Αρχική / Ψυχολογία / Ψυχαναγκασμός / "Η γυναίκα μου είναι μανιακή με την καθαριότητα"
"Η γυναίκα μου είναι μανιακή με την καθαριότητα" thumbnail

"Η γυναίκα μου είναι μανιακή με την καθαριότητα"


Αναγνώστης μας διηγείται ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει:

"Η μανία με την καθαριότητα στο σπίτι"

Έχω δύο κόρες  ηλικίας 18 και 13 ετών. Η διαβίωση στο σπίτι είναι πραγματική κόλαση και η μικρότερη κόρη σκέφτεται ακόμη και να φύγει από κοντά μας! Παρότι όλοι βοηθάμε στις δουλειές του σπιτιού και όχι μόνο, η μητέρα τους μας αντιμετωπίζει σαν σκουπίδια. Επισημαίνω ότι είναι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και όσες αναφορές κι αν κάνουμε για ανθρώπινη συμπεριφορά δεν μας ακούει. Οι συνεχείς καβγάδες δεν οδήγησαν πουθενά, αντιθέτως όξυναν το πρόβλημα. Έχει αλλοτριωθεί τόσο πολύ από την καθαριότητα, που γυρίζει όλο το σπίτι ψάχνοντας αιτίες και αφορμές για παρατηρήσεις και φασαρία! Σαββατοκύριακα δεν γνωρίζουμε, διότι είναι αφιερωμένα στην καθαριότητα, αλλά και διότι όποιος εργάζεται δεν έχει την πολυτέλεια της ξεκούρασης και το σπίτι του να βρωμάει!


 

 


Είμαστε και οι δύο δημ. υπαλ/λοι και δόξα τω Θεό, δουλειά έχουμε προς το παρόν! Όμως αυτό δεν την ηρεμεί και δεν θέλει να δει τα δράματα των συνανθρώπων μας ακόμη και στο φιλικό και στο συγγενικό μας περιβάλλον! Ίσως έχει να κάνει και με το άγχος της απόλυσης, μετά από τα τόσα που γράφονται για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, ίσως και με την εμμηνόπαυση (είναι 53 ετών). Όμως και επ΄αυτού δεν βοηθάει τον εαυτόν της. Πήγε σε νευρολόγο και της έδωσε φάρμακα, που δεν τα παίρνει, γιατί λέει δεν είναι τρελή. Υπάρχουν στιγμές όταν ηρεμεί, κατάκοπη πλέον από το "κυνήγι των μαγισσών", όπως της λέμε, που παραδέχεται ότι είναι δυστυχισμένη, διότι σε αντίθεση με την μικρότερη αδελφή της, μεγάλωσε σε κλίμα τρόμου από τη μητέρα της (δουλειές, καθαριότητα, νοικοκυριό και τίποτε άλλο). Δυστυχώς, δεν κάνει κάτι για να λυτρωθεί, ούτε δέχεται και τη δική μας συνδρομή. Φοβάται ότι θα μείνουμε στο δρόμο, χωρίς λεφτά, τα παιδιά μας θα πεινάσουν και δεν θα μπορέσουν να σπουδάσουν και σκέφτεται ό,τι το πιο τραγικό θα μπορούσε να μας συμβεί! και δεν σκέφτεται τα λόγια του Χριστού μας "άσε το αύριο να φροντίσει για τον εαυτόν του". Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνουμε! Φοβάμαι μη χάσω τα παιδιά μου και δεν ξέρω κι εγώ τι θα κάνω στη συνέχεια! Σας ευχαριστώ και περιμένω εναγωνίως την απάντησή σας.

 


 

 


Αγαπητέ αναγνώστη. Απευθύναμε τον προβληματισμό σας στον συνεργάτη μας, Ψυχίατρο κύριο Γεώργιο Φλώρο. Ελπίζουμε οι πληροφορίες που σας δίνει να είναι κατατοπιστικές.

  


 

 


Νομίζω ότι το προσεγγίζετε σωστά, σε καταστάσεις όπου υπάρχει αίσθηση απώλειας ελέγχου της κατάστασης, όπου η ζωή μας φαίνεται να ελέγχεται από εξωγενείς παράγοντες, άτομα με εγγενή τάση υπερελέγχου βιώνουν ένα μεγάλο άγχος που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούν. Τότε είναι δυνατό να εμφανιστούν καταναγκαστικές συμπεριφορές, όπως είναι π.χ η ακατάπαυστη εμμονή με τη καθαριότητα, είτε του περιβάλλοντος είτε του σώματος. Μέσα από αυτές τις καταναγκαστικές συμπεριφορές προσπαθεί το άτομο να αποκομίσει μία αίσθηση ότι κάτι τουλάχιστο περνάει από το χέρι του, κάτι ελέγχει, και έτσι να ρυθμίσει το άγχος του.

 


 

 


Τώρα προφανώς δεν μπορεί να μπει διάγνωση χωρίς να εξεταστεί το συγκεκριμένο άτομο, όμως η σύζυγος σας δυνητικά θα ωφεληθεί από συνεδρίες ψυχοθεραπείας με στόχο την λεκτικοποίηση του πως αισθάνεται, την εκμάθηση τεχνικών αυτοελέγχου και χαλάρωσης, ούτως ώστε να μειώσει τους καταναγκασμούς και να ρυθμίζει το άγχος της εναλλακτικά. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιταχύνει δραματικά τη πρόοδο, όμως είναι δύσκολο να πειστούν σε τέτοιες περιπτώσεις τα άτομα να τη δεχθούν, χρειάζεται τυπικά μία σχέση εμπιστοσύνης με το θεραπευτή και έπειτα να μπει στο παιχνίδι και αυτή η επιλογή. Θα βοηθήσει αν προτάξετε την ανάγκη να κάνει μία τέτοια προσπάθεια όχι επειδή εσείς δεν αντέχετε τις συμπεριφορές της αυτές (καθώς για αυτήν δεν αποτελούν πρόβλημα) αλλά επειδή καταλαβαίνετε πόσο η ίδια ταλαιπωρείται και χρειάζεται κάποιον τρόπο να βρει τον αυτοέλεγχο της.

 


 

 


Γιώργος Φλώρος

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X