Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Μπορεί η δίαιτα να κάνει κακό στο σεξ;
Μπορεί η δίαιτα να κάνει κακό στο σεξ; thumbnail

Μπορεί η δίαιτα να κάνει κακό στο σεξ;

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η απώλεια βάρους του ενός εκ των δύο συντρόφων μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε μια ερωτική σχέση, οι οποίες όμως δεν είναι πάντα θετικές. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας βρήκαν ότι όταν ο ένας σύντροφος αδυνατίζει, η σχέση μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επηρεαστεί αρνητικά.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


 


Στη μελέτη συμμετείχαν 21 ζευγάρια στα οποία ο ένας εκ των δύο συντρόφων είχε χάσει κατά μέσο όρο 27 κιλά μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, ή και πιο σύντομα. Σύμφωνα με το βασικό εύρημα, η απώλεια βάρους άλλαζε τις σχέσεις προς το καλύτερο. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί ο ένας σύντροφος παρακινεί τον άλλο να χάσει βάρος, είτε γιατί ο ένας υποστηρίζει τον άλλο στην προσπάθεια του.


Δυστυχώς όμως, δεν ήταν αυτό το μόνο εύρημα. Υπήρχε και αυτό που η συγγραφέας της μελέτης ονομάζει «τη σκοτεινή πλευρά της απώλειας βάρους». Κάποια άτομα έβλεπαν τον, τη σύντροφο τους να αποκτά μια πιο κομψή σιλουέτα και αισθανόντουσαν ζήλια, ή απειλή. Κάποια άλλα τα οποία δεν είχαν πρόβλημα βάρους δεν χαίρονταν, γιατί ένιωθαν ότι κατά κάποιο τρόπο είχαν χάσει το «ρόλο» του υγιούς συντρόφου της σχέσης. Άλλοι πάλι αιφνιδιάστηκαν από τον ξαφνικά υγιή σύντροφο ο οποίος έχανε βάρος και τους παρακινούσε να τον ακολουθήσουν.


Οι συμμετέχοντες ήταν από 20 έως 61 ετών με μέση ηλικία τα 38 έτη. Οι σύντροφοι απάντησαν ο καθένας ξεχωριστά μια σειρά ερωτήσεων μετά την απώλεια βάρους του ενός εκ των δύο. Η απώλεια βάρους έγινε με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένων τη δίαιτα, την άσκηση και το βαριατρικό χειρουργείο και οι απαντήσεις δόθηκαν διαδικτυακά.


Σε όλα τα ζευγάρια και οι δύο σύντροφοι ανέφεραν ότι η απώλεια βάρους επηρέασε τη σχέση τους. Στην καλύτερη περίπτωση βρέθηκε πως και οι δύο ενστερνίστηκαν την ιδέα ενός υγιεινού τρόπου ζωής και υποστήριζαν ο ένας το άλλον στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Παράλληλα, ανέφεραν ότι οι αλληλεπιδράσεις τους ήταν πιο θετικές κι ένιωθαν μεγαλύτερη εγγύτητα και οικειότητα τόσο σε φυσικό, όσο και  σε συναισθηματικό επίπεδο.


Όταν όμως ο σύντροφος που δεν έχασε βάρος δεν υποστήριζε, ή ακόμα και αντιστεκόταν στις αλλαγές που υπήρχαν στο ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής και φυσικής άσκησης, οι επιδράσεις τους ήταν αρνητικές.


Επίσης αυτοί που έχαναν βάρος, συχνά αναδεικνύονταν ως παράδειγμα προς μίμηση, γεγονός που τους έδωσε το ερέθισμα να κινητοποιήσουν τους συντρόφους τους να κάνουν το ίδιο. Μια γυναίκα για παράδειγμα που έχασε 15 κιλά και απέκτησε πολύ καλή εμφάνιση, άρχισε να παρακινεί τον άνδρα της, ο οποίος είχε πάρει κάποιο βάρος να κάνει το ίδιο, γιατί ένιωθε ότι αυτός δεν προσπαθούσε αρκετά, έτσι ώστε να διατηρηθούν και οι δύο ελκυστικοί, ό ένας στα μάτια του άλλου.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε μία σχέση οι σύντροφοι συγκρίνουν ο καθένας το σώμα του με αυτό του άλλου, με αποτέλεσμα όταν ο ένας χάνει βάρος, αυτό να έχει άμεσο αντίκτυπο στον άλλο. Εάν για παράδειγμα, ένας άνδρας χάσει βάρος, ενώ η γυναίκα του έχει περιττά κιλά, είναι πολύ πιθανό αυτό να την κάνει να νιώσει ανεπαρκής.


Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, εάν κάποιος επιθυμεί να χάσει βάρος να μιλήσει εγκαίρως στο/στη σύντροφό του,  έτσι ώστε να μην τον αποκλείσει από την προσπάθεια. Ακόμα και εάν επιλέξει να μη χάσει και ο ίδιος βάρος, μπορεί να υποστηρίξει την προσπάθεια του αγαπημένου του προσώπου.


Για ακόμα μια φορά λοιπόν, η επικοινωνία είναι το κλειδί. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα ζευγάρια να θέσουν την απώλεια βάρους ως στόχο μιας ομαδικής προσπάθειας. Σχεδόν όλοι άλλωστε, μπορούν να βελτιώσουν, έστω και λίγο, τις διατροφικές τους συνήθειες και τα επίπεδα συστηματικής φυσικής δραστηριότητας.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X