Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / Άγχος και κρίσεις πανικού: Έχω έντονο πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες και δύσπνοια. Τι να κάνω;
Άγχος και κρίσεις πανικού: Έχω έντονο πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες και δύσπνοια. Τι να κάνω; thumbnail

Η 23χρονη Μίνα, αναγνώστρια του boro.gr,

Άγχος και κρίσεις πανικού: Έχω έντονο πόνο στο στήθος, ταχυκαρδίες και δύσπνοια. Τι να κάνω;

Υποφέρω τον τελευταίο καιρό από άγχος και παθαίνω κρίσεις πανικού. Ξεκίνησε με πόνους στον αυχένα, το κεφάλι και γενικότερη αδυναμία. Αφού έκανα εξετάσεις αίματος, πήγα σε δυο παθολόγους και με διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι κάτι. Πήγα και σε δυο νευρολόγους και μου είπαν ότι είναι από το άγχος. Έκανα και μια μαγνητική κι ήταν όλα μια χαρά και κάπως χαλάρωσα.


Ωστόσο λίγες μέρες μετά, άρχισαν να με πιάνουν έντονοι πόνοι στο στήθος από τη μεριά της καρδιάς, οι οποίοι αντανακλούν και στην πλάτη και στο χέρι. Έχω ταχυκαρδίες και δύσπνοια, ενώ ο παθολόγος που με εξέτασε είπε ότι δεν έχω αναπνευστικό πρόβλημα. Νιώθω και λίγο παράξενα το στομάχι μου. Θεωρείτε ότι είναι κάτι σοβαρό ή μήπως είναι καιρός να πάω σε ψυχολόγο;


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος Νίκος Βαμβακάρης:


Αγαπητή αναγνώστρια,


Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνετε πιθανότατα, έχετε μία μεγάλη ευαισθησία σε δύο συναισθήματα που έχουν όλοι άνθρωποι: τον φόβο και το άγχος. Είναι σύνηθες κάποιος να παίρνει πολλές γνώμες για τα συμπτώματα τα οποία νιώθει και παρόλο που αντιλαμβάνεται ότι ο φόβος του για τα συμπτώματα είναι υπερβολικός και τα διατηρεί ουσιαστικά, δεν μπορεί ο ίδιος να το διαχειριστεί.


Οι αρνητικές σκέψεις είναι αυτές που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Το άγχος και ο φόβος λοιπόν που προκαλείται απ' αυτές τις αυτόματες σκέψεις τροφοδοτεί συνήθως σενάρια, που φέρνουν την καταστροφή.


Εφόσον λοιπόν έχετε ελέγξει σε ιατρικό επίπεδο τον οργανισμό σας χωρίς να βρεθεί κάτι αξιοσημείωτο, ο κύριος "ένοχος" είναι οι αρνητικές σας σκέψεις, τις οποίες εάν δεν μπορείτε μόνη σας να τις ελέγξετε, θα ήταν χρήσιμο με τη βοήθεια ενός ειδικού να μπορέσετε να τις διαχειριστείτε.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X