Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / 5 ερωτήματα για τον έρπη των γεννητικών οργάνων
5 ερωτήματα για τον έρπη των γεννητικών οργάνων thumbnail

5 ερωτήματα για τον έρπη των γεννητικών οργάνων

 


 


5 πολύ συχνά ερωτήματα που οι ειδικοί καλούνται να απαντήσουν μετά από μια διάγνωση έρπη των γεννητικών οργάνων. 

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται στον άντρα κυρίως στο πέος και στη γυναίκα στο αιδοίο σαν μικρές «φουσκάλες» με υγρόπου βρίσκονται πάνω σε μία κόκκινη «βάση». Οι «φουσκάλες» αυτές μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας μικρές πληγές. Ο ασθενής μπορεί επίσης να έχει αίσθημα καύσου, φαγούρα, τσούξιμο και μούδιασμα. Ο Έρπητας 2 (HSV-2). Εμφανίζεται κυρίως στις πρώτες σεξουαλικές επαφές και παρουσιάζει συμπτώματα μόνο στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.


1.Αν συνεχίσω να κάνω σεξ, θα κολλήσω τον σύντροφό μου;


 


Είναι πολύ πιθανό. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο για τον σύντροφό σας, μόνο αν κάνετε σεξ όταν δεν έχετε συμπτώματα. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και χωρίς εμφανή συμπτώματα (τα πιο συνηθισμένα είναι οι πληγές και τα εξανθήματα στο δέρμα). Ο συνιστώμενος τρόπος προφύλαξης είναι το προφυλακτικό.


 


2. Μπορώ να απαλλαγώ οριστικά από τον έρπη των γεννητικών οργάνων;


 


Δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα τον γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν όμως φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική διαχείρηση της κατάστασης. Μονάχα ο γιατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τις επιλογές θεραπείας που υπάρχουν.


 


3.Πόσο σοβαρός είναι ο έρπης των γεννητικών οργάνων;


 


Ο έρπης τον γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι επώδυνος και ενοχλητικός αλλά δεν θεωρείται απειλητικός για τη ζωή. Μπορεί ωστόσο να αυξήσει τον κίνδυνο της μόλυνσης από HIV. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να μεταδόσει τον έρπητα των γεννητικών οργάνων στο μωρό της- τουλάχιστον το 30% των εγκύων που μολύνθηκαν δίνουν τον ιό στα μωρά τους- Είναι ένα σοβαρό ζήτημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όσο πιο κοντά στη γέννα μολυνθεί η γυναίκα τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο κίνδυνος.  Για τις μητέρες που μολύνθηκαν πολύ πριν τη γέννα ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλότερος.


 


4. Είναι πάντα εμφανή τα συμπτώματα; 


 


Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του ιού του έρπητα που έχετε. Αν κάποιος μολυνθεί με τον ιό του απλού έρπητα-1(HSV-1) έχει λιγότερο συχνά και έντονα συμπτώματα από κάποιον που έχει μολυνθεί με τον ιό του απλού έρπητα-2(HSV-2). Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα και πολλές φορές δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί.


 


5.Θα πρέπει να πω στο σύντροφό μου ότι έχω έρπητα των γεννητικών οργάνων;


 


Θα πρέπει να ενημερώσετε οποιοδήποτε σεξουαλικό σας σύντροφο ότι έχετε έρπητα των γεννητικών οργάνων. Είναι σημαντικό να μάθετε όλα όσα μπορείτε για την κατάστασή σας και μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες. Πες στο σύντροφό σου ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να κολλήσει αλλά υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος με τη χρήση προφυλακτικού. Θα μπορέσετε έτσι να βοηθήσετε τη σχέση σας σε μακροπρόθεσμη βάση. Ο σύντροφός σας θα εκτιμήσει την ειλικρίνειά σας φροντίστε να μην τον πανικοβάλετε και να είστε ήρεμοι όταν ξεκινήσετε τη συζήτηση.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X