Αρχική / Σεξ / Πόνος στη διάρκεια του σεξ. Τι μπορεί να κρύβει;
Πόνος στη διάρκεια του σεξ. Τι μπορεί να κρύβει; thumbnail

Πόνος στη διάρκεια του σεξ. Τι μπορεί να κρύβει;

 


Η δυσπαρεύνια, είναι μια κατάσταση κατά την οποία το άτομο βιώνει επίμονο πόνο πριν, κατά τη διάρκεια, ή και μετά τη σεξουαλική επαφή, ο οποίος πολλές φορές συνοδεύεται και από κολπικό σπασμό.  Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως στα γεννητικά όργανα των γυναικών και σε κάποιες περιπτώσεις εκφράζεται  απλά και μόνο με  τη σκέψη της ερωτικής επαφής. Ο πόνος αυτός συνιστά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που κρατάει τη γυναίκα που υποφέρει, μακριά από μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.


 


Γράφει η Αλεξάνδρα Γυφτοπούλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια,


επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών


www.andrologia.gr
Δυστυχώς μέχρι στιγμής πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη δυσπαρεύνια  και η ερευνητική διαδικασία δυσκολεύεται να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Δε γνωρίζουμε δηλαδή με ακρίβεια και βεβαιότητα τους αιτιολογικούς παράγοντες της δυσπαρεύνιας, ενώ συχνά  η επώδυνη σεξουαλική επαφή συγχέεται με διάφορες νοσολογικές οντότητες και αποδίδεται σε ποικίλες αιτίες.


Παράλληλα, οι ερευνητές έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στους οργανικούς παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με τη δυσπαρεύνια , ενώ δεν έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους ψυχολογικούς.  Έχουν δηλαδή διερευνηθεί περισσότερο οι πιθανές νευροχημικές επιδράσεις, ή οι φλεγμονές  που επηρεάζουν την ευαισθησία της περιοχής και λιγότερο οι ψυχολογικές παράμετροι που μπορεί να συντηρούν, ή να επιδεινώνουν την κατάσταση της επώδυνης σεξουαλικής επαφής.  


Ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις με τις οποίες μια γυναίκα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη. Η κολπίτιδα και η τραχηλίτιδα για παράδειγμα, δυο πολύ συχνές φλεγμονές, μπορεί  να προκαλέσουν δυσφορία κατά την επαφή και να φέρουν σαν αποτέλεσμα την αραίωση των επαφών. Στη συνέχεια ενδέχεται η ερωτική επιθυμία της γυναίκας να μειωθεί, ενώ ο φόβος του πόνου και το άγχος ικανοποίησης του συντρόφου συχνά επιδεινώνουν τη δυσφορία κατά την επαφή. Στο παράδειγμα αυτό λοιπόν μια οργανική αιτία προκαλεί τον πόνο σε ένα πρώτο χρόνο, αλλά για την εμφάνιση της  σεξουαλικής δυσλειτουργίας, συνεργούν παράγοντες κυρίως ψυχολογικοί.


Ο πόνος άλλωστε, είναι μια πολυπαραγοντική εμπειρία και η αντιμετώπιση του πρέπει να απευθύνεται σε όλες του τις διαστάσεις. Όταν για παράδειγμα μάλιστα μιλάμε για πόνο κατά την σεξουαλική επαφή, υπάρχει ήδη η διάσταση της σεξουαλικής σχέσης. Ο σύντροφος παίζει και αυτός το ρόλο του τόσο στη συντήρηση της δυσπαρεύνιας όσο και στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της .


Η κλινική πρακτική αναδεικνύει πόσο απαραίτητη είναι η διενέργεια συγκριτικών μελετών που θα καθορίσουν τους παράγοντες που σχετίζονται με την επώδυνη σεξουαλική επαφή και θα διασαφηνίσουν την μεταξύ τους αλληλεπίδρασή.


Είναι πλέον κατανοητό ότι η αντιμετώπιση της δυσπαρεύνιας είναι  εύστοχη και αποτελεσματική μόνο υπό το καθεστώς μιας προσέγγισης ολιστικής  που δεν τεμαχίζει τη γυναικεία σεξουαλικότητα.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X