Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι σχέση έχουν τα δελτία ειδήσεων με τη σεξουαλική εκμετάλλευση;
Τι σχέση έχουν τα δελτία ειδήσεων με τη σεξουαλική εκμετάλλευση;  thumbnail

Τι σχέση έχουν τα δελτία ειδήσεων με τη σεξουαλική εκμετάλλευση;

Η σεξουαλική εκμετάλλευση ενισχύεται από τα media


Μια πρόσφατη πανεπιστημιακή μελέτη αποκαλύπτει ότι τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών ειδήσεων, σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση των νέων στον Καναδά, διαιωνίζουν στερεότυπα, τα οποία κάθε άλλο παρά βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάστασης.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


 


Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό υποστηρίζει ότι τα ρεπορτάζ επικεντρώνονται μόνο στους δράστες, χωρίς να προβάλουν  την πολυπλοκότητα των θυμάτων, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν όρους που νομιμοποιούν την παράνομη πράξη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης που πλήττει τους νέους.


Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι όροι που συχνά χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν την εκμετάλλευση είναι η «επιχείρηση», ή το «εμπόριο», ενώ συνήθως οι δράστες αναφέρονται ως πελάτες. Φυσικά αυτή η επιλογή των λέξεων έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται τους νέους αυτούς ανθρώπους και την κατάσταση τους.


Οι ερευνητές εξέτασαν 835 άρθρα και τα σύγκριναν με την ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία, σχετικά με τη σεξουαλική εκμετάλλευση των νέων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο καναδικός τύπος αποδίδει ένα συγκεκριμένο προφίλ στη σεξουαλική εκμετάλλευση  με τυπική εικόνα αυτή των κοριτσιών στο τέλος της εφηβείας να στέκονται στις γωνίες των δρόμων. Τα ερευνητικά ευρήματα όμως, δείχνουν ότι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι τόσο τα αγόρια, όσος και τα κορίτσια.


Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί εάν ένα νέο άτομο δέχεται σεξουαλική εκμετάλλευση , αλλά γνωρίζει από τα media ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση έχει μια συγκεκριμένη στερεοτυπική μορφή, είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να αναγνωρίσει τι του συμβαίνει.


Ο συγγραφέας της μελέτης μάλιστα, πιστεύει ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι ερευνητές μπορούν να βοηθήσουν συμβουλευτικά, ώστε να αναφέρονται με ακρίβεια  τα περιστατικά σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Τονίζει όμως, παράλληλα, την ευθύνη που έχουν οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι να αποφεύγουν τα στερεότυπα. Συστήνει επίσης στους ρεπόρτερ να αναπαριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εμπειρίες των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X