Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / 5 πράγματα που κάνουν όσοι είναι πάντα ήρεμοι
5 πράγματα που κάνουν όσοι είναι πάντα ήρεμοι thumbnail

5 πράγματα που κάνουν όσοι είναι πάντα ήρεμοι

Πέντε τρόποι για να διατηρήσετε την ηρεμία σας


 

"Μην αφήνετε την συμπεριφορά των άλλων να καταστρέψει την εσωτερική σας γαλήνη" είχε πει κάποτε ο Δαλάι Λάμα. Για τις περισσότερες από εμάς, αυτή η δήλωση φαίνεται σαν κοινή λογική αλλά δύσκολα την εφαρμόζουμε γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεαστούμε από τις ενέργειες και τις δυσάρεστες διαθέσεις των άλλων. Οπότε, όταν νιώσουμε ότι κάποιος πάει να ‘κλέψει’ την ηρεμία μας, υπάρχουν πέντε τρόποι που μπορείτε να μάθετε για να τη διατηρήσετε. 

- Δείτε το άλλο άτομο ως κάποιον που υποφέρει και προσφέρετέ του συμπόνια από την καρδιά σας, στην δική του. Θυμηθείτε ότι όλοι οι άνθρωποι στο κόσμο αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στη ζωή τους, είτε είναι μικρό ή μεγάλο. 

- Δείτε τον εαυτό σας ως κάποιον που υποφέρει. Εσείς, όπως και όλοι μας, αντιδρούμε με τους γύρω μας και τις ενέργειές τους. Δείξτε συμπόνια στο εαυτό σας αλλά και στις δικές σας ατέλειες. 

-Δείτε το άλλο πρόσωπο ως δάσκαλο στη ζωή σας που σας δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσετε την υπομονή, την ανοχή, και την ευαισθητοποίηση. 

-Δείτε τον εαυτό σας ως δάσκαλο. Ίσως είστε στη ζωή του για να του διδάξετε την υπομονή και την ανοχή. ’λλωστε, δεν θα προτιμούσατε να του διδάξετε την αγάπη αντί για περισσότερο θυμό; 

- Δείτε το εσωτερικό σας σαν μια άγκυρα. Βαθιά μέσα σας υπάρχει ένας ‘πυρήνας’ δύναμης και ηρεμίας. Όταν βρείτε μια στιγμή να συνδεθείτε με αυτό το κομμάτι μέσα σας, θα διαπιστώσετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάθε θύελλα που βρίσκεται γύρω σας. Χρησιμοποιήστε την αναπνοή ως οδηγό για να σας βοηθήσει να βρείτε το κέντρο σας. Κλείστε τα μάτια σας, αναπνεύστε βαθιά, και φανταστείτε την αναπνοή σας να ενδυναμώνει τον πυρήνα σας. Φανταστείτε τον να τρέχει κάθετα μέσα στο σώμα σας και κάτω στο έδαφος. 

 

Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr

 

 

Διαβάστε επίσης 


Tελειομανία: Φταίει που δεν έχω ψυχική ηρεμία;

 


Μήπως οι υψηλές προσδοκίες καταστρέφουν την εσωτερική σας γαλήνη;


Αν αναρωτιέστε μήπως είστε τελειομανής, το πιθανότερο είναι ότι είστε, τουλάχιστον σε ένα βαθμό! Οι τελειομανείς μοιάζουν με τα άτομα που κυνηγούν τις υψηλές επιδόσεις, αν και οι δύο κατηγορίες παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, οι οποίες συμβάλλουν στο στρες της τελειοθηρίας.


Γράφει  η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Απόλυτη Σκέψη


Οι τελειομανείς, όπως και οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις, θέτουν υψηλούς στόχους και εργάζονται σκληρά για την επίτευξή τους. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλές επιδόσεις ικανοποιούνται όταν κατακτήσουν το στόχο τους ή έστω φτάσουν κοντά σε αυτόν, ενώ οι τελειομανείς δε δέχονται τίποτε άλλο από την τελειότητα.


Επικριτική Ματιά


Οι τελειομανείς είναι πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους. Τα άτομα με υψηλές επιδόσεις νιώθουν υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά τους και υποστηρίζουν τους άλλους, ενώ οι τελειομανείς είναι μονίμως δυσαρεστημένοι με τον εαυτό τους και εντοπίζουν τις ατέλειες στη δική τους δουλειά και σε αυτή των άλλων. Η εμμονή τους με την ατέλεια είναι τέτοια, που δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τίποτε άλλο, με αποτέλεσμα να είναι επικριτικοί και σκληροί με τον εαυτό τους και τους γύρω τους.


Κίνητρο και Φόβος


Τα άτομα με υψηλές επιδόσεις τείνουν προς τους στόχους τους με την επιθυμία και το κίνητρο να τους πραγματοποιήσουν και ευχαριστιούνται με την όποια πρόοδο σε αυτή την κατεύθυνση. Οι τελειομανείς, από την άλλη, αισθάνονται φόβο και άγχος σχετικά με τους στόχους τους και ο φόβος μήπως και δεν τους πραγματοποιήσουν τους ωθεί σε δράση. Οι τελειομανείς θεωρούν αποτυχία αν δεν φτάσουν στην τέλεια πραγματοποίηση του στόχου τους.


