχουν και ποινικές ευθύνες ή συνδέονται με πρόκληση βλάβης (βιασμός, αιμομιξία, παιδική κακοποίηση).


Η τελευταία κατηγορία αυξάνεται επικίνδυνα σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και αναγκάζει τις κυβερνήσεις κρατών να συστήσουν ειδικά ιατρεία ή κέντρα Σεξολογίας για την αντιμετώπιση κυρίως της καταναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς, πέρα από τις γνωστές από παλαιότερα σεξουαλικές δυσλειτουργίες.


Ζήσης Παπαθανασίου
Επ. Καθηγητής Γυναικολογίας, Σεξολόγος
Διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X