Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Πώς να ηρεμείτε τον/ την σύντροφό σας όταν έχει νεύρα
Πώς να ηρεμείτε τον/ την σύντροφό σας όταν έχει νεύρα  thumbnail

Πώς να ηρεμείτε τον/ την σύντροφό σας όταν έχει νεύρα

Αντιμετωπίζοντας πολύ οξύθυμους ασθενείς οι θεραπευτές έχουμε ανακαλύψει τρόπους καταπολέμησης του θυμού τους που είναι επίσης χρήσιμοι στους συζυγικούς καβγάδες. Σήμερα θα σας δείξω μια από αυτές τις τεχνικές  που έχει αποδειχθεί ως εξαιρετικά αποτελεσματική.


Γράφει ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Άαρον Μπεκ. Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής, Γρηγόρης Σίμος.Οι περισσότερες μέθοδοι συνίστανται στην προσπάθειά σας να μειώσετε τον κίνδυνο θυμού του/ της συντρόφου σας τονίζοντας το γεγονός ότι σας παρεμποδίζει στην κατανόηση και επίλυση του προβλήματος. Ακολουθεί ένα παράδειγμα από δυο ασθενείς μου. Η σύζυγος είχε εκπαιδευτεί στο να αντιμετωπιζει της εκρήξεις θυμού του άνδρα της.


Γιάννης (με θυμωμένο και απειλητικό ύφος): Βαρέθηκα πια. Ποτέ δεν κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις και δεν μπορώ να βασιστώ πάνω σου σε τίποτα πια..


Μαίρη (ψύχραιμη, προσφέρει μια ήρεμη πρόταση) Το ξέρω πως είσαι θυμωμένος αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο καθώς το μόνο που κάνεις είναι να φωνάζεις. Γιατί δεν καθόμαστε να συζητήσουμε λίγο;


Γιάννης: Το μόνο που κάνουμε είναι να συζητάμε. Μόνο συζήτηση θες. Όλο λόγια και καθόλου πράξεις.


Μαίρη: Κοίτα θέλω πραγματικά να ξέρω τι σε ενοχλεί αλλά δεν μπορώ να σε ακούω να μου φωνάζεις. Γιατί δεν κάθεσαι να μιλήσουμε;


Γιάννης: Δε φωνάζω απλά θέλω να σε συνεφέρω λίγο.


Μαίρη: Είμαι πρόθυμη να συζητήσουμε. Γιατί δε σταματάς να ουριάζεις ώστε να καθίσουμε να μιλήσουμε;


Γιάννης: Δεν μπορώ να καταπνίγω τα συναισθήματά μου.


Μαίρη: Τότε ας μιλήσουμε γι αυτό αργότερα όταν δεν θα είσαι θυμωμένος. Θα ήθελα το τακτοποιήσουμε τώρα αλλά δεν αντέχω τις φωνές.


Γιάννης: Θα μιλήσουμε τώρα!


Μαίρη: Τότε σε παρακαλώ κάτσε κάτω και σταμάτα να φωνάζεις.


Γιάννης: Εντάξει. Κάθομαι και δε φωνάζω. Τώρα πες μου. Γιατί δεν υπαρχουν καθαρά πουκάμισα στο συρτάρι; Ήξερες πως έχω ραντεβού και χρειάζομαι ένα καθαρό πουκάμισο σήμερα…


Στην περίπτωση αυτή η Μαίρη ήταν αρκετά διεκδικητική όχι υποχωρητική ή εχθρική. Έβαλε τα δυνατά της αναζητώντας μια λύση στο πρόβλημα και αρνήθηκε να εμπλακεί σε κατηγορίες και επιθέσεις. Εφόσον εκείνη είχε τον έλεγχο των πραγμάτων μπορούσε να πετύχει τον στόχο της. Όταν τελειοποίησε αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης του θυμού του άνδρα της ένιωσε λιγότερο ευάλωτη. Τελικά μέσα από την επίλυση του προβλήματος μπόρεσε να μειώσει και τη συχνότητα και την ένταση των εκρήξεων του Γιάννη.


Αν και ο ένας σύζυγος μπορεί να φαίνεται ότι ελέγχει την κατάσταση με φωνές και κατηγόριες ο άλλος μπορεί να την επηρεάσει πιο αποτελεσματικά με την επιμονή και την  ηρεμία του. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X