Μη ρεαλιστικοί Στόχοι


Οι στόχοι των τελειοθήρων δεν είναι πάντα ρεαλιστικοί και πραγματοποιήσιμοι. Τα άτομα με υψηλές επιδόσεις θέτουν υψηλούς στόχους και αισθάνονται ενθουσιασμό ή ένα κύμα αδρεναλίνης όταν φτάσουν και λίγο πιο ψηλά, οι τελειομανείς θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους, οπότε ούτε πετυχαίνουν ούτε είναι ευχαριστημένοι.


Επικέντρωση στο Αποτέλεσμα


Τα άτομα με υψηλές επιδόσεις ευχαριστιούνται το κυνήγι του στόχου όσο και την πραγμάτωσή του, ενώ αντίθετα οι τελειομανείς δε μπορούν να βρουν ευχαρίστηση σε τίποτε άλλο παρά στην επίτευξη του στόχου τους. Είναι τόσο απορροφημένοι από τον ίδιο τον στόχο τους και το φόβο της αποτυχίας, που δεν απολαμβάνουν τη διαδικασία της προσωπικής πορείας και ανάπτυξης.


Κατάθλιψη από Ανεκπλήρωτους Στόχους


Οι τελειοθήρες είναι λιγότερο χαρούμενοι και ήρεμοι από τα άτομα που έχουν υψηλές επιδόσεις. Οι τελευταίοι επανέρχονται σύντομα μετά από μια αποτυχία, ενώ οι τελειοθήρες αυτομαστιγώνονται για τις αποτυχίες τους. Αυτό βέβαια οδηγεί…


…στον Φόβο της Αποτυχίας


ο οποίος είναι πολύ έντονος στους τελειομανείς. Και αφού οτιδήποτε άλλο εκτός από την απόλυτη επιτυχία θεωρείται αποτυχία, αυτό οδηγεί στη…


…Χρονοτριβή και Αναβολή:


Αν και μοιάζει παράδοξο, ωστόσο οι τελειομανείς χρονοτριβούν και αναβάλλουν αυτά που έχουν να κάνουν, γιατί αν δεν τα κάνουν τέλεια θεωρούν ότι έχουν αποτύχει, ενώ το να μην τα κάνουν καθόλου και να τα αναβάλουν είναι γι' αυτούς παροδικά καλύτερο. Έτσι όμως διατηρείται το αίσθημα της αποτυχίας, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται σε έναν φαύλο κύκλο.


Αμυνα


Επειδή το να μην είναι τέλειοι δημιουργεί στους τελειομανείς στναχώρια και φόβο, τείνουν να μη δέχονται την εποικοδομητική κριτική και να είναι αμυντικοί απέναντι σε κάθε σχόλιο, ενώ τα άτομα με υψηλές επιδόσεις αξιοποιούν την κάθε κριτική ως πληροφορία για βελτίωση.


Χαμηλή Αυτοεκτίμηση


Τα άτομα με υψηλές επιδόσεις έχουν αντίστοιχα υψηλό αυτοεκτίμηση, σε αντίθεση με τους τελειομανείς. Αυτοί τείνουν να είναι επικριτικοί με τον εαυτό τους, να εστιάζουν σε λάθη και παραλείψεις και να μη πιστεύουν τελικά στις δυνάμεις τους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Συχνά απομονώνονται και απομακρύνουν τους ανθρώπους από γύρω τους.


Πώς αλλάζει;


Ανάλυση Κόστους


Μελετήστε τα χαρακτηριστικά της τελειοθηρίας σας. Παρόλο που μπορεί να θεωρείτε ότι σας βοηθούν, το πιθανότερο είναι ότι αποτελούν τροχοπέδη.


Αυτογνωσία


Κατανοήστε τη συμπεριφορά σας και τις πηγές της. Κρατήστε ημερολόγιο με τις σκέψεις τελειομανίας και προσπαθήστε να βρείτε αντίλογο.


Αλλάξτε την εσωτερική σας φωνή


Απαντήστε στην εσωτερική σας φωνή, που σας λέει ότι δεν τα καταφέρατε, ότι δεν τα κάνατε όλα τέλεια και ότι αποτύχατε, με επιχειρήματα και ρεαλιστικό απολογισμό. Οι αρνητικές σκέψεις καταστρέφουν την αυτοεκτίμηση και διαιωνίζουν επιζήμιες συμπεριφορές.


Θετικό βλέμμα


Τελειομανία σημαίνει ότι κανείς βλέπει μόνο τα στραβά και τα ανάποδα και δεν αναγνωρίζει τα θετικά -στον εαυτό του ή τους άλλους-. Μαλακώστε την τάση σας να βλέπετε όλα τα λάθη και τα αρνητικά και παρατηρήστε παράλληλα και τα θετικά.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X