Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / Αναπνέω με δυσκολία και όταν τρώω νομίζω ότι θα πνιγώ. Μπορεί να φταίει το άγχος;
Αναπνέω με δυσκολία και όταν τρώω νομίζω ότι θα πνιγώ. Μπορεί να φταίει το άγχος; thumbnail

Μαρία, 41 ετών

Αναπνέω με δυσκολία και όταν τρώω νομίζω ότι θα πνιγώ. Μπορεί να φταίει το άγχος;

Ρωτά η αναγνώστρια μας Μαρία Κ.Είμαι 41 ετών Εδώ και 1 χρονο περίπου έχω δυσκολία στην αναπνοή δηλ εκεί που μιλάω χασμουριέμαι χωρίς να νυστάζω προσπαθω να πάρω καθε 3-4 ανάσες βαθιά ανάσα που πολλές φορές δν μου βγαίνει αισθάνομαι δηλαδή σαν να σφίγγει το στέρνο μου στο διάφραγμα νιώθω σφίζιμο από το σουτιέν και πολλές φορές το τραβάω για να πάρω ανάσα νιώθω πνίξιμο στον λαιμό φοβάμαι να καταπιώ νομίζω ότι θα πνιγώ νομίζω να φανταστείται ότι αν φάω οτιδήποτε σκληρό κρέας τυρί ψωμί κλπ ότι θα πνιγώ νιώθω τον οισοφάγο μου ότι στεγνώνει και μου κολλάει το φαγητό Επισκέφθηκα ωρλ με εξέτασε δεν διέγνωσε κάτι επισκέφθηκα γαστρλογο έκανα και γαστρτοσκόπηση όλα μια χαρα λάρυγγας οισοφάγος στομάχι εκτός από μια παλλινδρόμηση τίποτα άλλο επισκέφθηκα και αλεπαλληλσες φορες εφημερεύοντα νοσοκομεία νομίζοντας ότι είναι καρδιακό το πρόβλημα αλλα διέγνωσαν αγχωτική κατάσταση εσείς τι λέτε;

 Απαντάει η ψυχολόγος Μαρία Μπερή 

Συμπτώματα όπως η δυσκολία αναπνοής, το αίσθημα πνιγμονής και το σφίξιμο στο στήθος, αποτελούν πράγματι μερικά από αυτά που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές. Είναι θετικό το γεγονός ότι αναζητήσατε ιατρική βοήθεια και αποκλείσατε ορισμένες από τις πιθανές αιτίες των δυσκολιών σας. Ωστόσο, καθώς τα συγκεκριμένα συμπτώματα συνδέονται και με αρκετές ακόμη παθολογικές καταστάσεις, όπως ο ίλιγγος ή οι διαταραχές του θυρεοειδή αδένα, θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν ιατρό παθολόγο, ο οποίος βάσει του ιστορικού σας, θα σας κατευθύνει στις κατάλληλες εξετάσεις. Αν παρόλα αυτά δε διαπιστωθεί αιτιολογία ιατρικής φύσης, θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να διερευνήσετε το ζήτημα περαιτέρω.

Οι αγχώδεις διαταραχές αποτελούν τις πιο συχνές ψυχολογικής φύσης διαταραχές στο γενικό πληθυσμό και υπάρχουν αρκετοί κλινικοί (ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και ψυχίατροι) οι οποίοι έχουν εξειδικευθεί στην αντιμετώπισή τους. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η θεραπεία ολοκληρώνεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η συνήθης θεραπευτική προσέγγιση που επιλέγεται είναι η  γνωσιακή- συμπεριφορική ενώ κατά περίπτωση μπορεί να υπάρξει συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακοθεραπείας, για πιο άμεσα αποτελέσματα.

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X