Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Bία στις ερωτικές σχέσεις: Γιατί;
Bία στις ερωτικές σχέσεις: Γιατί;  thumbnail

Bία στις ερωτικές σχέσεις: Γιατί;

Ενδοοικογενειακή βία και βία στις σχέσεις


Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, βρήκε ότι οι νέες γυναίκες που είχαν υπάρξει θύματα ενδοοικογενειακής βίας στο παρελθόν ήταν πιο πιθανό να δεχτούν βίαιη συμπεριφορά από τους συντρόφους τους.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


 


Η συγγραφέας της μελέτης μάλιστα, τονίζει ότι οι προσπάθειες πρόληψης της βίας στις ερωτικές σχέσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν συζητήσεις σχετικά με το τι συνέβαινε, ή συμβαίνει ακόμα στο σπίτι του θύματος. Μπορεί λοιπόν, οι ειδικοί να επικεντρώνεται στην πρόληψη της βίας στις σχέσεις των μαθητών λυκείου, αλλά το να μιλήσει  κανείς για τις συγκρούσεις με τον σύντροφο του, ενώ παρόμοιου τύπου συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στο οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για αυτές, δεν έχει εν τέλει καμία σημασία.


Ιδιαίτερα επικίνδυνο μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το ενδεχόμενο το νέο άτομο που είναι αποδέκτης βίας μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, να την εκλαμβάνει ως μια φυσιολογική συνιστώσα της ζωής.


Στη μελέτη συμμετείχαν 180 μαθήτριες λυκείου που κατοικούσαν σε μια φτωχή κοινότητα του Σικάγο. Τα ευρήματα δείχνουν ότι:


• Το 85% των συμμετεχουσών ήταν αυτόπτες μάρτυρες ενδοοικογενειακής βίας, εκ των οποίων το 49% ανέφερε τον τραυματισμό ενός ενήλικα, ως αποτέλεσμα της κακοποίησης.


•  Το 72% είχε κακοποιηθεί σωματικά


•  Το 29% είχε δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση


Η βία στις σχέσεις βρέθηκε να σχετίζεται σημαντικά με τους προαναφερόμενους τύπους ενδοοικογενειακής βίας. Οι ακραίες μορφές ενδοοικογενειακής βίας συνδέθηκαν επίσης με την έκθεση των νεαρών κοριτσιών στην πορνεία. Η εκτίμηση της έκθεσης στην πορνεία περιελάμβανε την ερώτηση των ερευνητών, σχετικά με το εάν θα αντάλλασαν τα κορίτσια τη σεξουαλική πράξη για χρίσματα, χωρίς να διευκρινίζεται εάν όντως είχαν προχωρήσει στην πράξη.


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X