Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Όταν οι έφηβοι κρύβουν πράγματα για το σεξ…
Όταν οι έφηβοι κρύβουν πράγματα για το σεξ... thumbnail

Όταν οι έφηβοι κρύβουν πράγματα για το σεξ…

Το 1/3 των εφήβων δε συζητά για τη σεξουαλικότητα με τους ειδικούς


Είναι πέρα για πέρα κατανοητή η δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποιοι έφηβοι, όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουν στον ιατρό τους, σχετικά με την σεξουαλική τους υγεία. Μια νέα μελέτη, μάλιστα, αναδεικνύει πως το 1/3 των εφήβων που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ιατρό τους, δε συζητούν τίποτα σχετικό με τη σεξουαλικότητα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να παρέχουν περισσότερη εκπαίδευση και καθοδήγηση στον τομέα αυτό.


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΣύμφωνα με το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, υπάρχουν σχεδόν 20 εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο , τα μισά εκ των οποίων πλήττουν άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας. Οι ιατροί θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντική βοήθεια στην προαγωγή της σεξουαλικής υγείας στους έφηβους ασθενείς, μέσω της συζήτησης για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και την πρόληψη των μη προγραμματισμένων κυήσεων. Πολύ σημαντική είναι επίσης, η παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης, αναφορικά με τα ζητήματα αυτά.


Για να βρουν πόση ώρα διαρκεί η συζήτηση για τη σεξουαλικότητα ανάμεσα στους ιατρούς και τους ασθενείς, οι ερευνητές μαγνητοφώνησαν τις συζητήσεις ανάμεσα σε 253 εφήβους και 49 ιατρούς σε 11 κλινικές της βόρειας Καρολίνας και απομόνωσαν το τμήμα της συζήτησης που ήταν σχετικό με τα σεξουαλικά ζητήματα. Αυτό καθορίστηκε ως οποιαδήποτε συζήτηση, ή σχόλιο σχετιζόταν με τη σεξουαλική δραστηριότητα, τη σεξουαλικότητα, τη σεξουαλική σχέση, ή τη σεξουαλική ταυτότητα.


Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο 65% περίπου όλων των επισκέψεων αναφέρθηκε κάτι που είχε σεξουαλικό περιεχόμενο. Στο 30% των επισκέψεων αυτών, η σχετική αναφορά είχε διάρκεια από 1μεχρι 35 δευτερόλεπτα, ενώ το 35% κράτησε από 36 δευτερόλεπτα και πάνω.


Παράλληλα, βρέθηκε πως οι σεξουαλικές συζητήσεις ήταν πιο συχνές στις γυναίκες ασθενείς , καθώς και στην ομάδα των μεγαλύτερων σε ηλικία έφηβων, αφροαμερικανικής καταγωγής. Επίσης, ήταν πιο πιθανό οι συζητήσεις αυτές να πραγματοποιηθούν όταν υπήρχε ξεκάθαρη επισήμανση του απορρήτου, καθώς και στις ιατρικές επισκέψεις μεγαλύτερης διάρκειας. Σε όλες τις συζητήσεις οι ιατροί ήταν αυτοί που έθεταν τα σεξουαλικά ζητήματα πρώτοι, αλλά δεν επιχειρούσαν να διατηρήσουν τη σχετική συζήτηση με τους ασθενείς. Οι ερευνητές τονίζουν πως είναι πολύ σημαντικό ο επαγγελματίας υγείας να ανοίξει τη συζήτηση περί σεξουαλικότητας, έτσι ώστε να δώσει στον έφηβο το μήνυμα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει για αυτή.


Πολύ συχνά, οι ιατροί χάνουν ευκαιρίες να ενημερώσουν, να συμβουλέψουν και να καθοδηγήσουν στους ασθενείς τους, σχετικά με την υγιή σεξουαλική συμπεριφορά και τη σημασία της πρόληψης των ΣΜΝ και των μη προγραμματισμένων κυήσεων. Η απόσταση, μάλιστα, που υπάρχει ανάμεσα στους ιατρούς και τους ασθενείς είναι σημαντικό να μειωθεί, γιατί μπορεί, εκτός των άλλων, να έχει επιπτώσεις στα προγράμματα παρέμβασης και προαγωγής της υγείας.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X