Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Πως οι γονείς επηρεάζουν την ερωτική ζωή σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις!
Πως οι γονείς επηρεάζουν την ερωτική ζωή σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις!   thumbnail

Πως οι γονείς επηρεάζουν την ερωτική ζωή σου, χωρίς να το καταλαβαίνεις!

Η Υποκειμενική Ερωτική μας Πραγματικότητα


 


Γράφει η Χαρίκλεια Μανουσάκη


Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κι Επικοινωνίας


Χαρίκλεια Μανουσάκη


Στο βιβλίο «Οικογένεια, η Σύγχρονη Οδύσσεια», οι Robin Skynner και John Cleese, μας παραθέτουν μία μελέτη οικογενειακών συστημάτων, όπου μία ομάδα άγνωστων προσώπων μεταξύ τους, επιλέγουν έναν ερωτικό σύντροφο, είτε που τους θυμίζει κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, είτε που τους εμπνέει τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να γεμίσει το «κενό» που βρίσκεται μέσα τους 


Μόλις σχηματιστούν τα ζευγάρια, ξεκινά μία μεταξύ του συζήτηση, αναφορικά με τους πιθανούς λόγους και τα κίνητρα της συγκεκριμένης κι όχι κάποιας άλλης επιλογής, συγκρίνοντας τις οικογένειές τους.


Στη συνέχεια, το κάθε ζευγάρι, διαλέγει ένα άλλο και το κάθε πρόσωπο επιλέγει και «ταυτίζεται» με έναν οικογενειακό ρόλο και στο τέλος συζητούν μεταξύ τους για τα κίνητρα που ο καθένας είχε για την επιλογή του συγκεκριμένου ρόλου, μέσα στην τετραμελή ομάδα. Παρατηρήθηκε πως υπήρχαν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των οικογενειών προέλευσης (π.χ. στον τρόπο κατανόησης κι έκφρασης συναισθημάτων, προσδοκιών που οι γονείς τους είχαν από αυτούς, άλυτα συναισθηματικά θέματα κ.λ.π.).


Παρατηρήθηκε επίσης, πως ορισμένα άτομα είτε δεν είχαν επιλέξει κανέναν ερωτικό σύντροφο ή δεν είχαν επιλεγεί από κανέναν. Για το λόγο αυτό, τους ζητήθηκε χωριστά να μιλήσουν για τις δικές τους οικογένειες προέλευσης. Η ομάδα έρευνας, ανακάλυψε πως τα πρόσωπα αυτά, είχαν ανατραφεί σε ανάδοχες οικογένειες, ήταν υιοθετημένοι, είτε βίωσαν απορριπτικά συναισθήματα στην πρώιμη παιδική τους ηλικία.


Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως η πραγματικότητα που ζούμε κι αναπτυσσόμαστε ερωτικά, δεν είναι αντικειμενική, αλλά απολύτως υποκειμενική! Οι ερωτικές μας σχέσεις υπάρχουν ως κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο έχει μάλλον επαναληφθεί νωρίτερα στη ζωή μας.


Παρόλα αυτά, αυτό που ενδιαφέρει πραγματικά είναι ο τρόπος με τον οποίο το κάθε ένας από εμάς βιώνει τον έρωτα και τη σωματική οικειότητα. Σημασία στην επιλογή συντρόφου, έχουν οι προσδοκίες, οι πόθοι, οι επιθυμίες, οι φαντασιώσεις κι όλοι εκείνοι οι παράγοντες οι οποίοι διαμορφώνουν και χαρακτηρίζουν την ατομικότητα μας, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις σχέσεις μας με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας.


 


 


Η Χαρίκλεια Μανουσάκη…Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Παρότι οι αρχικές της σπουδές και η για περισσότερο από δύο δεκαετίες επαγγελματική της εμπειρία αφορούσε στη Διοίκηση Επιχειρήσεων κι Ειδικών Έργων, η Ψυχολογία ήταν πάντοτε η μεγάλη της αγάπη. Ως εκ τούτου, εκπαιδεύτηκε σε πολλές συμβουλευτικές προσεγγίσεις και ψυχολογικές θεωρίες, ώστε να έχει τη δυνατότητα, μέσα από διαφορετικούς  δρόμους επικοινωνίας να προσεγγίζει αποτελεσματικά την ανθρώπινη ψυχή. 


Είναι επιστημονική συνεργάτης σε θέματα ψυχικής υγείας κι επικοινωνίας σε διαφόρους φορείς, ασχολείται με την ψυχοεκπαίδευση σε θέματα σύνδεσης και επικοινωνίας και συγχρόνως συμμετέχει στο ερευνητικό έργο σημαντικών κέντρων ερευνών σε θέματα ψυχικής υγείας, ανθρώπινων σχέσεων κι οικογένειας.


Έχει διαμορφώσει μία προσωπική στάση απέναντι στην παροχή στήριξης στον άνθρωπο και έχει αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και τα ζώα.  Στο χώρο της ψυχικής υγείας και της επικοινωνίας, εργάζεται με σκοπό να επανεισάγει το συναίσθημα στο πεδίο της αλληλεπίδρασης των σχέσεων, διευκολύνοντας την αλλαγή που οι εξυπηρετούμενοι αναζητούν στη ζωή τους. Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X