Αρχική / Teens / Νευριάζω με το παραμικρό και ξεσπώ συχνά με θυμό και κλάματα. Τι μου συμβαίνει;
Νευριάζω με το παραμικρό και ξεσπώ συχνά με θυμό και κλάματα. Τι μου συμβαίνει;  thumbnail

Η 17χρονη Κλέλια, αναγνώστρια του boro.gr,

Νευριάζω με το παραμικρό και ξεσπώ συχνά με θυμό και κλάματα. Τι μου συμβαίνει;

Νευριάζω με το παραμικρό. Δεν υπάρχει κάποια μέρα που να μην εκνευριστώ με κάτι και έπειτα όλο αυτό μου βγαίνει σε κλάμα και έτσι ξεσπώ. Έχω πολύ θυμό μέσα μου για ανούσιο λόγο. Τι μου συμβαίνει;


Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc


Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά του θυμού και της λύπης μας κάνουν να δυσφορούμε και αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να τα απομακρύνουμε γρήγορα. Από όσα αναφέρεις βιώνεις τα παραπάνω συναισθήματα σε μεγάλη ένταση πράγμα το οποίο σε προβληματίζει. Όλα τα συναισθήματα προκύπτουν από ανάγκες. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά της λύπης και του θυμού προκύπτουν από την μη κάλυψη βασικών αναγκών. Όταν λοιπόν οι ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται τείνουμε να "στριμωχνόμαστε" σε συναισθηματικό επίπεδο. Τις περισσότερες φορές εξάγουμε το συμπέρασμα ότι "όλα θα πάνε στραβά" και ότι κάθε προσπάθεια εύρεσης κάποιας λύσης δεν "έχει κανένα νόημα". Το παρελθόν μας έχει απογοητεύσει τόσο πολύ που δεσμεύει τόσο το παρόν μας όσο και την προσδοκία μας για ένα επιθυμητό μέλλον. Όσον αναφορά τον θυμό, είναι σημαντικό να καταλάβεις ότι τις περισσότερες φορές "κρύβει" την έντονη λύπη που μπορεί να βιώνουμε. Έτσι τείνουμε να θυμώνουμε με την πραγματικότητα που βιώνουμε η οποία θα θέλαμε ιδανικά να μας καλύπτει. Αυτό συμβαίνει όταν δεν επιθυμούμε να νιώσουμε αξιολύπητοι και συνάμα δεν έχουμε τα ψυχικά αποθέματα ώστε να αλλάξουμε την τρέχουσα κατάσταση δηλαδή να καλύψουμε τις ανάγκες.


Θυμώνουμε επομένως επειδή λυπούμαστε που αδικηθήκαμε αφού τα πράγματα ιδανικά θα έπρεπε να είναι αλλιώς… Θα σου πρότεινα λοιπόν να αρχίσεις να αφουγκράζεσαι τα συναισθήματα σου και τις αντιδράσεις του σώματός σου που τις συνοδεύουν. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να κατανοήσεις περισσότερο τις πιο βαθιές σου επιθυμίες και ανάγκες. Ακόμη, το ίδιο χρήσιμο θα είναι να αρχίσεις να καταγράφεις και τις σκέψεις σου αναφορικά με τα συναισθήματα σου. Η απόπειρα αυτή θα σε βοηθήσει να ελέγξεις αν οι ερμηνείες που δίνεις σε οδηγούν να βιώσεις την κατάσταση σαν ένα προσωρινό εμπόδιο ή σαν μια τελειωτική κατάσταση. Επίσης , καταλυτική θα είναι η ίδια η επίγνωση και η αποδοχή των συναισθημάτων αυτών όσο δυσάρεστη "χροιά" και αν έχουν. Προσπάθησε να μην κρίνεις τον εαυτό σου για την έντονη λύπη ή τον θυμό ώστε να μην θυμώνεις επιπλέον επειδή πολύ απλά εξέφρασες αυτά τα συναισθήματα.


Μαρία Λαΐου, Ψυχολόγος ΜSc


τηλέφωνο:  6986823375


e-mail: maria.p.laioupsychology@gmail.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X