Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Θα κάνατε ποτέ ελεύθερη σχέση; Τα υπέρ και τα κατά
Θα κάνατε ποτέ ελεύθερη σχέση; Τα υπέρ και τα κατά  thumbnail

Θα κάνατε ποτέ ελεύθερη σχέση; Τα υπέρ και τα κατά

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Μιλώντας με φίλους κυρίως αλλά κάποιες φορές και με κοπέλες ακούω όλο και περισσότερο για ελεύθερη σχέση. Το ερώτημα που θέτω συνήθως στις συζητήσεις είναι γιατί ελεύθερη και όχι κανονική σχέση. Ποιοι είναι οι λόγοι που επιλέγει κανείς; Κυρίως ρωτώ για τις γυναίκες, για τους άνδρες μπορώ να καταλάβω ότι θέλουν κυρίως το σεξ αλλά οι άνδρες; 


Η συνεργάτιδά μας Ξένια Ταραβίρα γράφει… 


 


Ολοένα και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες τα τελευταία χρόνια έχουν την εμπειρία μιας ελεύθερης σχέσης και σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν να την προτιμούν από μια σταθερή σχέση. Έχουμε δει ακόμα και φίλους που αισθάνονται ερωτική έλξη αλλά επιθυμούν παράλληλα να διατηρήσουν τη φιλία τους να προχωρούν σ’αυτό το βήμα. Ωστόσο, πολύ μικρό ποσοστό πιστεύει ότι μπορεί να είναι λειτουργική και επιτυχημένη μια τέτοια σχέση.


Τι σημαίνει όμως ελεύθερη σχέση; Συνήθως πρόκειται για ένα είδος σχέσης που βασίζεται κυρίως στη σεξουαλική έλξη και επαφή χωρίς να δεσμεύει τις δύο πλευρές ως προς την αποκλειστικότητα των συντρόφων. Κρατάει δηλαδή το πιο ξέγνοιαστο κομμάτι μιας σχέσης που είναι η ερωτική επαφή και η διασκέδαση αλλά αποκλείει οποιαδήποτε πλευρά σχετική με τις «υποχρεώσεις» που συνεπάγεται μια μόνιμη ερωτική σχέση. Αυτό που χαρακτηρίζει μια τέτοια σχέση είναι η ελευθερία και η ειλικρίνεια.


Ποιοι είναι οι λόγοι που επιλέγει κάποιος μια ελεύθερη σχέση;


Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν συχνά στη λύση της ελεύθερης σχέσης όταν έχουν βγει πρόσφατα από μια σταθερή σχέση. Είτε ήταν επιλογή τους ο χωρισμός είτε όχι, σπάνια υπάρχει η διάθεση και τα ψυχικά και συναισθηματικά αποθέματα να δημιουργήσουν σύντομα μια καινούρια σχέση. Έτσι, η ελεύθερη σχέση έχει το
πλεονέκτημα του να έχουμε έναν άνθρωπο αρκετά κοντά μας αλλά όχι στο βαθμό που να μας δημιουργεί διαφόρων τύπων δεσμεύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι λίγα τα άτομα που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις σχέσεις και δυσκολεύονται να δεθούν ή να επενδύσουν συναισθηματικά σε ένα πιθανό καινούριο σύντροφο με το φόβο άλλης μιας μη επιτυχημένης σχέσης ή ότι θα πληγωθούν.


Οι τραυματικές μας εμπειρίες από παλαιότερες σχέσεις ή απλά η αίσθηση ότι δε νιώθουμε έτοιμοι να χάσουμε τα προνόμια της εργένικης ζωής, οδηγούν στο λεγόμενο φόβο της δέσμευσης, άλλος ένας λόγος για τον οποίο αρκετοί προτιμούν να μπουν σε μια λιγότερο απαιτητική σχέση, με μεγαλύτερη ελευθερία και ανεξαρτησία. Συχνά, ο τρόπος ζωής μας έχει τέτοιους ρυθμούς που δεν μας επιτρέπει να ανταπεξέλθουμε όπως επιθυμούμε σε μια πιο σταθερή σχέση, επιλέγοντας ένα «μέσο» δρόμο του να μην είμαστε απόλυτα μόνοι αλλά να υπάρχει στη ζωή μας ένας άνθρωπος υπό τις συνθήκες που μπορούμε να λειτουργήσουμε.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X