Αρχική / Παιδί / Όταν το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο
Όταν το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο thumbnail

Όταν το παιδί δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο σχολείο

Aναγνώστρια ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας:


Kαλημερα σας έχω ένα μικρό στην Πρώτη Δημοτικού και η εκπαιδευτικός του μου είπε αυτό που ήδη ήξερα το παιδί δεν συγκεντρώνεται την ώρα του μαθήματος και γενικά υποφέρει απο ελλειμματική προσοχή. Ιδιαίτερο πρόβλημα με τις επιδόσεις του μέχρι τώρα δεν έχει γιατί ούτως η άλλως ήταν δουλεμένο αλλά φοβάμαι ότι στην πορεία θα υπάρξει θέμα. Αργεί πάρα πολύ να εκτελέσει τις εντολές της κυρίας στην τάξη προς εργασία γιατί απλά δεν τις ακούει όταν τις δίνει η τις ακούει αλλά δεν συγκεντρώνεται ώστε άμεσα να τις εκτελέσει. Μπορείτε να με συμβουλεύσετε σχετικά με το τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση και σε τι βαθμό μπορώ; Υπάρχει γιατρειά σ αυτό το πρόβλημα; Eυχαριστώ. 


Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχοθεραπευτής κύριος Δημήτρης ΚατσαρόςΗ ελλειμματική προσοχή είναι μια κατάσταση που συμβαίνει σε κάποια παιδιά και χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Η φροντίδα όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώθουν μειονεκτικά ή σαν να είναι κάτι λιγότερο σε σύγκριση με τα άλλα παιδάκια. Απλά αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους δώσουμε λίγο χρόνο. Η προσοχή του παιδιού σε αυτές τις περιπτώσεις αποσπάται πολύ εύκολα οπότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να ακολουθήσει τις οδηγίες της δασκάλας και δεν το κάνει επίτηδες, επειδή δεν έχει διάθεση ή επειδή αψηφά τις οδηγίες των μεγαλύτερων.


Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να χάνουν την υπομονή τους και να γίνονται πολύ πιεστικοί. Νμίζουν ότι τα παιδιά δεν ακούν και δεν πειθαρχούν. Αλλά πρέπει να δώσουν χρόνο στο παιδί, να δείξουν υπομονή. Και το πιο σημαντικό: Να επιβραβεύουν το παιδί ακόμα και όταν καθυστερεί. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι το παιδί για οτιδήποτε καταφέρνει, έχει προσπαθήσει πολύ. Ακόμα και όταν καθυστερεί έχει καταβάλλει κόπο και εμείς οφείλουμε να επιβραβεύσουμε το επίτευγμά του. Μάζεψε με κόπο την προσοχή του και έκανε κάτι. Πρέπει να του το αναγνωρίζουμε. Ποτέ μη λέτε στο παιδί, «γρήγορα, πρέπει να τελειώσεις». Όταν αγχώνουμε το παιδί σε αυτή την ηλικία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συγκεντρωθεί μελλοντικά. Είναι σημαντικό να υπάρχει και η βοήθεια ενός ειδικού παιδοψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου που θα βοηθήσει το παιδί να διεκπεραιώνει τις δουλειές του σε ικανοποιητικό χρόνο και γιατί όχι, σταδιακά στον χρόνο και που τα άλλα παιδιά μπορούν. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X